• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Soğuk Hava Değil, Düşen Vücut Isısı Hasta Ediyor

Soğuk Hava Değil, Düşen Vücut Isısı Hasta Ediyor
Toplumdaki yaygın inanışın aksine ‘soğuk hava değil’, bilinçsizce giydiğimiz kıyafetler nedeniyle düşen vücut ısımız bizi hasta ediyor.

Toplumdaki yaygın inanışın aksine ‘soğuk hava değil’,  bilinçsizce giydiğimiz kıyafetler nedeniyle düşen vücut ısımız bizi hasta ediyor.  Örneğin hemen hepimizin yaptığı aşırı kalın kazak giymek bizi korumak şöyle dursun; tam aksine terlememize neden olarak hastalıklara adeta davetiye çıkarıyor.

 

Toplumdaki yaygın inanışın aksine ‘soğuk hava’ değil,  vücut ısımızın düşmesi bizi hasta ediyor. Soğuk kış aylarında hastalanmamak için vücut ısısının 37 derecede kalması son derece önemli.  Ancak kış mevsiminde dış ortamın ısısı bulunduğumuz bölgeye göre değişmekle birlikte maksimum 0-15 derece arasında oluyor.  Uygun giysilerle soğuktan kendimizi koruyamadığımız zaman vücut ısımız 37 derecenin altına düşüyor.  Bunun sonucunda metabolizmamız yavaşlıyor ve kötü huylu olan mikroorganizmaların aktif hale geçerek bizi hasta etmesine yol açıyor. International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım, dış ortam ile vücut sıcaklığı arasındaki fark ne kadar açılırsa vücut sistemimizde yaratacağı olumsuz değişimler nedeniyle hastalıklara yakalanma riskimizin de o denli artacağına dikkat çekerek, “Dolayısıyla kış mevsiminde hastalanmamanın çözümü kalın kalın kıyafetler giymek değil, aşırı terlemeye veya üşümeye sebebiyet vermemektir. Vücut sıcaklığını azaltmayıp-arttırmadan sabit tutmaya çalışmak direncimizi düşürmeden sağlıklı kalmamıza yardım ediyor.

 

Yayın inanışın aksine aşırı kalın giyinmek hasta ediyor!

Hemen hepimiz soğuk havalarda adeta lahana gibi kat kat kalın kıyafetler giyerek hastalıklardan korunmaya çalışıyoruz. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım, kalın giyinmenin bizi korumak yerine tam aksine hastalıklara karşı dirençsiz bıraktığı uyarısında bulunarak şunları söylüyor:  “Bunun nedeni ise aşırı kalın kıyafetler yüzünden oluşan terlemenin de aynı şekilde vücudumuza zarar verebilmesi.  Terin buharlaşarak vücudumuzdan atılması gerekiyor.  Ancak kalın kıyafetler teri vücuttan alıp dış ortama veremediği için vücudumuz nemli ve ıslak kalıyor. Bu durumda terin yol açtığı soğuk ortam vücut direncimizin daha çok düşmesine ve hastalıklara açık hale gelmemize yol açıyor.”

 

5 ADIMDA VÜCUT  ISINIZI KORUYUN!

 

International Hospital’den İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım, hastalıklardan korunmak için soğuk kış aylarında nasıl giyinmemiz gerektiği konusunda şu bilgileri verdi:

 

1. Kalın kazak yerine 2-3 kat ince kıyafet giyin:  Kalın bir kazak yerine terimizi emip dışarı yansıtan  2-3 ince kıyafeti üst üste giyerek vücudumuzu daha fazla koruyabiliriz. Çünkü ince kıyafetler terlemeyi önlerken,  2-3 kat arasında oluşan hava da ısı kaybını engelliyor.  Örneğin;  ince bir atlet üzerine ince bir kazak veya polar giyebilirsiniz. Veya ince bir atletin üzerine giyeceğiniz bir hırka bile sizi ısı kaybından koruyacaktır.  Kış mevsiminde dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise çorap giymek. Çorap ayağımızın dış ortamla olan temasını engellemesinin yanı sıra vücut ısısının düşmesini de önlüyor.

 

2.  Ağız, burun ve boğazınızı atkıyla kapatın: Atkının en önemli faydası,  solunum yoluyla bulaşan mikroplara karşı bariyer oluşturarak bizi başta soğuk algınlığı olmak üzere grip, bronşit ve zatürree gibi solunum yolları enfeksiyonlarına karşı koruması.  Atkı aynı zamanda vücudumuz ile dış ortam arasındaki sıcaklık farkını önleyerek vücut direncimizin düşmesini de önleyebiliyor.

 

3.  Başınızı bere veya şapkayla örtün:  Bere veya şapka, baş ile kulak bölgemizi üşütmemiz sonucu yakalanacağımız sinüzit gibi hastalıklara karşı bizi koruyabiliyor.

 

4. Atletinizi mutlaka giyin:  Kış mevsiminde atlet giymemek gibi önemli hataya düşüyoruz. Oysa iç çamaşırı giymediğimizde terimiz emilemiyor.  Ancak daha fazla terlettikleri ve teri vücut dışına atamadıkları için yünlü ve pamuklu atletlerden kaçınmanızda fayda var.  Yünlü yerine teri dışarı yansıtabilen polyesterler ve likralı atletleri tercih edebilirsiniz. Son yıllarda dağcıların  kullandığı, sonrasında günlük hayatımızda da yaygınlaşan ve hem ısıyı hapsedip hem vücudu belirli sıcaklıkta tutabilen termal içlikler de giyebilirsiniz.

 

5. Koyu renkleri tercih edin: Kış aylarında koyu renkli kıyafetler giymeye özen gösterin. Çünkü koyu renklerin güneş ışınlarını çekip depolama özelliği var. Bunun sonucunda da vücudumuzu soğuk kış aylarında daha sıcak tutabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5263 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim