• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1536
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Şişmanlık tedavisinde yeni yöntem! Mide Botoksu

Şişmanlık tedavisinde yeni yöntem! Mide Botoksu
VM Medical Park Bursa Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Ayhan Kayaoğlu, şişmanlık, şişmanlık tedavisi ve son günlerde sıkça duyduğumuz mide botoksu hakkında bilgiler verdi.

ŞİŞMANLIK NEDİR?

Şişmanlık besinlerden aldığımız enerjinin harcadığımız enerjiden fazla olması sonucu vücudumuzda aşırı yağ birikimi ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Şişmanlık tanım ve derecelendirilmesi Beden Kütle İndeksi hesaplaması ile yapılır.

Beden Kütle İndeksi; Vücut Ağırlığı ile Boy Uzunluğunun karesinin oranlaması ile bulunur. Beden Kütle İndeksi 30 kg/m2 üzeri olan bireyler şişman (obez) olarak kabul edilmektedir.

Fiziksel aktivitede azalma, yanlış beslenme alışkanlıkları, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, evlilik, doğum sayısı ve genetik gibi birçok faktör şişmanlığa zemin oluşturur.

Şişmanlık kalp-damar ve endokrin sistem başta olmak üzere vücudumuzun tüm organ ve sistemlerini etkileyerek ölüme kadar uzanan birçok sağlık problemine neden olur. Önlenebilir ölüm nedenlerinde sigaradan sonra 2. sırayı almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından en riskli 10 hastalıktan 1’ i olarak kabul edilen şişmanlık; kansere de zemin oluşturmaktadır.

Ülkemizde de özellikle değişen yaşam şeklimizin de etkisiyle şişmanlık sıklığı günden güne artmaktadır. Özellikle çocukluk çağında ortaya çıkma sıklığındaki artış, durumun ciddiyetini ve mutlaka önlem alınması gerektiğini göstermektedir.

image001-001.jpg

ŞİŞMANLIK TEDAVİSİ OLAN BİR SAĞLIK SORUNUDUR!

Şişmanlık; diyet, ilaçlar ve cerrahi ile aşama aşama tedavi edilebilen bir hastalıktır. İlk adımda beslenme ve yaşam tarzı değişikliği denenmelidir. Yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi, düşük kalorili beslenme ve daha aktif bir hayat ile kilo kaybı sağlansa da kaybedilen kilonun geri alınmaması ve ideal kiloda yaşama devam edebilme oldukça zordur. Bu yaklaşımla uzun vadede kaybedilen kilonun korunma oranı % 2 ile 3 arasında değişmektedir.

Şişmanlık tedavisinde kullanılan ilaçların sağlık yönünden güvenilir olması, kısa ve uzun dönemde önemli yan etkisinin olmaması, bağımlılık yapmaması gereklidir. Bu yönden bakıldığında şişmanlık tedavisi için ideal bir ilaç henüz yoktur.

Diyet ile yeterli kiloyu veremeyen bireylerde mide botoksu, mide balonu gibi cerrahi olmayan yardımcı yöntemlere başvurulabilir. Başarısız olunduğunda sonraki aşama cerrahidir. 

MİDE BOTOKSU NEDİR?

Botoks kullanım alanı oldukça geniş olan bir ilaçtır. Estetik amaçlı kullanımının yanı sıra son yıllarda şişmanlık tedavisi için de kullanılmaya başlanmıştır. Tüm dünyada yaklaşık 15 yıldır mideye uygulanmaktadır. Sinir uçlarına etki eder ve kasların çalışma prensibini değiştirir. İştah hormonu salgılayan bölgelere uygulanarak, tokluk süresinin uzun olmasını ve iştahın azalmasını sağlar. Mide kaslarının kasılmasını etkiler ve mideden besinlerin daha uzun sürede boşalmasını sağlar.

image003-001.jpg  

  image005.jpg 

 

NASIL BİR İŞLEMDİR?

İşlem endoskopik olarak gerçekleştirilir ve midenin belli bölgelerine botoks enjeksiyonu yapılır. İşlem öncesi mide muayene edilerek değerlendirilir ve botoks işlemine uygunluk kontrol edilir. Yaklaşık 10-15 dakika sürer.

Kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir. İşlem sedasyon altında yapılır. İşlem sonrasında hastanede kalış gerektirmez ve aynı gün içerisinde günlük yaşantı devam eder. İşlem etkisini ertesi gün göstermeye başlar ve etki 15. günde üst seviyeye çıkar.

 

image007.jpg

MİDE BOTOKSU İLE NE KADAR KİLO KAYBEDİLİR?

Bireyler işlem sonrası sağlıklı bir beslenme planı ve düzenli fiziksel aktivite ile birlikte fazla kilolarının %50 ‘sine veda edebilirler. Kilo kaybı miktarı ve hızı tamamen bireyseldir.

Midenin boşalma süresi uzadığı için; düzenli fiziksel aktivite ile de  desteklendiğinde doğru kilo verme sağlanır.

İşlemin etki süresi 4 ile 6 ay arasındadır. Bu 6 ay süresinde birey yeni yaşam tarzına adapte olarak, ideal kilosuna kavuşabilir. Fakat eğer gerekli görülürse 3-4 defaya kadar tekrarlanabilen bir işlemdir.

image009.jpg

HERHANGİ BİR YAN ETKİSİ VAR MIDIR?

İşlemin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Hamile ve emzirme döneminde uygulanması önerilmez.

İşlem sonrası başarı için hazır gıdalardan ve kalorisi yüksek besinlerden uzak durulması gerekir. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme programı uygulanması önerilir. Şişmanlık tedavisi için kolay ve konforlu bir yöntemdir, diyete uyumu artırır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8826 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim