• BIST 9693.46
  • Altın 2513.441
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7723
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Sosyal güvencesi olmayanlar, GSS kapsamında hizmet alacak

Sosyal güvencesi olmayanlar, GSS kapsamında hizmet alacak
Yapılan yeni düzenlemelere ve uygulamalara ilişkin bilgi veren Samsun Sosyal Güvenlik İl Müdürü Saffet Çalışkan, yeni yılda GSS kapsamına alınmayan kimse kalmayacağını kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK)'nın yaptığı yeni düzenleme çerçevesinde, yeşil kart sahipleri ile hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınacak. Yeşil kartın tarihe karışacağı uygulama ile hak mağduriyetlerinin önüne geçileceği belirtildi.

Yapılan yeni düzenlemelere ve uygulamalara ilişkin bilgi veren Samsun Sosyal Güvenlik İl Müdürü Saffet Çalışkan, yeni yılda GSS kapsamına alınmayan kimse kalmayacağını kaydetti. Çalışkan, 1 Ocak 2012 tarihinden önce yeşil kartlı olanların, vize süresi dolana kadar gelir testine tabi tutulmaksızın genel sağlık sigortası kapsamına dahil edileceklerini söyledi.

Vize süresi dolanların ise 1 ay içerisinde ikametgahlarının bulunduğu il veya ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapmaları gerektiğini ifade eden Çalışkan, "Bu kişilere ayrıca, mektup göndermek suretiyle bilgilendirme de yapacağız. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) üzerinden 13 kurumdan online olarak gelen bilgiler ışığında 28 sorgulama yapılarak, puanlama formülüyle tespit edilen gelir sonucunda aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarına göre kişilerden GSS primi alacağız." dedi.

Gelir testi sonucunda aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarının, asgari ücretin üçte birinden az olması halinde bu kişilerin priminin devlet tarafından karşılanacağının altını çizen İl Müdürü Saffet Çalışkan, "Bu tutarın asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olduğu tespit edilenler asgari ücretin üçte biri, asgari ücret ile ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler asgari ücret, iki katından fazla olduğu tespit edilenler ise asgari ücretin iki katı üzerinden yüzde 12 oranında GSS primi ödeyecekler. Gelir testi yaptırmayanlardan ise en yüksek prim miktarı alınacak. Bu testi yaptırmak da zorunludur." bilgisini verdi.

Uygulamayla birlikte Samsun'da 152 bin 590 yeşil kartlı ile 51 bin 528 sigortasız kişinin GSS kapsamına alınmış olunacağını ifade eden Çalışkan, yeşil kart sisteminin tarihe karıştığını vurguladı. Sosyal güvenlik verilerinin kurum internet sitesinden yapılacağına da değinen Samsun Sosyal Güvenlik İl Müdürü Saffet Çalışkan, kurumu tarafından verilen sigortalılığın başlatılması, sonlandırılması, maaş bağlanması, şahıs ödemeleri, iş görmezlik ödeneği, evlenme yardımı, cenaze ödemeleri, hizmet borçlanması gibi işlemleri etkin, kaliteli ve hızlı yapabilmek için SMS uygulaması getirdiklerini açıkladı.

Ücretsiz uygulamayla işveren, iştirakçi ve hak sahiplerinin mesaj yoluyla bilgilendirileceğini kaydeden Çalışkan, ilaçta yaşanan kamu iskontolarının da düzenlendiğini bildirdi. Çalışkan, hayati öneme sahip kanser, böbrek, organ nakli ve solunum ilaçları ile insülinin de bulunduğu 350 ilaçta düzenleme yapılarak sıkıntıların aşıldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3448 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim