• BIST 8745.7
  • Altın 2240.672
  • Dolar 32.3333
  • Euro 35.1603
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Suriyelilerin sağlık haritası iç açıcı değil

Suriyelilerin sağlık haritası iç açıcı değil
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Ankara'ya yerleşen Suriyelilerin ilaç, muayene, teşhis ve tedaviyi içeren sağlık haritası hazırlandı. Rapora göre en büyük sıkıntı ilaçta...

Tülay Canbolat

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Başkentte yaşayan Suriyeli sığınmacılara verilen sağlık hizmetlerine dönük kapsamlı bir araştırma yaptı. Başkentin 25 ilçesi dahil çevredeki tüm köy ve kasabalarını kapsayan araştırmada, Suriyelilere verilen sağlık hizmetlerinin artı ve eksileri çıkarıldı. Sağlık noktasında zayıf ve yetersiz olduğu belirlenen bölgeler için kapsamlı çalışmalar başlatıldı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından çıkarılan 'sağlık haritasında', başkentte yaşayan Suriyeli sığınmacıların ilaç satın alma ve kullanma noktasında çok ciddi sıkıntılarının olduğu tespit edildi. İl Sağlık, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere AFAD, Göç İdaresi, Halk Sağlığı ve Kamu Hastaneleri'nin de destek verdiği bu çalışmayı rapor haline getirdi. Böbrek hastası Elhatır ailesinin durumunun da söz konusu çalışma sırasında tespit edildiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Erkan Çiçek, "Kurduğumuz komisyon ile Ankara'nın her noktasını gezdik, Suriyeli misafirlerimizin yiyecekten barınmaya onlarca ihtiyacı var ama ilaç sıkıntısı hat safhada" dedi. Çiçek, "15 gün, 5 arkadaşımızla Ankara'da çalmadık kapı bırakmadık tüm Suriyelileri ziyaret ettik. Savaş ve göçe bağlı gelişen sağlık ve sağlık hizmeti sorunlarını ele aldık. Dil sorunu nedeniyle sığınmacıların başta sağlık hizmetleri olmak üzere kamu hizmetlerine erişim, eğitimin sürdürülmesi, iş, sosyal yaşam vb. ile ilgili ciddi sıkıntılar çektiğini tespit ettik" diye konuştu. 

YIKINTILARDA YAŞIYORLAR 

Son rakamlar hariç başkentte 35 binden fazla Suriyelinin yaşadığını ifade eden Çiçek, "Ziyaretlerimizde barınma koşullarının oldukça sağlıksız olduğu, evlerde birkaç ailenin bir arada kaldığı, odabaşına düşen kişi sayısının oldukça yüksek olduğu, hijyen ve olanaklar açısından yoksunlukların yaygın olduğunu gözledik. Hastaların yaşam koşullarını çok kötü olduğunu gördük. Sağlıksız barınma koşullarının yanında önemli bir sorun da kiraların yüksekliği. Yıkıntı binalarda, dükkânlarda ve parklarda yaşayan ailelerin sayılarında az olmadığı da belirledik. Bu çok ciddi bir sosyal yara, İlaç temin edemedikleri bunun da kronik rahatsızlıkları olanlarda ciddi sorunlara yol açtığı, yaşadıkları travmalar nedeniyle psikolojilerinin bozuk olduğu belirledik" dedi.

KURUMLARA SURİYELİ ÖDEVİ

İl Sağlık Müdürü Dr. Erkan Çiçek, rapor kapsamında çıkarılan sonuçlarla ilgili tüm kurumlara ödevler verildiğini söyledi. Çiçek, rapor hakkında şunları kaydetti: "İncelemelerimiz sonucunda 16 maddelik yol haritası çıkardık ve ilgili kurumlarla konuşup, görev dağılımı yaptık. Bu kapsamda kronikleşen ilaç sorunu, biyometrik kimlik işini göç idaresine verdik. Hastanelerdeki dil sorunu için 20 Arapça bilen tercümanla anlaştık. Arapça yazan hastane ve aşı rehberi hazırlattık. Kaçak doktor çalışmaları ile ilgili tespitler yaptık, mültecilerden hekim olanlarla ilgili bakanlıkla irtibata geçip yine mültecilere sağlık hizmeti vermeleri konusunda karar aldık. Sadece mültecilere ait aile hekimliği birimleri, diş üniteleri açma kararı aldık." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5646 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim