• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Sülükler kan sirkülasyonunun sağlanması ve mikro cerrahi operasyonlar sonrası kullanılıyor

Sülükler kan sirkülasyonunun sağlanması ve mikro cerrahi operasyonlar sonrası kullanılıyor
Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sağlam: "Tıbbi sülükler bugün birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kan sirkülasyonunun sağlanması ve mikro cerrahi operasyonlar sonrası doku onarımları için de kullanılıyor"

Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam, "Tıbbi sülükler bugün birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kan sirkülasyonunun sağlanması ve mikro cerrahi operasyonlar sonrası doku onarımları için de kullanılıyor." dedi.

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesinde düzenlenen "Geçmişten Günümüze Tıbbi Sülük Tedavisi ve Yetiştiricilik Teknikleri" konferansında Prof. Sağlam, dünyada sadece Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşadığı bilinen ve tüm tıbbi sülüklerin atası durumunda olan Hirudo Sulukii ismini verdikleri tıbbi sülüğün tanıtımını yaptı.

Sağlam, Bingöl'de su ürünlerine yatırımları yapılması durumunda bölgede yılda 28 bin ton balık üretilebileceğini işaret ederek, buna ek olarak tıbbi sülük yetiştiriciliği yapılabileceğini kaydetti.

Tıbbi sülük kullanımının 2 bin 500 yıl öncesine dayandığını vurgulayan Sağlam, "2014 yılında Sağlık Bakanlığımız tarafından çıkarılmış olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği çerçevesinde de ülkemizde yasal statüye kavuşmuştur. Tıbbi sülükler bugün birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kan sirkülasyonunun sağlanması ve mikro cerrahi operasyonlar sonrası doku onarımları için de kullanılıyor." diye konuştu.

Doğadan toplanan ve kaynağı belli olmayan tıbbi sülüklerin kullanılmaması konusunda uyarı yapan Sağlam, şunları kaydetti:

"Sülük yetiştiriciliği için toprak havuzların özel olarak hazırlanması, kapalı laboratuvar ortamlarının bulunması ve sülüklerin steril edilmesi gerekiyor. Sülük yetiştiriciliği tesisinde sülüklerin beslenmesi için kullanılacak olan kanın mutlaka sağlık kontrolünden geçmiş ve ruhsatlı kesimhanede kesimi yapılmış hayvanlardan temin edilerek kullanılması gerekir."

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ulupınar da gölet ve akarsu kaynakları dikkate alındığında su ürünleri açısından Bingöl'de büyük yatırım imkanlarına sahip olduğunu söyledi.

Ulupınar, "Sadece alabalık yetiştiriciliği dikkate alındığında dahi Bingöl'deki akarsuları ve göllerde 200 milyon liralık yatırım imkanı doğabilir. Hatta diğer illerdeki baraj göllerine göre daha avantajlı ve karlı yatırımlar yapılabilir." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4845 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim