• BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Stres ve çaresizlik kanser sürecini hızlandırıyor"

Stres ve çaresizlik kanser sürecini hızlandırıyor"
Prof. Dr. Özkan: 'Duygusal çatışmalar, kronik stres, travmalar, kayıp, çaresizlik ve yas kişideki mevcut kanser sürecini hızlandırır. "
Memorial Şişli Hastanesi Liyezon Psikiyatrisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, duygusal çatışmalar, kronik stres, travmalar, kayıp, çaresizlik ve yasın kişideki mevcut kanser sürecini hızlandırdığını, zihinde çözülemeyen problemlerin ruh sağlığını bozarak hormonlar aracılığıyla bağışıklık sistemini zayıflattığını bildirdi.

Özkan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, kanser hastalarının sayısının gün geçtikçe arttığını, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre önlem alınmazsa 2030'da 22 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıkacağının tahmin edildiğini kaydederek, kanserle mücadeleye bütün olarak bakılması gerektiğini vurguladı.

Tedavi süresince beden kadar ruhun da onarılması ve desteklenmesinin büyük önem taşıdığının altını çizen Özkan, beden, beyin ve ruhun bir bütün olduğunu, bedendeki olumsuzlukların beyni etkilediğini, ruha yansıdığını, ruhun sıkıntısının da beyin kanalıyla bedene geçtiğini aktardı.

Özkan, kişinin ruh halinin kanserin ortaya çıkışında önemli rol oynadığı gibi hastalığın seyrini de etkilediğini belirterek, "Duygusal çatışmalar, kronik stres, travmalar, kayıp, çaresizlik ve yas kişideki mevcut kanser sürecini hızlandırır. Zihinde çözülemeyen problemler ruh sağlığını bozar ve hormonlar aracılığıyla bağışıklık sistemini zayıflatır" ifadelerini kullandı.

Kanser hastalarına psikolojik destekte izlenen yol hakkında bilgi veren Özkan, depresyonun, hastanın beyin kimyasını bozarak kanserin seyrine etki ettiğini bildirdi.

"İki hastadan birinin psikoloji desteğe ihtiyacı var"

Prof. Dr. Özkan, hastalığın tedavisinde, hastanın psikolojisinin de iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Hastanın iyi hissetmesi, tedaviyi kolaylaştırmakta ve hastalığın seyrini önemli ölçüde etkilemekte. Kanser hastası ruhsal çöküntü içerisindeyse, depresyonu tedavi edilmesi sürece kanseri atlatsa da tam anlamıyla tedavi edilmiş sayılmaz. Depresyon sebebi ve süreçleri, hastanın beyin kimyasını bozacağı için hormonal sistem kanalıyla kanserin seyrine de etki edecektir" değerlendirmesini yaptı.

Kanser hastalarında sıklıkla görülen psikiyatrik bozukluklar arasında, "uyum ve anksiyete bozuklukları, depresif sendromlar, organik beyin sendromları ve kişilik bozuklukları" bulunduğu bilgisini veren Özkan, her iki kanser hastasından birinin psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu, hastalığa yakalananların egosu ve hayata bakışının etkilendiğini belirtti.

Özkan, kanser hastalarının sağlığına kavuşmasının "uygun tıbbi hizmet, fiziksel tedavi ve bakımla birlikte psikiyatrik tedavi ve psikososyal bakım hizmetinin eşzamanlı sunulması" ile mümkün olacağını kaydederek, hastalara sağlanacak psikolojik destekte, "kaygı ve acıyı azaltmak, uyumu sağlamak, duyguların ifadesine yardımcı olmak, yaşam kalitesini, mücadele ve yaşama gücünü artırmak, hastalığın yarattığı çok yönlü krizle baş etmek, var olan yanlış algıları düzeltmek, 'ya hep ya hiç' tarzı davranış ve düşünceleri düzeltmek, sosyal destek ve iletişimi güçlendirmek" konularının önemli olduğunu aktardı.

"Yeter ki ruhunuz kanser olmasın"

Memorial Şişli Hastanesi Liyezon Psikiyatrisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, son günlerde sıkça kullanılan "anti-kanser zihni" kavramının içeriğini iyi anlamak gerektiğini belirterek, şu bilgileri verdi:  

"Kanser olunca değil 'oldum' denildiğinde hastalığın seyri olumsuz yönde gelişir. Önemli olan ruhun da kanser olmamasıdır. Bu nedenle hayattan da hastalıktan da bir şeyler öğrenmek gereklidir. Hastaların kimi kanseri kabul ederken, bazıları da reddeder. Önemli olan mücadele etmektir. İnançlı, bilime güvenen, paylaşımcı ve mücadeleci bir yapıya sahip olmak önemlidir. Kanser tedavisi süresince önemli olan ayrıntılardan biri de normal hayatı sürdürebilmektir. Kemoterapi görürken bile haberler izlenmeli, neye ilgi duyuluyorsa bunlar yapılmaya devam edilmelidir. Zihin, dünyaya ne kadar açık olursa o kadar çabuk toparlanacaktır. Zihin vazgeçerse, bedenin daha çabuk vazgeçtiği unutulmamalıdır. Kanserle ustalıkla mücadele eden ve kanseri yenen kişiler, hayatına daha mutlu, üretken ve huzurla devam etmektedir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6854 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim