• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Soğuk Havalarda Raynaud Hastalığına Dikkat

Soğuk Havalarda Raynaud Hastalığına Dikkat
Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, soğuk havalarda el ve ayaklarda spazm oluşması gibi belirtilerle ortaya ortaya...

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, soğuk havalarda el ve ayaklarda spazm oluşması gibi belirtilerle ortaya ortaya çıkan Raynaud hastalığına dikkat çekti.

Raynaud Fenomeni hastalığının tanımını yapan Op. Dr. İhsan Alur, "Genellikle soğuk ve ruhsal strese cevap olarak ellerde, bazen de ayaklarda (özellikle parmak uçlarında) kılcal damarlarda spazm oluşmasına bağlı dolaşım bozukluğuna Raynaud Fenomeni denir. Ellerde veya ayaklarda soğukluk, üşüme, his kaybı, morarma ve ağrı gibi semptomlara neden olabilir. Hatta hastalığın ilerlemesi durumunda el parmaklarında dolaşımın uzun süreli bozulmasına bağlı olarak kangren ve doku kaybına (amputasyon) yol açabilir, hastanın iş ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir. Risk faktörleri, sigara içiciliği, soğuk hava, soğuk suyla temas, psikolojik ruhsal gerginlik, stres veya bazen genetik kökenli de olabilir" dedi.

Raynaud Fenomeninin sebebi tam bilinmese de bazı hastalıklara eşlik edebilmekte olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Alur, "Sekonder Raynaud fenomeni veya Raynaud sendromu gibi hastalıklar, romatolojik hastalıklar, kolajen doku hastalıkları, bazı atardamar hastalıkları, bazı kanser hastalıkları veya kanser ilaçları, akciğer hipertansiyonu gibi birçok durumda karşımıza çıkabilir. Bazen de bu patolojiyi açıklayacak bir sebep bulunamaz, ki bu durumda Primer Raynaud fenomeni veya Raynaud Hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Çoğunlukla genç ve orta yaş grubunda 30-50 yaşlar arası bu hastalık görülmektedir. Raynaud Fenomeni ile gelen bir hastada romatolojik hastalık (Romatizma hastalığı) veya kolajen doku hastalığı, kanser hastalığı, vaskülit (damar iltihabı), hepatit B (sarılık), pulmoner hipertansiyon (Akciğer hipertansiyonu) gibi sekonder nedenler mutlaka araştırılmalı, gereklilik halinde ileri tetkikler yapılmalıdır. Özellikle Raynaud Fenomeni'ne eşlik eden altta yatan hastalık durumunda kılcal damar spazmı ile birlikte damar pıhtılaşması da olabileceğinden bu hastalarda mutlaka pıhtı önleyici ilaç (antikoagülan) tedaviye eklenmelidir. Kılcal damarları etkilediği için anjiyo veya cerrahi ile tamamen tedavi edilmesi mümkün değildir. Parmak uçlarında yaralar oluşmaya başlamışsa ve spazm atakları sık oluyorsa semptomları hafifletmek amacıyla semptektomi ameliyatı yapılabilmektedir" diye konuştu.

Raynaud hastalığına karşı dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değinen Op. Dr. İhsan Alur, şu tavsiyelerde bulundu:

"Sigara içiciliği varsa kesinlikle sigara bırakılmalı ve hatta sigara içilen ortamlardan uzak durulmalı, soğuk hava veya suyla temastan kaçınmalı, kış aylarında eldiven kullanılmalı, stresten uzak durulmalıdır" Yine damar spazmını artıracağı için kafeinli içeceklerin aşırı tüketilmemesi, fenilefrin içeren antigribal ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanımına dikkat edilmesi, kadınlarda doğum kontrol haplarının dikkatli kullanılması, Beta Blokör ilaçların kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Günümüzde Sigara ve diğer tütün içeren ürünleri kullanımının gençler arasında hızla yaygınlaşması, post modern yaşam tarzının bireylerde oluşturduğu baskı ve stres nedeniyle Raynaud Fenomeninin de buna paralel olarak artışa geçeceğini ileri sürmek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle gençlerin bu hastalık konusunda bilinçlenmeleri, damar sağlığına önem vermeleri, sigara ve diğer tütün içeren tüm ürünlerden uzak durmalarını tavsiye ederim"

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 447 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim