• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Silah ruhsatı rapor ücreti hakkında duyuru

Silah ruhsatı rapor ücreti hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Silah ruhsatı rapor ücreti hakkında duyuru yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı: 23642684-010.99-E.1717     22/10/2019
Konu: Kalp Merkezi Hizmetleri

DAĞITIM YERLERİNE

Bakanlığımıza yazılı, elektronik (CİMER, SABİM, SBNET) ve telefon aracılığıyla yapılan başvurularda; 6136 sayılı Kanun kapsamında silah taşıma izni olanların silah ruhsatı sağlık raporunun ücretsiz olarak düzenlenmesi talep edilmektedir.

Sağlık Uygulama Tebliği’nin Finansmanı Sağlanan Sağlık Hizmetlerinin Sağlanma Yöntemleri ve Ödeme Kuralları başlıklı 2.2. maddesinin 14 üncü bendinde yer alan hüküm gereği maluliyet, meslek hastalığı ve kontrol muayeneleri vb. amacıyla sevk edilen tedavi amacıyla düzenlenen sağlık raporları dışında kalan; özel amaçla kullanılacak durum belirtir rapor bedelleri (özürlülük raporu, ehliyet raporu, vasi tayini raporu, portör muayeneleri ve işlemleri, tarama amaçlı muayene ve işlemler vb.) ile bu durumların tespitine yönelik yapılan işlem bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmamaktadır.

Bu nedenle Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi’nin (KSHFT) 11’inci maddesi (b) bendinde “Kurumun ödeme kapsamında bulunmayan ve/veya özel amaçla kullanılacak durum belirtir raporlar için (ehliyet raporu, işe giriş başvurusu vb.) kişilerin katılım payı ödememesi bakımından, MEDULA’dan hasta takip numarası/ provizyon alınmayacaktır.” hükmüne yer verilmiştir.

19.01.2002 tarih ve 24645 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 08.01.2002 tarih ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la, kanun hükmünde kararname, tüzük ve yönetmelik, genelge ve benzeri düzenleyici işlemler ve diğer işlemler ile tesis edilmiş bulunan ücretsiz veya indirimli tarife uygulamalarına son verilerek hizmetin bedelinin hizmetten faydalananlardan veya bunların ilgili oldukları kurumlardan alınması uygulamasına geçilmiştir.Buna göre, sağlık hizmeti üreten resmi sağlık kurum ve kuruluşlarının yukarıda zikredilen Kanun'da istisna tutulan kimseler hariç, ücretsiz hizmet sunma yetkileri bulunmamaktadır.

Bakanlığımızca yayımlanan Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi’nin 11’inci maddesinin (i) bendinde ise 4736 sayılı Kanun kapsamında ücretsiz düzenlenecek sağlık raporları açıklanarak;

i.2- Gazilerin (sadece gazinin kendisi), şehit dul ve yetimlerin (şehidin eş ve çocukları) talep ettikleri her türlü sağlık raporlarından ücret talep edilmeyecektir.

j.7- Kamu kurum ve kuruluşlarınca ilgili mevzuatı gereğince görevde bulunan personeller için talep edilen durum bildirir sağlık kurulu raporları için sevkli gelmek koşuluyla Bakanlığımıza bağlı sağlık hizmeti sunucularında ücret talep edilmeyecektir.

Hizmet alımı amacıyla yapılan sözleşmeler gereğince yüklenici aracılığıyla çalıştırılanlar ise kamu personeli olarak değerlendirilemez. Bu kişilerden sağlık raporlarına yönelik işlemlerden ücret talep edilir.” hükümlerine yer verilmiştir.

Bu hükümler gereği gazilerin (sadece gazinin kendisi), şehit dul ve yetimlerin (şehidin eş ve çocukları) talep ettikleri her türlü sağlık raporlarından ücret talep edilmeyecektir.

Kamu personelinin görevi gereği silah taşıma yetkisi olduğunun belgelendirilmesi ve kurumu tarafından düzenlenen sevk evrakında açıkça silahı görevi esnasında kullanacağının belirtilmesi koşulu ile kamu personeline düzenlenen silah ruhsatı raporlarından ücret talep edilmeyecektir.

Bu bağlamda bu kişiler dışında sağlık hizmetinin vergi, resim veya harç olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığından 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun’da geçen silah bulundurma ve taşıma ruhsatının bazı meslek mensupları için resim, vergi ve harçtan muaf olduğuna dair hüküm dayanak alınarak ücretsiz sağlık raporu verilmesi mümkün değildir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri gereğince silah ruhsatı almak için sağlık kurulu raporu talep eden kişilere ücretsiz hizmet verilebilmesi için kişinin kamu personeli olması ve silahı görevi esnasında kullanacağını belgelendirilmesi, kurumu tarafından mevzuat dayanağı belirtilerek düzenlenen sevk evrakı ile sağlık hizmet sunucusuna başvurması gerekmektedir.

Aksi halde talep edilecek silah ruhsatı raporları özel amaçlı kabul edilerek ücret tahsili yapılması, bu konuda verilmiş daha önceki görüşlerin dikkate alınmaması hususlarında yetkili kamu sağlık hizmet sunucuları sağlık kurullarının bilgilendirilmesi hususunda;

 

Gereğini ve bilgilerini arz/rica ederim..

e-imzalıdır.
Prof.Dr.Ahmet TEKİN
Bakan a.
Genel Müdür

 

 

Dağıtım:
Gereği:                                                    Bilgi:
81 İl Valiliği (İl Sağlık Müdürlüğü)              Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

 

Yazının aslı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 32419 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim