• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Sürdürülebilir balıkçılıkla yetiştirilen Omega 3 zengini levrekler Metro Türkiye raflarında

Sürdürülebilir balıkçılıkla yetiştirilen Omega 3 zengini levrekler Metro Türkiye raflarında
Metro Türkiye’nin "Yediği Önünde Yemediği Yarında" projesi kapsamında özel yem modeliyle yetiştirdiği Omega 3 değeri yüksek levrekler raflarda yerini aldı.

Metro Türkiye Üst Yöneticisi Sinem Türüng:  "Geçtiğimiz yıl başlattığımız 'Yediği Önünde, Yemediği Yarında' projemizle ilk kez şubat ayında raflarımıza getirdiğimiz Metro Premium çipuralardan sonra şimdi de Metro Premium levreklerimizi müşterilerimize sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz"

"Proje ile 2022 yılı sonuna kadar toplam 400 ton çipura ve levrek üretimi gerçekleştirerek yaklaşık 500 ton deniz balığını kurtarmayı hedefliyoruz"

Metro Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, 30 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerinin merkezine sürdürülebilirliği koyan Metro Türkiye, sürdürülebilir balıkçılığı destekleme ve balık tüketimini artırmak adına önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Geçen yıl özel yem modeliyle Türkiye’de bir ilk olarak başlattığı "Yediği Önünde Yemediği Yarında" projesi kapsamında yetiştirdiği kültür balıklarının hasadına devam eden Metro Türkiye, şubat ayında raflarına getirdiği Metro Premium çipuralarından sonra yüksek Omega 3 değerlerine sahip, Metro Premium levreklerini de raflarına getirdi.

Metro Türkiye’nin öncülüğünde dünyanın en büyük balık yemi tedarikçilerinden Skretting ve Türkiye’nin önde gelen balık üreticisi Hatko Su Ürünleri ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilen "Yediği Önünde Yemediği Yarında’" projesi kapsamında balıklar, alg yağı içeren yemler ve sürdürülebilir balıkçılık yöntemleriyle yetiştiriliyor.

Dünyada somon, alabalık gibi balıkların beslenmesinde kullanılan bu alternatif yem modeli, bu proje ile Türkiye’de ilk kez endüstriyel boyutta levrek ve çipura yetiştiriciliğinde kullanılıyor. Böylelikle hem sürdürülebilir balıkçılığa katkı sağlanıyor hem de Omega 3 bakımından daha zengin balıklar üretiliyor.

“Mutlu” balık üretimi

Amerikan Ulusal Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, Omega 3 yağ asitlerinin başta kardiyovasküler rahatsızlıklar olmak üzere, anne karnındaki bebek gelişimine ve Alzheimer’a da faydalı olduğu birçok araştırma ile kanıtlanmış bulunuyor. Yine araştırmalara göre Omega 3, kalp ve damar sağlığını korurken, iyi kolesterol olarak bilinen HDL'yi artırıyor, kalp krizi ve felç gibi risklerin azalmasına yardımcı oluyor ve yüksek tansiyonu önlüyor. Ayrıca, Omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık tepkisinin düzenlenmesi, hücre çoğalmasının kontrolü ve tümörlere karşı mücadeleye katkı sunduğu da biliniyor.

Hayvanların yaşam koşullarının daha iyileştirilmesine ve hayvan refahına gösterdiği hassasiyet doğrultusunda Metro Türkiye, Metro Premium markası altında raflarına getirdiği levrek ve çipuraların yetiştirildiği kafeslerde metreküp başına 8-10 kg gibi bir oranda balık bulunduruyor. Böylece geniş ve bol oksijenli özel balık kafeslerinde yetiştirilen balıkların hem daha rahat hareket etmesi hem de az stresli olması sağlanarak “mutlu” balık üretimi de sağlanmış oluyor.

Türkiye’de kendi markası altında kültür balıklarına raflarında yer veren ilk ve tek marka olan Metro Türkiye, tüm balıklarında olduğu gibi Metro Premium balıklarını da izlenebilirlik bilgileri ile sunarak müşterilerini güvenilir gıda ile buluşturmaya devam ediyor. Açık denizlerdeki kafeslerde yetiştirilen ve ortalama 13-16 ay içerisinde hasat boyuna ulaşan balıklar; Türkçe ve Latince adı, hasat tarihi, son kullanma tarihi, parti no, yetiştirildiği yer, kuluçkahane, yem, tedarikçi adı, gıda güvenliği sertifikası, ürün analiz bilgisi, besin değerleri olmak üzere toplam 12 kriterde yüzde 100 izlenebilirlik ile müşterilere sunuluyor.

Proje kapsamında özel çiftliklerde yetiştirilen çipuraların ardından levrekler, 300/400 gr ve 400/600 gr olmak üzere 2 farklı kalibrede tüm Metro Türkiye mağazalarında raflarında yerini aldı. Önümüzdeki aylarda ise 600/800 gr ve 800/1000 gr gibi daha büyük kalibrelerin de raflara gelmesi için çalışmalar devam ediyor.

“Ülkemizde önemli potansiyeli olan balıkçılığın sürdürülebilirliğini desteklemeye odaklanıyoruz”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Metro Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sinem Türüng, Metro Türkiye olarak Türk mutfak kültürünü korumak için sofralarda tüketilen ürünlerin sürdürülebilir bir şekilde üretiminin yapılması ve gelecek nesillere de ulaştırılması doğrultusunda çalıştıklarını ve sürdürülebilirlik konusundaki faaliyetleri bütüncül bir şekilde ele aldıklarını belirterek, "Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda da denizlerimizin bize sunduğu farklı çeşitlilik ve nitelikteki balıkların devamlılığı için çalışmalarımızı sürdürürken, diğer yandan sağlıklı beslenmeyi de mümkün kılmak istiyoruz. Çünkü günümüzde tüketiciler artık daha sağlıklı, güvenilir ve izlenebilir besinler tüketmek istiyor. Biz de tüketicilere Omega 3 bakımından daha zengin, besleyici, güvenilir ve lezzetli balıkları yüzde 100 izlenebilirlik bilgisi ile sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Türüng, doğaya saygılı bir yaklaşımla hayvan refahını sağlamaya, Türkiye'de önemli potansiyeli olan balıkçılığın sürdürülebilirliğini desteklemeye odaklandıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Kafeslerdeki düşük balık yoğunluğu ile balıklarımızın daha az strese girmesini ve pazarda muadili olmayan 'mutlu' balık üretimini sağlıyoruz. Bu hedefler doğrultusunda geçtiğimiz yıl başlattığımız 'Yediği Önünde, Yemediği Yarında' projemizle ilk kez şubat ayında raflarımıza getirdiğimiz Metro Premium çipuralardan sonra şimdi de Metro Premium levreklerimizi müşterilerimize sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Proje ile 2022 yılı sonuna kadar toplam 400 ton çipura ve levrek üretimi gerçekleştirerek yaklaşık 500 ton deniz balığını kurtarmayı hedefliyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1354 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim