• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Sigarada Dudak Tiryakilerine Kötü Haber: "İçinize Çekmeseniz Bile Yakmanız Yetiyor"

Sigarada Dudak Tiryakilerine Kötü Haber: "İçinize Çekmeseniz Bile Yakmanız Yetiyor"
Sigarada dudak tiryakilerine kötü haber Prof. Dr. Gökhan Özyiğit'ten geldi.

Sigarada dudak tiryakilerine kötü haber Prof. Dr. Gökhan Özyiğit'ten geldi. Özyiğit, sigaranın yakılıp dumanının içine çekilmese bile ağız ve dudak çevresinde kansere neden olabileceğini açıkladı.

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından 2 yılda bir düzenlenen ve bilimsel gelişmelerin tartışıldığı Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nin (UROK) 15'incisi, 6-10 Aralık tarihleri arasında Antalya Kemer'de gerçekleştirildi. Kongrede yurt içi ve yurt dışından alanında deneyimli 154 bilim adamı bilgi ve deneyimlerini paylaşırken, alanında söz sahibi toplam 13 uluslararası konuşmacı yer aldı. Kanser ve tedavi yöntemlerinin ana hatlarıyla ele alındığı kongrenin başkanlığını yapan Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, tütün ürünlerini bir kitle imha silahı olarak nitelendirdi.

"Ayırt etmeksizin tüm tütün mamulleri kansere sebebiyette birinci sırada"

Tüm kanser türlerinde en önemli etkenin tütün mamulleri olduğuna dikkat çeken Özyiğit, "Hiç ayırt etmeksizin tütünün içinde olduğu, nargile, pipo, elektronik sigaralar aynı kapsamda ve birinci derece kanser yapıcılığı kesin ispatlanmış ajanlardır. Bunlardan uzak durmak son derece önemli" dedi.

"Ağız ve dudak çevresindeki kanserlere sebep olabiliyor"

Sigarada dudak tiryakiliğiyle ilgili görüşlerini de paylaşan Özyiğit, "Dudak tiryakiliği farklı bir kavram ama sonuç itibariyle dudak çevresinde de kanserin en önemli etkilerinden biri tütün ürünleri. Dumanı illa akciğere solumanız gerekmiyor, ağız boşluğunda olması dahi aynı kanser yapıcı binlerce etki kendisini gösterebiliyor. Bu etkiler yüksek ısılarda ortaya çıkıyor ve tütün yakıldığı zaman içindeki birtakım katkı maddeleri -alkol dahi var- açığa çıkıyor ve akciğer kanseri olmasa bile ağız ve dudak çevresindeki kanserlere sebep olabiliyor" ifadelerini kullandı.

"Kanser tedavilerindeki başarıda Avrupa ve ABD'ye yakın seyrediyoruz"

Özyiğit, kanserin tedavisi konusunda Türkiye'nin insan altyapısı ve sağlık sisteminin gelişmiş ülkelere yakın düzeyde olduğunu işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde kanser tedavisinde ulaşılamayan ilaçlar var ama radyasyon onkolojisinde ulaşılamayan tek bir teknoloji var, proton tedavisi. Ama bunun dışında bütün teknolojiler var. Dünya standartlarında bunu kullanacak ekiplerimiz var ve kullanıyorlar da. Kanser tedavilerindeki başarıya baktığımızda ülkemizdeki başarının Avrupa ve ABD'ye yakın seyrettiğini görüyoruz. Bu yönüyle gerçekten güçlü bir sağlık sitemimiz olduğuna halkımızın güvenmesini istiyoruz."

KETEM'in önemi

Kanser türlerinin erken evrede teşhisi, tanısı ve tedavisinin oldukça önemli olduğuna vurgu yaparak sözlerini sonlandıran Özyiğit, bu konuda vatandaşların Sağlık Bakanlığı'nın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak sunduğu bu hizmetten yararlanmaya davet etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1343 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim