• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Soğuk algınlığı kadar yaygın

Soğuk algınlığı kadar yaygın
Birçok ülkede yapılan istatistiklere göre doktora müracaat nedeni olarak bel ağrısı soğuk algınlığından sonra ikinci sırada yer alıyor.

İnsanların yüzde 80’i hayatları boyunca en az bir defa bel ağrısı ile karşılaşıyor. Bel rahatsızlığına her yaş grubunda rastlamak mümkün. Ama bel fıtığı orta yaşlarda daha sık görülüyor. Doç. Dr. Arif Önder “Hareketsiz bir iş ve hayat tarzı, daha çok oturarak çalışmak, şişmanlık, ağır şeyler kaldırmak, mücadele sporları, bilinçsiz spor yapmak, yanlış oturuş ve duruş alışkanlığı, mesleğini sevmeme, huzursuz bir ortamda ve stres içinde yaşama, sigara ve alkol kullanma, uzun süre otomobil sürme, bedensel faaliyetlere ısınmadan başlama gibi risk faktörleri fıtığı tetikliyor.

GENETİK YATKINLIK

Hele bir de genetik yatkınlık varsa bel fıtığıyla tanışmak sürpriz sayılmamalı. Uygun olmayan sandalyelerde her gün saatlerce süren bir ofis hayatına mahkum insanlar bel fıtığının müstakbel adayları” dedi. Günlük aktivitelerimiz sırasında vücudumuzun dikey veya yatay konumda aldığı çeşitli pozisyonlar ve beraberinde ortaya konan faaliyetin şekli, bel fıtığına yakalanma riskini önemli oranda artırıyor. İnsanın dikey pozisyonda bulunması omuriliğin alt kısımlarını önemli miktarda basınç altında bırakıyor. Çünkü bu kısmın yukarısında yer alan tüm vücut ağırlığı birkaç santimetre karelik dar bir omur parçası üzerine biniyor ve bu küçük kısım tarafından taşınıyor. Buna karşılık vücudun dik değil de desteksiz bir tarzda eğik pozisyona gelmesi, beldeki omurlar üzerine binen yükü, yani basıncı bariz şekilde daha da artırıyor.

OTURURKEN DAHA ÇOK RİSK VAR 

Yapılan bilimsel araştırmalarda beldeki diskin içerisine basınç ölçen bir cihazla girildiği ve çeşitli vücut pozisyonlarının diskteki basıncı ne şekilde etkilediğinin incelendiğine değinen Doç. Dr. Önder “Görülmüştür ki bele en az yükün bindiği pozisyon, kişinin sırtüstü yattığı ve bacaklarının altını destekleyerek hafifçe yükselttiği pozisyondur. Ayrıca sandalyede desteksiz otururken bele binen yük, ayakta dik dururken bele binen yükten daha fazladır. Halbuki insanlar bunun tam tersinin doğru olduğunu zanneder. Neticede ayakta dururken bele binen yükün gerçekte daha az, otururken daha fazla olduğu bilinmelidir” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2891 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim