• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Sigara,doğurganlığı yüzde 50 azaltıyor

Sigara,doğurganlığı yüzde 50 azaltıyor
Medical Park Göztepe Hastanesi İnfertilite ve Tüp Bebek, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aytuğ Kolankaya, sigaranın kadınlarda doğurganlığı yüzde 50 oranında azatlığını söyledi.

Medical Park Ordu Hastanesi tarafından tüp bebek ile ilgili panel düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi`nde (AKM) gerçekleştirilen panelde bir televizyon kanalında yayınlanan `Doktorum` programının sunucusu ve Medical Park Göztepe Hastanesi İnfertilite ve Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Op.Dr. Aytuğ Kolankaya katıldı.


Medikal Park Ordu Hastanesi doktorlarından Mürvet Kırca Bulut ve Murat Talip Kalemli`nin de katıldığın panelde Op. Dr. Aytuğ Kolankaya, kısırlık ve tüp bebek uygulamalarıyla ilgili bilgiler verdi. Her 7 çiftten birinde kısırlık yaşandığını ve bunun bir çok kişinin başına gelebileceğini ifade eden Dr. Kolankaya, kısırlıkta uygulanan yöntemler ve üremeye yardımcı yöntemler hakkında bilgiler verdi.


Tüp bebek tedavisinin bilinenin aksine 15 günlük bir süreç olduğunu, merkezlerde geçirilen bu süreden sonra hastaların evlerine dönülebileceğini ifade eden Kolankaya,


`Bu yöntem her geçen gün geliştiriliyor. Daha önce çok daha uzun süre alan bu yöntem 15 gün içerisinde hallediliyor. Daha sonra hasta evinde bundan sonraki süreci doktoruyla birlikte takip ediyor. Yani tedavi kolaylaştırıldı` dedi.


Tedavide asıl olanın savaştan asla kaçmamak olduğunu ifade eden Dr. Kolankaya,`Bazı şeylerin baştan açıksa söylenmesi gerekiyor. Genç yaşta tüp bebek olasılığı ilerleyen yaşlara, daha kaliteli embriyo oluşturan çiftlerin diğerlerine göre bebek sahibi olma olanakları daha yüksek. Ayrıca şöyle yaygın inanış var.


İlk denemede olmama olasılığı yüksek. Bu kesinlikle yanlıştır. İlk 5 denemenin olma olasılığı aynıdır. Bundan sonraki denemelerin bir derece düştüğü söylenebilir. Ancak burada hiç vazgeçmemek ve tedaviye devam etmek çok önemlidir. Kesinlikle hastalarımızdan savaştan ve mücadeleden kaçmamalarını istiyoruz` diye konuştu.


Sigara kullanımın doğurganlık üzerinde çok büyük olumsuz etkisi olduğunu belirten Dr. Kolankaya, `Kadınlar eğer sigara içiyorlarsa doğurganlıkları yarı yarıya azalıyor. Erkekler sigara içiyorlarsa, doğurganlık düşüyor ancak kadınlardaki kadar fazla olmuyor.


Sigaralarını eşinin yanında içiyorlarsa kadınların aktif içicilerden farkı kalmıyor. Bu da hastanın doğurganlığını yüzde 50 azaltıyor. Bu çok önemli bir faktördür. Bunu kesinlikle hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor` şeklinde konuştu.


Soru cevap şeklinde gerçekleşen panel sonrasında 4 katılımcıya çekiliş usulü tüp bebek tedavisi hediye edildi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4823 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim