• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

Şişen ayaklara buz dolu kovada masaj

Şişen ayaklara buz dolu kovada masaj
Yaz aylarındaki sağlık sorunlarının başında, el ve ayak şişmeleri geliyor. Klima kaynaklı boyun ve sırt tutulmaları da sıcak havanın cilveleri arasında yer alıyor. Dr. Feride Ekimler Süslü, “Vücudunuzu esnetin, ellerinize ve ayaklarınıza sık sık masaj uyg

Yazın sıcak havalarda vücudun artan sıvı ihtiyacı, aşırı terleme ve damarlarda sıcağın etkisiyle oluşan genişleme; özellikle yer çekiminin etkisiyle vücudun uç kısımlarında yani ellerde ve ayaklarda şişliğe neden oluyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Feride Ekimler Süslü, yazın el ve ayak şişmelerine karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

EGZERSİZİ AKSATMAYIN
*Yaz aylarında, el ve ayak şişmelerine karşı yapılması gereken egzersizler nelerdir?

* Şişliklerin nedeni yalnızca sıcaklara bağlıysa, el ve ayakların kalp seviyesinin üzerinde tutulması, ödemin geçirilmesinde etkili olur.

* Soğuk uygulama, ödemin azalmasına yardımcı olur. Soğuk uygulama, buzlu su dolu bir kovanın içine el ya da ayakların 20 dakika batırılması şeklinde olabilir.

* Ayaklar için ayak bileği eklemini sağa sola hareket ettiren egzersizleri önerilir. Ayrıca ayak uçlarından bileğe doğru hafif masaj uygulaması yararlı olabilir.

* Uzun süre ayakta kalmak gerekiyorsa, sık sık parmak uçlarında yükselip alçalmak yararlı olur. Elleri sıkıp 20’ye kadar saymak ve sonra parmakları kapayıp açmak da şişkinliği giderir.

* Ayrıca parmak aralarınızı, ellerinizi yıkar gibi 15 kere sıvazlayın. Parmak uçlarınızdan el bileğinize doğru masaj yaparak da oluşan ödemi dağıtabilirsiniz.

SİNİR SIKIŞMASI OLABİLİR
* Oturarak çalışanlarda yazın neden daha fazla ödem oluşur?
* Uzun süre oturarak çalışmak, en çok kas ve iskelet sistemi hastalıklarına neden olur; sırt, boyun ve bel ağrıları ortaya çıkar.

* Sürekli oturanlarda dizler başta olmak üzere, kıkırdaklarda aşınma oluşabilir. Bu kişilerde, uzun süre klavye kullanımı sonucu dirsek ve bilek ağrıları görülür, bilekte sinir sıkışmaları olabilir.

SICAKTA NEDEN EL VE AYAK ŞİŞER?
Uzun süre bilgisayar veya daktilo kullanmak, az hareket etmek, gün içinde sürekli ayakta kalmak ya da oturmak; el ve ayaklarda şişmelere yol açar. El ve ayak ödemlerinde, kalp damar ve böbrek hastalıklarının da etkisi olabilir.

MASA BAŞINDA ÇALIŞANLAR SIK SIK YERİNDEN KALKMALI
Ofis çalışanlarının sıcak yüzünden şişlik yaşamaması için alması gereken önlemler şöyle:

* Oturduğunuz koltuk, beli kavramalı ve yükseklik ayarı tam yapılmalıdır.

* Bilgisayar tam göz hizasında olmalıdır.

* Klavye ile masa arasına bir klavye yüksekliğinde bir yükseltici konulmalı ve el bilekleri kıvrılmamalıdır.

* 30 dakikada bir ayağa kalkıp vücut gerilmeli ve kısa bir yürüyüş yapılmalıdır.

* Boyun ve sırt kaslarını geren, bel kaslarını kuvvetlendiren egzersizler yapılmalıdır.

YEMEKTEN 1.5 SAAT SONRA SPOR
* Yaz aylarında; yürüyüş, koşu, bisiklet, kürek ya da yüzmenin yanında karın ve bel kaslarını kuvvetlendiren egzersizlere de önem verilmelidir.

* Egzersizler, yemeklerden en az 1.5 saat sonra yapılmalıdır. Egzersiz öncesi ve sonrasında oluşacak sıvı kayıplarını önlemek için bol bol su içmek gerekir.

VÜCUT SIVI KAYBETTİKÇE KRAMP KAÇINILMAZ OLUR
Kas krampları; kalsiyum, potasyum, magnezyum eksikliği, ısı değişimi, sıvı kaybı ve kasların daha önce alışık olmadıkları bir yüke maruz kalmaları sonucu oluşur. Yaz aylarında en sık bacak krampları görülür. Deniz ve havuzda sık yaşanan ayak krampları, geceleri uykudan uyandıracak kadar rahatsız edici olabilir.

SICAK KOMPRES YAPIN
Uyurken ayağınıza giren kramplarından korunmak için şu önerilere dikkat edin:

* Düzenli egzersiz yapın, özellikle kol ve bacaklarınızı esnetme hareketlerini tercih edin.

* Egzersiz öncesi ve sonrasında bol bol su için. Özellikle kalsiyum ve magnezyum miktarı yüksek mineralli suları tüketin.

* Krampların tekrarlandığı kaslara gece yatmadan önce sıcak kompres uygulaması yapın. Bu uygulamalar kramp olasılığını azaltır.

TUTUK BELİN EN İYİ İLACI YÜZME
* Klima nedeniyle bel ve boyun tutulmalarına sıcak uygulama iyi gelir. Sıcak uygulama; sıcak su torbası, ısıtılmış bir havlu ya da sıcak kompreslerle yapılabilir.

* Tutulan bölgeye yapılacak hafif bir rahatlatıcı masaj, kasların açılmasına ve dolayısıyla da ağrının geçmesine yardımcı olur.

SIRTINIZI GÜÇLENDİRİN
* Yaz aylarında yaşanan bel ve sırt tutulmalarını rahatlatmak için yüzme iyi bir spordur. Özellikle sırt üstü yüzmek faydalıdır. Sırt kaslarını kuvvetlendiren germe egzersizleri de yapılmalıdır.

* Açık havada yapılacak pilates hareketleri de bel ve sırt ağrılarını rahatlatır.

SICAK HAVALARA RAĞMEN ZİNDE KALMANIN YOLLARI
* Yazın açık havada yapılacak sporlar için sabah veya akşam, güneşin dik konumda olmadığı saatleri tercih edin.

* Günün büyük kısmında hava sıcaklığı yüksek olduğu için, havalandırması iyi yapılmış kapalı spor merkezleri ya da yüzme havuzları, yaz sıcağından daha az etkilenmenizi sağlar.

* Sıcak yaz günlerinde zinde kalabilmek için haftanın 6 günü egzersiz yapılmalıdır. Hava sıcaklığının ve nemin yüksek olduğu saatlerde ise yürüme, koşma, bisiklet gibi aşırı performans gerektiren sporlardan kaçının.

DENİZDE AYAĞINIZA KRAMP GİRERSE
* Deniz ya da havuzda kramp sorunu yaşarsanız, öncelikle sakin olun ve kıyıya doğru sırtüstü yavaşça yüzün.

* Eğer suyun içinde yanınızdaki kişiye kramp girdiyse, o kişinin bacağını suyun içinde ovarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışın.

* Kıyıya ulaşınca, kramp girilen yeri yavaşça ovarak germeye ve eski haline getirmeye çalışın. Daha sonra ayağınızı ileri geri hareket ettirin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8999 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim