• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Soma'da yeni skandal

Soma'da yeni skandal
Maden yönetimi, zehirli gazı önceden haber veren sensörleri üretim yavaşlamasın diye devre dışı bırakmış

Manisa Soma'daki maden faciasında 301 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından ortaya çıkan skandalların ardı arkası kesilmiyor. Son olarak maden yönetiminin, üretimi yavaşlatmamak için zehirli gazı önceden haber veren sensörleri devre dışı bıraktığı ortaya çıktı. Bunu uygulayan emniyetçi ve üretim amirleri de faciada hayatını kaybetti. Öte yandan facia anında madende panolar arası iletişimi sağlayacak uyumlu telefonların da bulunmadığı öğrenildi. Yönetim, müfettiş denetiminde madende göstermelik sahte anti grizu telefon bulunduruyordu. Cumhuriyet Savcısı Adem Aktaş'a ifade veren elektrik ustası Abdulhakim Bilen, büyük ihmali savcıya şu ifadelerle anlattı:

'SENSÖRLERİ İPTAL ETTİLER' "

Eskiden metan gazı yüzde 1 olduğu zaman sistem kendini otomatik olarak kapatırdı. Yani enerji kesintisi otomatik olurdu. Ancak fanlar çalışmaya devam ederdi. Bu oranın metanlı bölgeler için yüksek olduğunu söylediler. Sonra güvenlik amacıyla yüzde 1'lik oranı yüzde 0,5'e düşürdüler. Bu oran düşürüldükten sonra üretimde sıkıntılar başladı. Çünkü sistem elektrik kesintisi oluşturmaya başladığında üretim duruyordu ve amirler sensörü iptal edip 'işinizin başına geçin' diyordu."

'GRİZU TELEFONLARI SAHTEYDİ'

"Faciadan önce müfettişler için sahte Anti Grizu tipi telefonların yerleştirildi. 15- 20 gün öncesinden müfettişin geleceğinden haberdar oluyorlardı. Onların bakması için ev tipi telefonları kaldırıp yerine sahte 'Anti Grizu' tipi telefonlar koyuyorlardı. Dağıtılan gaz maskelerinin denetimleri de yapılmadı. Anti grizu telefonları da gerekli altyapı olmadığı için ve yanlış yere kurulumunun yapılmasından dolayı çalıştırılamadı. Bu yüzden panolarla haberleşme kesildi. Haberleşme kesintisi olay anında da yaşandı." Öte yandan ölen işçilerden Mustafa Kocabaş'ın ailesi tarafından açılan tazminat davasında Soma 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, bakanlık, bankalar ve tapudan şirketin alacakları, hesaplarındaki para, menkul varlıkları ve gayrimenkullerinin kaydını istedi.

MÜFETTİŞLERE ÇİFTE SORUŞTURMA

Soma'da facianın meydana geldiği madende son olarak teftişte bulunan 2 müfettiş hakkında cumhuriyet savcılığı adli soruşturma için izin talebinde bulundu. Daha önce de aynı müfettişler hakkında idari soruşturma açılmıştı.

Torununun yanına defnedildi

Soma'daki faciada torunu maden mühendisi İbrahim Çelik'in hayatını kaybetmesi üzerine kalp krizi geçiren 83 yaşındaki Mustafa Güven, tedavi gördüğü Denizli'de yaşamını yitirdi. Ulu Cami'de kılınan cenaze namazı sonrasında Güven, Asri Mezarlık'ta torununun yanına defnedildi. Törende, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

Işıklar ocağında da üretim durduruldu

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Kömürleri A.Ş'nin Soma bölgesinde işlettiği Işıklar'da da tüm üretim faaliyetlerinin İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca durdurulduğunu bildirdi. Atçı, Soma Hükümet Konağı önünde yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Orada tespit edilen eksiklikler rapora yazıldı. Raporda tespit edilen eksiklikler giderildikten sonra müfettişlerimiz tekrar bakacak. Eğer eksikliklerin giderildiğini görürlerse bunlar tekrar açılacak ve üretime devam edecekler."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2785 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim