• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 15 °C

"Sonuç Karşılığı Laboratuvar Test Alımı" İhaleleri Başarısız Gidiyor. Acil Önlem Alınmalı!

"Sonuç Karşılığı Laboratuvar Test Alımı" İhaleleri Başarısız Gidiyor. Acil Önlem Alınmalı!
Bilindiği gibi, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, hastanelerden dış laboratuvarlara laboratuvar tetkikleri için sevkler durduruldu. Bunun yanlış olduğunu ve sistemde büyük sıkıntılara yol açacağını anlatmak için, büyük gayret sarf ettik. Ancak, durumu bir

Bilindiği gibi, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, hastanelerden dış laboratuvarlara laboratuvar tetkikleri için sevkler durduruldu. Bunun yanlış olduğunu ve sistemde büyük sıkıntılara yol açacağını anlatmak için, büyük gayret sarf ettik. Ancak, durumu bir türlü anlatamadık ve uygulama başladı.

Şu anda sistemde büyük bir sıkıntı var. Hastaneler ne yapacağını bilemez ve şaşkın durumdadır. Çünkü, açılan laboratuvar test ihalelerine katılım olmuyor. Bunun da nedeni, SUT (BUT) fiyatlarının çok düşük ve maliyetin altında olmasıdır. Genelde yüksek maliyetli olan ve hastanelerde bu nedenle yapılmayan testler için açılan ihalelerdeki fiyatlar, laboratuvarlara kar ettiremeyeceği gibi, ciddi oranda da zarar ettirecek niteliktedir.

Bu nedenle katılım olmuyor.

Örnek vermek gerekirse, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH)’nin ihalesine, hiçbir laboratuvar katılmadı. İstanbul EAH ‘nin iki kez tekrarlanan ihalesine teklif veren laboratuvar olmadı. Göztepe EAH ‘nin yaklaşık maliyet için fiyat isteğine, bir türlü üç adet teklif alınamadı. Muhtemelen İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün düzenlediği ihaleye de katılım olmayacak. Ankara Numune EAH ‘nin ihalesine de katılım olmadığı duyumunu almış bulunuyoruz.

ÇÖZÜM: SUT (BUT) FİYATLARI ACİLEN DÜZELTİLMELİ

Bunun baş nedeni, SUT fiyatlarının yetersizliğidir. Bu ihalelerde istenilen testler eğer efektif ve karlı olsaydı, hastanelerin kendileri yaparlardı. Bu tür testler, hem az istenildiği için yatırımı rasyonel olmayan testlerdir, hem birim maliyetleri pahalı testlerdir, hem de çok yönlü sistem ve teknoloji alt yapısının kurulması gerekmektedir. Bu nedenle de, testlerin birim maliyetleri oldukça yüksektir ve mevcut SUT (BUT) fiyatlarının bu maliyetleri karşılaması zor görünmektedir.

Bu nedenle, SUT fiyatları acilen gözden geçirilerek, gerekli maliyet düzenlemeleri yapılmalı, birim fiyatlar gerçek değerlere getirilmelidir. Aksi durumda, sistem iyice tıkanacak ve içinden çıkılmaz hale gelecektir. Bu nedenle acil çözüm gerekmektedir.

SUT laboratuvar birim fiyatlarının düzenlenmesiyle ilgili olarak, yaklaşık 4 ay önce, Tıp Laboratuvarları Birliği (TıpLab) olarak bir çalışma SGK’ya iletilmiştir. Bu çalışmanın, fiyatlandırmaya temel oluşturabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda, her zaman katkı yapmaya hazırız.

Bu arada, hastaları ve hasta sahiplerini istediği laboratuvara başvurabilme yönünde serbest bırakma alternatifini de göz önünde tutmak gerektiği kanısındayız. Anlaşılmaz nedenlerle getirilen bu yasaklamanın kaldırılması , sorunu kökünden çözecektir. Ayrıca, tıbbi laboratuvarlar aleyhine getirilen haksız ve adaletsiz bir uygulama da durdurulmuş olacak, halkın taleplerine getirilen kısıtlama da ortadan kaldırılmış olacaktır.

Umarız, geç kalmadan ve sorunlar daha da derinleşmeden bu konuda çözüm üretilir.

Gereği için,bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla.

23/01/2008 TıpLab
Tıp Laboratuvarları Birliği adına
Doç. Dr. Paşa Göktaş

Bu haber toplam 1830 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim