• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Sinüzite balon tedavisi

Sinüzite balon tedavisi
Kronik sinüzitte kullanılan balon tedavisinde kapalı sinüs ağzı genişletiliyor ve patolojik dokular temizlenerek sinüs ağızları açılıyor.

Yaygın bir sağlık problemi olan sinüzit özellikle kış aylarında hayatı kâbusa çevirebiliyor. Hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen sinüzit için günümüzde pek çok tedavi yöntemi uygulanıyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Coşkun Şanverdi, sinüzit’in; burun kemiğindeki yapısal nedenlerden, sigara dumanı, soğuk algınlığı, alerji, kirli ve kuru hava gibi çevresel faktörlerden, bağışıklık problemi ile astım gibi doğuştan gelen nedenlerden kaynaklanabildiğini belirtti.

Dr. Şanverdi, sinüzitin oluşum mekanizmasını, “Sinüslerin buruna açıldığı kanallar tıkanır. Tıkanan kanallar, sinüslerin ürettiği salgıların, sinüs içine hapsolmasına neden olur. Sinüsün içi kendi ürettiği salgılarla dolar. Bunun sonucunda mikropların üremesi için uygun bir ortam oluşur. Kısa zamanda çok sayıda bakteri oluşur ve sinüzit meydana gelir” şeklinde anlattı.

Sinüzit olgularının büyük çoğunluğunun tıbbi tedaviye cevap verdiğini ve tehlikeli olmadığını belirten Şanverdi, “Bununla birlikte sinüs içindeki bir enfeksiyon hem göze hem de beyne çok yakındır. Enfeksiyonun göze veya beyine yayılması çok nadirdir. Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğerler için sağlıklı değildir” ifadesini kullandı.

EN ÇOK YÜZ VE GÖZ AĞRISIYLA ORTAYA ÇIKIYOR
Dr. Şanverdi’ye göre, bir haftadan fazla devam eden nezle büyük ihtimalle sinüzit göstergesi. Erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yüz-diş-göz ağrısı ve öksürük en çok gözlemlenen belirtiler. Çocuklarda ise huzursuzluk, inatçı öksürük ve geniz akıntısına bağlı kusma olabilir. Tüm yaş gruplarında kısmen daha az rastlanan belirtiler; ateş, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığı şeklinde oluyor. Rahatsızlığın devamı sırasında ortaya çıkan alın ve gözde ağrılı şişlikler, çift görme ve genel durum bozukluğu da sinüzit belirtileri arasında yer alıyor.

SİNÜZİT RİSK GRUBUNDA KİMLER YER ALIYOR?
Dr. Coşkun Şanverdi, herkesin sinüs enfeksiyonu geçirebileceğini ancak bazı grupların daha çok risk altında olduklarını belirtti. Alerjisi olanlar, yapısal burun bozuklukları bulunanlar, sık sık enfeksiyona maruz kalanlar ve sigara içenler risk grubunda yer alanlar.

SİNÜZİT TEDAVİSİNDE BALON TEDAVİSİ (SİNOPLASTİ)
Sinüzit tedavisinin kişiye göre değiştiğini belirten ve medikal tedaviden fayda sağlanamadığı durumlarda cerrahi tedavi uygulandığını belirten Dr. Şanverdi, sinüzitte uygulanan bir başka tedavi olan balon yöntemi hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Balon tedavisi kronik sinüzit hastalığında, uygun vakalarda çok etkili ve güvenilir bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Endoskopik sinüs cerrahisinde burun içerisindeki patolojik dokular temizlenip sinüs ağızları açılmaktadır. Balon tedavisinde ise bu şekilde bir cerrahi işlem yapılmayıp, kapalı sinüs ağzı balon yardımıyla genişletilmekte ve ameliyat sonrası herhangi bir tampona ihtiyaç duyulmamaktadır. Ağrısız ve kanamasız bir girişimdir. Hastanede yatmayı gerektirmez. Uygun hastalarda tek başına veya endoskopik sinüs cerrahisinde yardımcı yöntem olarak güvenli ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4690 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim