• BIST 10257.39
  • Altın 2979.269
  • Dolar 34.8054
  • Euro 36.7234
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Spina Bifidada Gizli Silah Folik Asit

Spina Bifidada Gizli Silah Folik Asit
Türkiye'de her yıl 2 bin 500 ila 3 bin 500 arasında spina bifida hastası bebek dünyaya geliyor.

Türkiye'de her yıl 2 bin 500 ila 3 bin 500 arasında spina bifida hastası bebek dünyaya geliyor. Bu doğumsal hastalığın önlenmesinde ise gebelik öncesi ve sırasında folik asit kullanımı kritik bir rol oynuyor. Biruni Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, gebelik öncesinde en az 3 ay folik asit kullanımının spina bifida gelişme riskini yüzde 70 oranında azalttığını ifade etti.

Biruni Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, spina bifida hastalığının omurga kemiklerinin birleşmemesi sonucu ortaya çıkan doğumsal bir hastalık olduğunu söyledi. Hastalığın halk arasında "Ayrık omurga hastalığı" olarak bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Kafkaslı, bin doğumdan 2 ila 3'ünde görüldüğünü ve yaklaşık her yıl 2 bin 500 ila 3 bin 500 arasında spina bifidalı bebek doğduğunu belirtti.

Gebelikten önce 3 ay ve gebelik sırasında folik asit kullanımının yüzde 70 oranında spina bifida gelişimini önlediğinin altını çizen Prof. Dr. Kafkaslı, "Folik asitin aktif formu olan L-5 MTHR (METİL FOLAT) içeren takviyelerin 0.4-0.8mg/gün tüketilmesi önlemede etkin doz. Eğer önceden tanısı olan bebek doğumu varsa doz 4mg/gün olmalıdır. Ayrıca folik asit ile zenginleştirilmiş ekmek, makarna gibi unlu gıdalar spina bifida oluşumunu yüzde 24 oranında azaltabilir" ifadelerini kullandı.

Bebek anne karnındayken ameliyatla açıklığın kapatılabildiğini de dile getiren Prof. Dr. Kafkaslı, "Bebeğin ameliyatı ilk 72 saat içinde yapılmalı. Ameliyat tam tedavi sağlamasa da burada amaç bebeğin yürüyebilmesini sağlamak. Sinir hasarına bağlı olarak yürüme, idrar yapma ve barsak fonksiyon bozukluğu sorunları sıklıkla ortaya çıkan sorunlar ancak ameliyat sonrası fizik tedavi uygulamaları ile şikayetler azaltılabilir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 246 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim