• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Sözleşmeli hekim, ücretsiz askerlik izni alacak

Sözleşmeli hekim, ücretsiz askerlik izni alacak
Şanlıurfa İdare Mahkemesi, il sağlık müdürlüğünün, sözleşmeli olarak görev yapan diş hekimine askerlik yükümlülüğü nedeniyle ücretsiz izin verilmemesine ilişkin işleminin yürütmesini durdurdu.

Şanlıurfa İdare Mahkemesi, il sağlık müdürlüğünün, sözleşmeli olarak görev yapan diş hekimine askerlik yükümlülüğü nedeniyle ücretsiz izin verilmemesine ilişkin işleminin yürütmesini durdurdu.

Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre sözleşmeli diş hekimi olarak görev yapan Yasin Bal, askerlik hizmetini yerine getirmek amacıyla ücretsiz izne ayrılmak istemiyle Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne başvurdu.
Bal, isteminin kabul edilmemesi üzerine, il sağlık müdürlüğü işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Şanlıurfa İdare Mahkemesinde dava açtı.
Dosyayı inceleyen mahkeme, vatan hizmetinin Anayasa'da öngörüldüğünü, 1111 sayılı Askerlik Yasası'nda da Türk vatandaşı olan her erkeğin askerlik hizmetini yapmaya mecbur olduğu hükmünün yer aldığını hatırlattı.
657 sayılı Yasa'da, devlet memurlarının askerlik hizmetini bitirip terhis olduktan sonra 30 gün içinde görevlerine dönebileceklerinin öngörülmesine rağmen, Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalışt ırılmasına İlişkin Esaslar'da, 4/B'li sözleşmeli personelin askerlik durumuyla ilgili düzenlemeye yer verilmediği gibi, söz konusu yasaya da bir atıf yapılmadığı belirtildi.
Mahkeme kararında, mevzuatta bir düzenleme bulunmamakla birlikte, askerlik hizmetinin Anayasa ve 1111 sayılı Yasa'ya göre bir hak olduğu kadar, zorunluluk olduğuna dikkat çekilerek, mevcut hukuki durumun askerlik hizmetini ifa eden sözleşmeli personel aleyhine sonuç doğuracak şekilde yorumlanarak, davacının askerlik hizmetini yerine getireceği süre zarfında ücretsiz izinli sayılmaması yönündeki dava konusunda işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı bildirildi.
Mahkeme, bu gerekçelerle Şanlıurfa İl Sağlık Müdürl üğünün söz konusu işleminin yürütmesini durdurdu.
Karara itiraz edilmesi durumunda, istemi Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi görüşecek.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kararla ilgili yaptığı açıklamada, bu davayla askere gitmek üzere olan sağlık personelinin rahatlatıldığını kaydetti.
Kahveci, "Toplu görüşmelerde gayretlerimiz ve konuyu gündeme getirmemiz sonucu mutabakata varılan sözleşmeli personele eş durumundan tayin, becayiş ve askerlik dönüşü işe başlama gibi hakların verilmesi konularının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir" dedi.

Bu haber toplam 2733 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim