• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Su uyarısı meğer geresizmiş...

Su uyarısı meğer geresizmiş...
Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam önemli bir uyarıda bulundu. Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam, hiçbir hasta ya da sağlıklı bireye çok su içme konusunda uyarıda,..

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam, hiçbir hasta ya da sağlıklı bireye çok su içme konusunda uyarıda bulunma ihtiyacının olmadığını, vücudun sıvı kayıplarında, beyindeki susama merkezini uyararak zaten susama hissini oluşturduğunu söyledi.

Sıcaklar dolayısıyla böbrek hastalarının su tüketimine ve beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirten Sağlam, böbreklerin vücutta biriken birtakım zararlı atıkları temizlemesinin yanı sıra hormonal ve bağışıklık sistemi ile ilgili görevleri yerine getirdiğini vurguladı. Sağlam, "Böbrek yeterince çalışmayınca, bulantı, kusma, uyuklama, halsizlik, nefes darlığı gibi şikâyetler ortaya çıkar. Böbreklerin çalışmaması halinde vücutta su ve yemek tuzu birikir. Bu da tansiyon yükselmesi, akciğerlerde su toplanması, nefes darlığı hatta kalp hastalığına neden olabilir." dedi.

Böbrek işlevi yüzde 30'un altına inen hastaların özellikle potasyum ve fosfor içeren gıdaları sınırlı olarak tüketmesi gerektiğini ifade eden Sağlam, böbrek hastalarının çok su tüketmesi gerektiği ile ilgili yaygın olarak görülen yanlış bir inanış olduğunu belirtti ve böbrek yetmezliği olan hastaların susadıkça su içmelerinin yeterli olacağını kaydetti. Funda Sağlam; "Sağlıklı insanlar günde 1,5-2 L su tüketmektedirler. Yaz aylarında ise terleme ile oluşan kayıplar nedeniyle, 2,5-3 L bazen daha fazla su tüketimine gereksinim olabilir. Vücudun sıvı kayıplarında, beyindeki susama merkezi uyarılır ve susama hissi oluşur. Dolayısıyla beyin işlevleri normal olan genç hastalar da su gereksinimi durumunda susamaktadırlar. Bu nedenle hiçbir hasta ya da sağlıklı bireye çok su içme konusunda uyarıda bulunmak gerekliliği yoktur. Ancak böbrek taşı olan hastalara günde 3 L su içme konusunda öneride bulunulabilir. Beyin işlevleri ve susama merkezinin köreldiği yaşlı hastalarda ise, susama hissinin körelmesi ya da suya erişimlerinin mümkün olmaması durumunda kış aylarında 1,5-2 L, yaz aylarında ise 2,5-3 L su içirilmeleri önerilmektedir." diye konuştu.

Az su içen hastalarda, böbrekler atık maddeleri daha az idrar ile uzaklaştırdıkları için idrar rengi koyulaştığına dikkat çeken Sağlam şunları kaydetti: "Susama dışında, idrar renginin koyulaşması da vücudun su açığının olduğunun göreceli bir göstergesidir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda önerimiz; susadıkça su içmeleridir. Çok fazla su içmeleri konusunda zorlanan hastalarda dilüsyonel hiponatremi (kandaki sodyum -tuz-yoğunluğunu azalması) gelişebilir. Bu durum bulantı-kusma-halsizlik gibi yakınmalara neden olarak, altta yatan böbrek yetmezliğinin daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle böbrek hastaları çok su içme konusunda zorlanmamalıdır. Diyaliz hastalarının ise, 2 diyaliz arasında 2,5 kilodan fazla almaması gerekir. Tuzlu yiyen ve çok su içen diyaliz hastalarında, seanslar sırasında tansiyon düşmesi yaşanır ve kas kasılmalarına rastlanır. Bu durum geriye kalan böbrek işlevlerinin daha da azalmasına ve uzun vadede hasta ömrünün kısalmasına neden olur."


CİHAN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3548 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim