• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Şişman yolcuya şişkin tarife!

Şişman yolcuya şişkin tarife!
Şişman yolcu maliyetleri artırdı dünya 'obez bileti'ni tartışıyor!

Quantas Havayolları'nın eski ekonomisti Tony Weber'in obezlere yönelik 'Yolcu ve bagajları birlikte tartılsın. Sınırı geçen pahalı bilet alsın' önerisi ABD basınında tartışılırken, Türkler'in son 12 yılda %40 şişmanlaması 'Bizdeki havayolu şirketleri de ekstra vergi alacak mı?' sorusunu akıllara getirdi

Obezitenin havayollarının  yakıt maliyetini artırması üzerine, firmaların çözümü
'kilo' hesabında araması ABD basınının gündemine damgasını vurdu. Quantas Havayolları'nın eski ekonomisti Tony Weber'in obez yolculara yönelik 'Toplam ağırlığı geçenler ekstra para ödemeli' önerisi tartışma yaratırken, Türkiye'de de Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği verilerine göre son 12 yılda obezitede yüzde 40 oranında artış yaratması gözleri Türkiye'deki havayolları şirketlerine çevirdi.

PEGASUS'TAN YANIT YOK

Pegasus Havayolları konuyla ilgili sorularımıza yanıt vermezken, Corendon Havayolları'nın bağlı olduğu Corendon Group Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 'Ağırlık başına fiyat uygulamaları sektörümüzde tartışılan bir konu... Corendon Havayolları olarak; bu uygulamanın yolcu memnuniyetini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. Uçağa gelene kadar birçok prosedürle karşı karşıya kalan yolcuyu bir de tartıya çıkarmak ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.  Kaldı ki, kimi yolcuların toplum içinde tartılmamak gibi bir tercihleri de olabilir' dedi.

Türk yolcunun 1 kilo artışı 30 kilo ek yakıt almak demek

CORENDON Group Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, Corendon Havayolları'nın Antalya-Amsterdam uçuşunun ortalama yakıt maliyeti 11 bin dolar olduğunu söyledi. Karaer, 'Bu seferleri 189 kişi kapasiteli, yeni nesil Boeing 737-800 uçaklarımızla yapıyoruz; bu uçaklar sahip oldukları aerodinamik nitelikleriyle yakıt maliyetlerini minimize eden uçaklar. Yolcu ağırlıklarındaki 1'er kilogramlık artışın bize maliyeti 30 kilogramlık ek yakıt alımı anlamına geliyor; bu da her uçuşta yaklaşık 30 dolar civarında ek bir maliyet demek' diye konuştu.

Kilolu yolcular rencide olur

KARAER, şöyle devam etti: 'Obezite yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada artışta; bunu artan\çeşitlenen ürün-hizmet arzı ve insan ihtiyaçlarıyla bağdaştırabiliriz. Her yolcuyu ayrı ayrı tartarak; ağırlıklarına göre fiyatlandırmak gibi bir uygulamamız yok. Kilolu yolcudan fazla ücret alıp, nispeten zayıf yolcudan daha az ücret alındığında toplam sonuca bir etkiniz olmayacağı gibi yolcularınızı da rencide etmiş olacaksınız. Bu nedenle bu uygulamayı çok doğru bulmuyoruz.'

YOLCU VE BAGAJ TOPLANSIN

DÜNYA Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve yaklaşık 1.6 milyardan fazla kilolu kişi bulunuyor. Bu rakamların önümüzdeki 4 yıl içinde 700 milyon obeze ve 2.3 milyar fazla kilolu kişiye ulaşması bekleniyor. Bundan hareketle Weber'in önerisi ise şöyle: '40 kiloluk bir yolcu yanında iki bavulu olduğunda ekstra 10 dolar ödüyor. Ama 100 kiloluk bir yolcu bindiğinde para ödemiyor. Oysa 40 kiloluk yolcunun bavullarıyla beraber uçaktaki ağırlığı diğerinden daha az. Bu da 40 kiloluluk yolcunun havayolu şirketine maliyetinin daha az olması anlamına geliyor. Bu sebeple yolcu ve yanındaki bagajları için total bir rakam ödenmesi, bunu geçenlerin ekstra ödeme yapması gerek.'

AKREP NALAN KRİZİ

BU yılın başında THY'nin Bodrum-İstanbul seferinde koltuk krizi yaşanmıştı. Akrep Nalan, acil durum kapısı yanındaki koltuğundan kiloları gerekçe gösterilerek kaldırılmıştı. Akrep Nalan, bir başka koltuğa oturtulunca bu kez kemerini takmamış, bunun üzerine pilot uçağı durdurmuştu. Akrep Nalan olay sonrası yaptığı açıklamada, 'Çok utandım, aşağılandım' demişti.

Acil çıkışa oturtmuyor ilave kemer veriyoruz

KONUYLA  ilgili başvurduğumuz Türk Hava Yolları ise şu bilgileri paylaştı: 'Türk Hava Yolları'nın yolcuyu yüksek sınıftan bilet almaya, oturacağı koltuktan başka bir koltuk daha satın almaya yönlendirmesi diye bir durum söz konusu değil. Herhangi bir prosedür olmamasına rağmen  münferit bazı uygulamalar yapılmaktadır. Boarding esnasında uçak müsait ise aşırı kilolu yolcularımızın yanında yer alan koltuklardan biri boş bırakılabiliyor. Ancak aşırı kilolu yolcularımız için uyguladığımız özel durumlarımız bulunmakta. Söz konusu yolcularımıza acil çıkış kapılarında oturma yeri verilmez. Kabin ekipleri ilgili kişilerin konforu ve emniyeti açısından extension belt (ilave kemer ) verirler.'

Çin'de tuvalete gidin diye anons yapıyorlar

DÜNYADA yükselen yakıt fiyatları çoğu havayolu şirketlerini iflasa sürükledi. Tutunmaya çalışanlar da ilginç uygulamalarla zararlarını azaltmaya çalışıyorlar.
İşte bunlardan birkaç örnek:

- Northwest ve Singapur Havayolları dahil birçok havayolu şirketi, daha az benzin harcanması için lavabo ihtiyaçlarını karşılayan su deposunun yüzde 25'ini doldurmuyor.

- Çin'deki China Southern havayolları uçuştan önce yolcularını havaalanında tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri konusunda anons yapıyor.

- Japon Havayolları, first class yolcuları dışında bira satışını yasaklayarak uçuş başına 93 kilo daha az yük taşıyor.

- Cathay Pacific, uçak boyalarını soyarak uçaklarını 200 kilo hafifletti.

- Pilotlar, ortalama hız olan saatte 800 kilometre yerine, 770 kilometre ile uçuyor.

- British Airways, pilotlarına süzülerek inmeyi tercih etmelerini tavsiye ediyor.

Aylin Löle

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3103 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim