• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

"Son yemeğiniz mantar olmasın"

"Son yemeğiniz mantar olmasın"
KÜMMER Müdürü Doç. Dr. Ünal: "Son günlerde sıkça toplanan, Kanlıca mantarına benzeyen zehirli bir mantar türü var. Bunu da ayırt etmek oldukça zor. Buna karşı vatandaşlarımızın azami dikkat göstermesini istirham ediyorum"

Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜMMER) Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal, yağışların ardından çoğalan mantarların bilinçsizce tüketildiğini belirterek, "Son günlerde sıkça toplanan, Kanlıca mantarına benzeyen zehirli bir mantar türü var. Bunu da ayırt etmek oldukça zor. Buna karşı vatandaşlarımızın azami dikkat göstermesini istirham ediyorum" dedi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde iklimin müsait geçmesi sonucu ormanlık arazilerde bol miktarda "Koç, Kanlıca" ve diğer mantar türlerinin çıktığını söyledi.

Vatandaşların fırsattan istifade ederek, ormanlık alanlara mantar toplamaya gittiğine dikkati çeken Ünal, şöyle konuştu:

"Bilinçli tüketildiği takdirde doğadaki mantarlar protein, mineral ve vitamin bakımından çok zengin ancak insanlar zehirli veya zehirsiz mantarı ayırt edemedikleri takdirde üzücü hadiseler yaşanabiliyor. Bu bakımdan vatandaşlarımız, bildikleri yerlerden mantar toplamaya özen göstersin. Ayrıca, zehirlenmelere önlem olarak kültür mantarlarını tavsiye ediyorum. Hem kaliteli hem de kökeni belli. Tereddüde maruz kalmadan tüketebileceğimiz bir mantar, kültür mantarı. Bu mantarlardan Kastamonu'daki araştırma merkezimizin danışmanlık yaparak ürettiği mantarlar var, 'köylerde kayın mantarı' dediğimiz. Bu da kültür mantarı grubuna giriyor. Vatandaşlarımız, bu mantarları alarak gönül rahatlığıyla tüketebilir. Bir de vatandaşlarımızda doğru bilinen yanlış inançlar var. Örneğin, 'kurtlu mantarlar zehirsizdir' gibi bir inanış var, bu doğru değil. Bunlar bilimsel süzgeçten bilgiler değil."

Doç. Dr. Ünal, Türkiye'de Amerikan kökenli "köygöçüren" diye bir mantar bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Diğer adı 'Amanita', bir tanesi bile yetişkin insanı öldürebilecek düzeyde. Son günlerde sıkça toplanan, Kanlıca mantarına benzeyen zehirli bir mantar türü var. Bunu da ayırt etmek oldukça zor. Buna karşı da vatandaşlarımızın azami dikkat göstermesini istirham ediyorum. Zehirli mantarla zehirsiz mantar arasındaki bir tercih, Rus ruletine benziyor. Son yemeğiniz mantar olmasın, hiçbir mantar hayatınız kadar tatlı değildir."

 

- "Sertifikalı mantar toplayıcısı yetiştireceğiz"

Ünal, KÜMMER olarak önümüzdeki aylarda bir Avrupa Birliği (AB) projesi yaparak, vatandaşlara mantar toplama eğitimi vermeyi ve bunu sertifikalandırmayı planladıklarını bildirdi.

Bunun yanı sıra, toplanan mantarların araştırma merkezine teslim edilerek çeşitli boy ve standartlarda sınıflandırılarak tüketime sunulmasını düşündüklerini aktaran Ünal, şöyle devam etti:

"Sertifikalı kurumlardan alınan mantarlarla mantar zehirlenmelerinin önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Bu şekilde bir çalışmanın Türkiye'ye çok faydası olacaktır. Sertifikalı mantar toplayıcısı yetiştireceğiz yani. Öte yandan, vatandaşlarımızın mantar topladığı yerler yabani hayatın olduğu alanlar. O yüzden tedbirli olmakta fayda var. Ama silahla gidilmesini kesinlikle tavsiye etmem. KÜMMER'in araştırma merkezinin sitesinde mantara ilişkin çok detaylı bilgiler oluşturacağız yakın zamanda. Çalışmalarını sürdürüyoruz. Ülkemiz halkının istifadesine sunduğumuzda bunun da insanlarımıza çok yararlı olacağını düşünüyorum."

Sabri Ünal, mantar zehirlenmesinin mide bulantısı, kusma ve görmede farklılıkların yaşanması gibi belirtilerinin olduğunu vurgulayarak, mantar yedikten sonra böyle bir durumla karşılaşılması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna vakit geçirilmeden müracaat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3659 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim