• BIST 9809.26
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Slovakya grevinde doktorlar kazandı

Slovakya grevinde doktorlar kazandı
Slovakya’da sağlık sektörünü felç eden doktorlar direnişi, 2 Aralık Cuma gecesi Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve Slovakya Doktorlar Sendikası temsilcileri arasında sabaha kadar süren görüşmelerin ardından sona erdi.

Pazarlıklar sonucu, hükümet, doktorların taleplerinin bir kısmını yerine getireceğini açıkladı.

Buna göre Slovak doktorlar, talep ettiklerinin biraz altında, ama hükümetin önerdiğinin üzerinde zam alacaklar.

Slovak doktorların maaşlarına zam, iki kademeli olarak 2012 ve 2013 yıllarında yapılacak.

Anlaşma haberinin ardından Slovakya Doktorlar Sendikası, üyelerini, hükümetin anlaşma konusunda açık teminat vermesinin ardından işbaşı yapmaya çağırdı.

Slovakya’da devlet sağlık kurumlarında çalışan doktorlar, maaşlarına zam talebinin reddedilmesi üzerine topluca görevlerinden istifa etmişlerdi.

Bunun üzerine hükümet de sağlık sektöründe olağanüstü hal ilan etmiş ve doktorların istifalarını geçersiz saydığını açıklamıştı.

Hükümetin bu tavrına doktorların tepkisi ise sivil itaatsizlik başlatmak olmuş ve Slovakya’nın en büyük 16 hastanesinde kriz başlamıştı.

Krizin arkaplanı

Hükümet ve Doktorlar Sendikası arasında aylardır devam eden görüşmeler, özlük hakları ve fazla mesai konularının çözülmesinin ardından, ücret konusunda tıkanmıştı.

Slovak Doktorlar Sendikası, doktorlar için maaşlara iki yıl içinde tamamlanmak üzere ortalama 700 Euro aylık zam talep etmişti.

Hükümet ise ekonomik krizi ve Mart ayında yapılacak seçimleri öne sürerek bu zam talebini reddetmiş, en fazla 300 Euro zam yapılabileceğini duyurmuştu.

Görüşmelerin sekteye uğraması üzerine de Doktorlar Sendikası üyesi yaklaşık 2.500 doktor 1 Aralık'ta yürürlüğe girmek üzere, istifa dilekçelerini çalıştıkları hastanelere sunmuşlardı.

Bunu bir "şantaj" olarak gören, ve ücretlere zam yapmamakta direnen Slovakya hükümetinin doktorlara cevabı ise sağlık sektöründe "olağanüstü hal" ilan etmek olmuştu.

Slovakya yasalarına göre, savaş, kriz veya benzeri durumlarda sektörlerde de hükümetin gördüğü lüzum üzerine ilan edilebilen "olağanüstü hal", o sektörde çalışanların olağanüstü halin geçerli olduğu dönemde istifa edebilmesini veya izne ayrılabilmesini engelliyor.

Ancak doktorların taleplerine karşı, hükümetin hastanelerde "olağanüstü hal" uygulamasına geçmesi geri tepti.

Doktorlar sendikası hükümetin manevrasını "çalışanların en doğal hakkının ihlali" olarak tanımlayıp "olağanüstü hal"i dikkate almayacağını açıkladı.

Ve 1 Aralık'tan itibaren Slovakya hastanelerinde doktorların önemli bir kısmı işbaşı yapmayınca, sağlık sektörü kaosa sürüklendi.

Sonuçta 30 Kasım'da başlayıp istifaların yürürlüğe gireceği 1 aralık sabahına kadar süren 8 saatlik aralıksız görüşmeler de sonuç vermeyince, hükümet ve doktorlar sendikası arasında ipler tamamen koptu.

Ve ülke sağlık sistemi krize sürüklendi.

Varılan anlaşma ardından gözlemciler, Slovakya’daki doktorlar direnişinin, doktor maaşlarının çok düşük olduğu Orta ve Doğu Avrupa’da örnek teşkil edeceğinde hemfikirler.

Dün Macar Tabipler Odasından yapılan bir açıklama, Aralık sonunda 2500 Macar doktorun hastanelerden istifa etmeye hazırlandığını ortaya koydu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim