• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Spor yapmak saç döker mi?

Spor yapmak saç döker mi?
Yeni yıl kararları arasında en çok rağbet gören diyet&egzersiz yapmak ve neticesinde daha iyi görünmek.

Peki kaş yapalım derken göz mü çıkarıyoruz? Transmed Saç&Kozmetik Cerrahi Kliğini Medikal Direktörü Dr. Melike Külahçı, saç ekimi için gelen hastalarının en çok spor yapmanın saçlarını döküp dökmeyeceğini sorduklarını belirtiyor.

Dr. Melike Külahçı, ’’Giderek artan bu daha iyi görünme isteği erkeklerde; egzersiz yapmanın, ağırlık kaldırmanın ve protein almanın saç döküp dökmediği üzerinde düşünmesine yol açıyor" diyor.

Aslında saç dökülmesinin en büyük nedenin genler olduğunu ifade eden Külahçı, "Bu genetik yapı DHT hormonunun vücutta salgılanması ve saç dökülmesi döngüsünü harekete geçirmesiyle başlar. DHT hormonu, testesteronun 5-alpha-reductase enzimleriyle birleşmesiyle açığa çıkar. Hem kadın hem de erkekler saç dökülmesi genlerini taşıyabilirler ancak erkek vücudunda bulunan DHT hormonu miktarının yoğunluğu bu fenomenin erkeklerde daha sık görülmesine yol açar" diye konuştu.

Egzersiz ve DHT hormonu


Peki ama egzersiz yapmak bu süreci etkiler mi? Egzersiz yapmanın geçici olarak vücuttaki testosteron miktarını arttırdığını ifade eden Külahçı, "Bu nedenle akılda beliren ilk soru yapı taşında bu hormon bulunan saç dökücü DHT’nin bu kısa süre içinde vücutta çoğalıp çoğalmayacağıdır. Bir sonraki soru ise yükselmiş ya da bu süreçte artmış olan DHT hormonunun saç dökülmesine sebebiyet verip vermeyeceği ya da zaten genetik olarak kodlanmış olan saç dökülmesini hızlandırıp hızlandırmayacağıdır.

Hormon miktarı önemli


Saç dökülmesinin ana nedeni genetik olsa da saç yıkımını bizzat gerçekleştiren DHT hormonudur. Bir inşaatı metafor olarak alalım. Bir inşaat firmasının (bu örnekte genetik yapı) yönetiminin görevi yapılan işin altyapısını oluşturmak ve yapı inşaa edilirken görevlileri kontrol etmektir. Kendisi için çalışanlar yönetim tarafından kendilerine verilen işleri yerine getirmek durumundadırlar. Bir inşaat firması çalışanları olmadan yapı kuramayacağı gibi, genetik yapı da tek başına saç köklerini DHT olmadan yok edemez. İşte tam da bu nedenle vücuttaki DHT miktarı da bu işlemin yani saç köklerinin yok edilmesinin ne kadar hızlı bir sürede gerçekleşeceğini etkiler" şeklinde konuştu.

Propecia'nın (finasteride) vücuttaki DHT miktarını azaltarak saç dökülmesini yavaşlatmayı ya da durdurmayı hedeflediği belirten Külahçı, "Genetik olarak ölmeye ve yok edilmeye programlanmış olsalar da vücutta yeterli DHT hormonu bulunmadığından saç dökülmesi durur ya da minimalize edilir. Tam da bu mekanizmada olduğu gibi yükseltilmiş DHT seviyesi saç köklerinin daha hızlı ve efektif bir şekilde yok edilmesine yol açar ve bu nedenle de saç dökülmesini hızlandırırlar" açıklamasını yaptı.

Kişiden kişiye değişen saç dökülmesi

Saç dökülmesi genetiğine sahip olanların zaman içerisinde tüm saçlarını kaybedecekleri yönünde oluşan kanıya dikkat çeken Külahçı, "Bu araştırmacılara göre saç dökülmesi genetik yapı, DHT ve saç yıkımı için gerekli olan sürenin bir kombinasyonundan oluşur. Bunun doğru olduğunu varsayarsak, kişiden kişiye değişen saç dökülmesi çizgileri ve yoğunluğu da değişen DHT seviyeleri ve saç köklerinin dirençleriyle açıklanabilir" dedi.

Egzersizin her ne kadar kısa süreli vücuttaki testosteron oranını arttırsa da bu zaman diliminin yükseltilmiş bir DHT seviyesini yakalamak için yeterli olmadığı bilgisini veren Külahç, bu nedenle de egzersiz yapmanın ya da ağırlık kaldırmanın saç dökülmesine yol açması ya da hızlandırması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını söyledi.

Sporcu tozları


Ancak bu noktada önemli bir uyarı yapmakta fayda olduğunun da altını çizen Külahçı, "Hemen her spor salonu girişinde satılan ya da özel marketlerde bulunan sporcu tozları testosteron seviyesini yukseltici ilaveler iceriyor ve bu nedenle de DHT seviyesini yükseltebilen bir özellik gösteriyor’’ diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2202 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim