• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sigara dumanı fareleri bile öldürüyordu!

Sigara dumanı fareleri bile öldürüyordu!
Sigara dumanının pasif kullanıcılara etkisi incelendi! İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hayvan Deneyleri Araştırma Laboratuvarı,..

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hayvan Deneyleri Araştırma Laboratuvarı, fareler üzerinde yaptıkları inceleme ile sigara dumanının pasif kullanıcılara etkisini inceledi.

Zaman'dan Tuğba Mezararkalı'nın haberine göre, çalışma, içmediği halde dumanaltı olanların ölümcül tehlikelerle karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi. Laboratuvar Müdürü Doç. Dr. Vehbi Altunçul, sigara içilen ortamda bulunanların, sigara içenler kadar tehlikeye maruz kaldığını, bu durumu bilimsel olarak ortaya koyduklarını vurguladı. Elde ettikleri tespitlerin aileler açısından önemini ise şöyle açıkladı: "Aynı ortamda çocuklar varsa bu daha da tehlikeli. Çocukların yeni yeni gelişen ciğerlerine oksijen vermen gerekirken karbondioksit verirsen çok büyük tehlikeye yol açarsın. Aynı etki hamileler için de geçerlidir."

Altunçul'un verdiği bilgilere göre, denek olarak anne sütünden kesilmiş 39 günlük fareler kullanıldı. 6-7 yaşındaki çocuklara tekabül eden bu deneklerin bir grubu belirli saatlerde sigara dumanına maruz bırakıldı. Diğer grup normal şartlarda tutuldu. Bir ay sonunda pasif içici konumdaki farelerde belirgin biçimde büyüme geriliği oldu. Tüyleri döküldü. Zayıflayarak hastalıklı duruma geldiler. Hafıza merkezleri zarar gördü. Peynirin kokusunu alıp labiren-tin sonuna ulaşamadılar.

Sigara bağımlıları sadece kendilerini değil, etrafındaki insanları da olumsuz yönde etkiliyor diyen

Laboratuvar Müdürü Doç. Dr. Vehbi Altunçul, "Sigara kullanmayan kişilerin tertemiz olan ciğerleri sigara içilen ortamda bulundukları için başkasının içtiği sigara dumanından etkileniyor. Fareler üzerinde yaptığımız deneyde sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerin de tehlike altında olduğunu ve içenler kadar etkilendiğini ispatlamış olduk." dedi.

Yapmış oldukları bilimsel çalışmanın sonucunun çok önemli olduğunun altını çizen Altunçul, hiçbir mantığın ve hukukun başkasını zehirlemeye yönelik bir davranışta bulunmaya hakkının da olmadığını söyledi. Vehbi Altunçul, nikotin bağımlılığının çok önemli ve ciddi bir problem olduğunu, günde bir paket sigara içen tiryakinin akciğerlerinde 20 yılda tam 7 kilogram katran biriktiğini anlattı. "Ailede sigara içen biri varsa siz de pasif içici konumuna düşersiniz." diyen Altunçul, "Sigara içmeseniz de içilen ortamda kaldığınız müddetçe siz de içmiş kadar sigaranın zararlarına maruz kalırsınız. O ortamda hele bir de çocuklar varsa bu daha da tehlikeli. Çocukların ciğerleri yeni yeni gelişmeye başlamış, ciğerlerine oksijen vermen gerekirken karbondioksit verirsen çocuklar ve hamile kadınlar çok büyük tehlike altında demektir." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3992 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim