• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Sigara bırakma polikliniğine başvuran 10 kişiden 4'ü bağımlılıktan kurtuluyor

Sigara bırakma polikliniğine başvuran 10 kişiden 4'ü bağımlılıktan kurtuluyor
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Leyla Sağlam, "Sigara bırakma polikliniklerinde yüzde 40'lık başarımız, 10 müracaattan 4'ü bırakıyor." dedi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Leyla Sağlam: "Nargile ve elektronik sigara gibi tütün ürünlerinin hepsi zararlı. Gençlerde nargile ve elektronik sigara zarar vermiyormuş gibi algı var, bu çok yanlış"

"Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakmak isteyenlerin tedavi ve ilaç hizmetini ücretsiz sunuyor. Çocuğunu, eşini ve ailesini seven sigarayı bıraksın"

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği sorumlusu da olan Sağlam, AA muhabirine, sigara ve tütün kullanımında farkındalık ve duyarlılık oluşturmak amacıyla 31 Mayıs'ın Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) "Dünya Tütünsüz Günü" olarak belirlendiğini, bu yılki sloganın "Tütün Çevremizi Tehdit Ediyor" olduğunu söyledi.

Sigarayla mücadelede ilk ve en önemli hususun "başlamamak" olduğunu ifade eden Sağlam, "Dünyada her yıl 8 milyon kişi sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölüyor. Bunun 1,2 milyonu içmediği halde sigara dumanına maruz kalan pasif içiler ve bu grup içinde çocuklar da var." dedi.

Sağlam, kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa neden olan sigara yüzünden ülkede yılda yaklaşık 100 bin, günlük ise 250-300 civarında insan öldüğünü kaydetti.

Sigaranın ekonomiye de zarar verdiğini vurgulayan Sağlam, şöyle devam etti:

"Dünyada 1,3 milyar kişi sigara içiyor. Bu kişilerin bir gün sigara içmemesi ekonomik olarak önemli kazanç sağlayacaktır. Ülkemizde ise 17-18 milyon sigara içicisi olduğunu biliyoruz. Ülkemiz fiyatları dikkate alındığında, bir gün sigara içmesek, ortalama günde bir paket kullanıldığını düşünürsek, yaklaşık 360 milyon lira cebimizde kalacak ve bu parayla daha faydalı işler yaparız. Hastanemizde randevuyla 1 yılda hizmet verdiğimiz 250 kişiden 100'ü sigarayı bırakıyor. Türkiye genelinde 500'ü aşkın sigara bırakma polikliniği var, bu birimlerde de sigarayı bıraktırma oranı yüzde 40, yüzde 50 arasında."

Sağlam, tütünün çevreyi tehdit edip hava kirliliğine de yol açtığına işaret ederek, bu nedenin bile sigarayı bırakmaya yeterli olduğunu söyledi.

Sigarayla mücadelenin 2. basamağında "bıraktırılma" çalışmalarının yer aldığını ve bu konuda hekimlerin yanı sıra sigara bırakma polikliniklerinin olduğunu anlatan Sağlam, "Sigara bırakma polikliniklerinde yüzde 40'lık başarımız var, 10 müracaattan 4'ü bırakıyor. Erkekler kadınlara göre sigarayı daha kolay bırakıyor. Bu başarıda hekim tavsiyesiyle ve ailede sigara içenlerin olmaması etkili." dedi.

Sağlam, gençlerde nargile ve elektronik sigara kullanımının son zamanlarda arttığını belirterek bu ürünlerin akciğerde, mukozalarda, hava yollarında geri dönüşümsüz hasar oluşturduğuna dair bilimsel çalışmalar ortaya konulduğunu dile getirdi.

- Nargile ve elektronik sigara zararsız algısı doğru değil

Nargile içenlere tütünün zararlarına ek olarak vücut sıvılarıyla bulaşan hastalıklar ile hepatit ve HIV gibi hastalıkların da bulaşabileceğine dikkati çeken Sağlam, "Nargile ve elektronik sigara gibi tütün ürünlerinin hepsi zararlı. Gençlerde nargile ve elektronik sigara zarar vermiyormuş gibi algı var, bu çok yanlış. Amerika'da elektronik sigaraya bağlı EVALI hastalığından dolayı 1 yılda 2 binin üzerinde genç hekime başvurdu. Bu konuda gençlerimizi bilinçlendirmeliyiz." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sağlam, yeni tip koronavirüs döneminde sigara içenlerin bu bağımlılıktan kurtulmak için çabaladığını belirterek, salgın döneminde sigara içenlerin yaklaşık yüzde 10'unun sigarayı bıraktığını dile getirdi.

- "Türkiye örnek gösterilen ülke olmuştur"

Yurtta sigarayla mücadele, sigara içmeyenleri ve çocukları korumaya yönelik çok güzel yasaların ve tedbirlerin olduğunun altını çizen Sağlam, "DSÖ, sigarayla mücadele kapsamında 6 başlık altındaki 'MPOWER' politika paketini açıkladı. Türkiye, sigarayla mücadelede 'MPOWER' politikasının tamamını en iyi uygulayan ve hatta örnek gösterilen ülke olmuştur." diye konuştu.

Çok bağımlı olmayanların kendi iradesiyle, bağımlı olanların da profesyonel yardım için sigara bırakma polikliniğine başvurmasını isteyen Sağlam, "Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakmak isteyenlerin tedavi ve ilaç hizmetini ücretsiz sunuyor. Çocuğunu, eşini ve ailesini seven sigarayı bıraksın ayrıca Sigara Bıraktırma Hattı olan Alo-171 de çok başarılı hizmetler sunmaktadır. Yeter ki sigarayı bırakmak isteyelim." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1842 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim