• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Şimşek: 300 milyar doların üzerinde bir para çıkış yaşanacak!

Şimşek: 300 milyar doların üzerinde bir para çıkış yaşanacak!
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten piyasalara yönelik önemli bir uyarı geldi. Şimşek, önümüzdeki dönemde muhtemelen gelişmekte olan ülkelerden rezerv hariç net olarak 300 milyar doların üzerinde bir para çıkış yaşanacağını belirtti.

Şimşek, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) iş birliğiyle Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) tarafından düzenlenen portföy yönetimi sektörünün 100 milyar liraya ulaşması ve Türkiye ekonomisine katkılarına yönelik toplantıda yaptığı konuşmada, firmaların gelecek dönemde özkaynak ağırlıklı bir çaba içerisine girmeleri gerektiğini söyledi.

Bir devrin sonuna gelindiğini belirten Şimşek, küresel kriz sonrasında gelişmiş ülkelerin krizden çıkmak için büyük ölçekte para bastıklarını ve bu likiditenin bir kısmının gelişmekte olan ülkelere aktığını ifade etti.

Bunun hem maliyetleri aşağıya çektiğini hem de yatırımların rahat bir şekilde finansmanını sağladığını vurgulayan Şimşek, ama şimdi yeni bir döneme girildiğini belirtti.

300 MİLYAR DOLAR UYARISI

Küresel para politikalarındaki normalleşme ile birlikte likiditenin eskisi kadar bol olmayacağına işaret eden Şimşek, "Fed'in tavrına ve oradaki gelişmelere göre sermayenin yönü zaten tersine dönmüş durumda. Önümüzdeki dönemde muhtemelen gelişmekte olan ülkelerden rezerv hariç net olarak 300 milyar doların üzerinde bir para çıkışı yaşanacak. Bırakın bol sermaye akışını, tersine bir akışla karşı karşıya olacağız" dedi.

Firmaların geçmişte olduğu gibi yabancı kaynak üzerinde bir modelle devam etmesi yerine halka açılmasını, sermaye piyasalarına gelmelerini teşvik edici ciddi adımlar attıklarını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Zaten 2018 yılından itibaren bütün ülkeler arasında muhtemelen otomatik bilgi değişimi olacak. Türk vatandaşlarının, Türk şirketlerinin yurt dışındaki bütün ekonomik faaliyetlerine ve işlemlerine ilişkin veriler otomatik olarak Türkiye Maliyesi'ne aktarılacak. Bunun anlaşmaları G20 çerçevesinde oluşturuldu. Birçok ülke bu anlaşmalara taraf oluyor. Dolayısıyla sermayesini hangi saikle olursa olsun dışarıda tutmasının anlamı kalmadı. Buraya borç getirmenin de bir anlamı yok. Çünkü sermayeye güçlü destek veriyoruz. Sermayeyi koruyor ve teşvik veriyoruz. Özellikle halka açık şirketlerde bu oranları yüksek tuttuk. Çünkü şirketlerimizin halka açılmasını ve sağlıklı kaynaklarla beslenmesini istiyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2505 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim