• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Şiddetli karın ve sırt ağrısı safra kesesi taşı belirtisi olabilir!

Şiddetli karın ve sırt ağrısı safra kesesi taşı belirtisi olabilir!
Yemek sonrası hazımsızlık, gaz şikayeti, karın ağrısı, sırta vuran ağrı gibi değişik belirtileri olabilir.
Safra kesesi taşları vücutta safrayı oluşturan kolesterol, safra tuzları gibi maddelerin bileşimindeki dengesizliklerden oluşur. Ender görülen bazı kan hastalıkları ve ameliyat türleri de safra kesesinde taş oluşumuna neden olabilir.   BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı, Dr. Sururi Özdemir, toplumda sıkça karşılaşılan ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabilen safra kesesi taşları ile ilgili bilgi veriyor.
 
Yemek sonrası hazımsızlık, gaz şikayeti, karın ağrısı, sırta vuran ağrı gibi değişik belirtileri olabilir. Taşa bağlı safra kesesi iltihaplanmalarında karın ağrısının şiddetinde belirgin artış, ateş ve kusma görülebilir. Safra kesesi taşının keseden ana safra yollarına düşmesi halinde, safra yollarının ve pankreas yollarının tıkanmasına bağlı sarılık, şiddetli sırt ağrısı daha da önemlisi karaciğer ve pankreas iltihaplanmasına bağlı hayati tehlike taşıyan ağır klinik tablolar görülebilir.
 
Kilolu kişilerde daha sık görülür!
 
Safra kesesinde taş görülme sıklığı % 10-20 civarındadır.
Yaşlılarda, kilolu insanlarda, kadınlarda, ailesinde safra kesesinde taş hikayesi olanlarda daha sık görülür.
 
Günümüzde safra kesesi taşlarının tedavi yöntemi cerrahidir. Bu da öncelikle halk arasında kapalı yöntem denilen laparoskopik yöntemle yapılır. Akut veya tekrarlayan iltahaplanmalara bağlı safra kesesindeki değişiklikler nedeni ile bazen açık yöntemle de yapıldığı durumlar vardır.
 
Tedavi edilmediği durumlarda semptomatik hastalarda tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı safra kesesi duvarında perforasyon görülebilir. Safra kesesi içerisindeki taşların ana safra yoluna düşmesi durumunda pankreas ve karaciğer iltihaplanmaları oluşabilir. Teorik olarak da uzun süreli safra kesesi taşlarının safra kesesi kanserine yol açtığı bilinmektedir.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 50634 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim