• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 24 °C

SSK'lıdan umudu kesen diş hekimleri gözünü paralı hastaya dikti

SSK'lıdan umudu kesen diş hekimleri gözünü paralı hastaya dikti
Sevk ve geri ödemede yaşanan sıkıntı nedeniyle sigortalı hastalarını kamuya kaptıran özel diş hekimleri, zengin 'müşteri' kapma yarışına girdi. Özel diş hekimleri, hasta çekebilmek için de fiyatı 40 bin euroyu bulan diş bakım ünitelerine yöneldi.

Sevk ve geri ödemede yaşanan sıkıntı nedeniyle sigortalı hastalarını kamuya kaptıran özel diş hekimleri, zengin 'müşteri' kapma yarışına girdi. Özel diş hekimleri, hasta çekebilmek için de fiyatı 40 bin euroyu bulan diş bakım ünitelerine yöneldi.

Sosyal sigortalı hastalarını uzun süren sevkler, geri ödemede yaşanan sıkıntılar ve diş üzerine açılan yeni hastaneler nedeniyle kamuya kaptıran diş hekimleri, yüksek gelir düzeyine sahip hastaları yakalamak için lüks yatırımını artırdı.

"Yüzyıl Kongresi ve Expodental 2008 Fuarı"nda en yoğun ilgiyi yeni model kendi dezenfektasyonunu yapan, ek ekipmanlar taşıyan diş koltukları ve dolgu malzemeleri çekti. İthalatçı firmalar yeniden şekillenen pazar için üst gelir grubuna göre fiyatları 20 bin ila 40 bin euro arasında değişen teknolojik diş bakım ünitelerine yöneldi.

Sağlık Bakanlığı'nın aldığı karar göre sadece diş tedavileri 45 gün içinde yapılamayan sosyal sigortalı hastalar özel muayenehalere sevk edilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da (SGK) hastalara geri ödemediği özel diş muayenesi ücretleri nedeniyle, diş hekimlerinin karneli hasta sayılarında önemli bir azalma oldu. Türkiye'din dört bir yanında diş tedavisi alanında açılan kamu hastaneleri de bu kaybı hızlandırdı. Tüm bu nedenlerden dolayı 4 milyar YTL'lik pazarı kaptırmaktan korkan diş hekimleri dümeni sigortalılardan yüksek gelir grubuna çevirdi.

Dişçiler hedef büyütüyor

Zengin hastaları kapma yarışına giren hekimler muayenehanelerini son teknoloji ürünlerle donatıyor. Geçen perşembe açılan Expodental 2008 Fuar ı'nda da en yoğun ilgiyi 20 bin ile 40 bin euro arasında değişen teknolojik diş bakım üniteleri gördü. Sektör liderleri arasında bulunan Öncü Dental Genel Müdürü Erkan Uçar "Üst gruba hitap eden dolgu malzemeleri ve aksesuarlarıyla 2009 yılında 20 milyon dolar ciroyu aşmayı hedefliyoruz" sözleriyle sektördeki genel beklentiyi ortaya koydu. Uçar özellikle İtalya ve Almanya'dan ithal edilen ünitelerin yüksek gelir düzeyine sahip bilinçli hastaların tercihlerini etkilediklerini belirtti. Uçar "Üst gruba hitap eden doldu malzemeleri ve aksesuarlarının yanısıra kendi dezenfekte sistemleri bulunan dişçi koltukları ilgi görüyor. 2009 yılı sonuda kadar 300 adet dişçi koltuğu satacağız" dedi.
 
Kamu'ya Çin malları

Sektörün bir başka önemli ismi olan Güney Diş deposu Pazarlama Müdürü Ece Acar'da birçok fonksiyona sahip diş ünitelerinin ithalatını artırdıklarını belirtti. Acar firmalarının dünyanın birçok noktasına minunum donanıma sahip diş ünitelerini ihracat ettiğini ancak lüks üniteleri ithal ederek iç pazara sattıklarını ifade etti. Acar bunun yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu nedeniyle sayıları hızla artan diş hastanelerinin ihalelerinde kalite unsurunun geri plana atıldığı ucuz Çin mallarının toplu olarak alındığını öne sürdü. Bu koşullarda muayene sahiplerinin tüm teknolojileri barındıran üniteleri almaya yöneldiğini kaydeden Acar "20 milyon doları aşan ciromuzun yüzde 20'sini lüks diş ünitelerinin ithalatından karşılıyoruz" dedi.

Bu haber toplam 1765 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim