• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sıcak hava kan bağışını düşürdü

Sıcak hava kan bağışını düşürdü
Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, hazirandan itibaren artan hava sıcaklıklarının bölgelerinde kan bağışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş: "Vatandaşlarımız 'Sıcak havalarda kan bağışı yaparsam eğer sağlığımla alakalı sıkıntı yaşarım, sıcak havadan etkilenirim, hastalık bulaşır' gibi ön yargılar ya da korkularından dolayı kan bağışından uzak duruyor"

"Kişiler bekleme süresini bizim yönlendirmemiz ve talimatlarımıza uyarak geçirdiği sürece bağıştan sonra sıcak havalardan kaynaklanan sağlık problemi yaşamayacaklardır"

İzmir, Manisa ve Aydın'daki 95 hastanenin ihtiyacını karşılamak üzere günde ortalama 1500 ünite kan bağışı toplamayı hedefleyen Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürlüğüne yapılan bağışlar, hazirandan bu yana günde 700-800 üniteye kadar düştü.

Barış Dolaş, AA muhabirine, bağışçı sayısının düşmesi nedeniyle bölgelerindeki bazı ameliyatların ertelenmek durumunda kalabildiğini belirtti.

Türkiye genelinde kan stoklarının kritik seviye altında olmadığını ama yaşanabilecek bir deprem gibi afet durumlarında kanın her zaman gerekli olduğunu aktaran Dolaş, "Vatandaşlarımız 'Sıcak havalarda kan bağışı yaparsam eğer sağlığımla alakalı sıkıntı yaşarım, sıcak havadan etkilenirim, hastalık bulaşır.' gibi ön yargılar ya da korkularından dolayı kan bağışından uzak duruyor." dedi.

Dolaş, vatandaşların sıcak havalarda da kan bağışında bulunabileceğini işaret ederek şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız sıcak havadan dolayı haklı olarak bir kaygıya sahipler, 'Acaba kan bağışına gelip araçlarda kan bağışında bulunduktan sonra, sıcak havayla birlikte bir sağlık sorunu yaşar mıyım?' diye. Kurumumuzdaki tüm araçlarda iklimlendirme var. Kişiler, kan bağışında bulunduktan sonra biz onları hemen göndermiyoruz. Yaklaşık 15 dakika ikram bölümüne alıyoruz. Tamamen geldikleri şekilde tansiyon ve şekerleri normal düzeye ulaştığında araçlarımızdan uğurluyoruz. Kişiler bu bekleme süresini bizim yönlendirmemiz ve talimatlarımıza uyarak geçirdiği sürece bağıştan sonra sıcak havalardan kaynaklanan sağlık problemi yaşamayacaklardır."

Kan bağışında bulunan 35 yaşındaki Hakan Bayram ise daha önce 37 kez kan verdiğini, bugüne kadar sağlık açısından hiçbir sıkıntı yaşamadığını söyledi.

Kan vermenin önemine değinen Bayram, "Korkulacak bir şey yok. Kan bağışı insanların 30-35 dakikalarını alıyor. Herkes 3 ayda bir kan bağışında bulunabilir." diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 554 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim