• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

SUT fiyatlarının güncellenmesiyle ilgili maliyet esaslı çalışma bir aya kadar sonuçlandırılacak!

SUT fiyatlarının güncellenmesiyle ilgili maliyet esaslı çalışma bir aya kadar sonuçlandırılacak!
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş: "Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının güncellenmesi konusunda yürütülen maliyet esaslı çalışma bir aya kadar sonuçlandırılarak Ekonomi Koordinasyon Kuruluna getirilecek"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, performans sebebiyle bazı branşların hekim gücü açısından zayıfladığının görüldüğünü belirterek, "Örneğin çok komplike işler yapan branşlar, malpraktis korkusu olan branşlarda Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girişlerde puanlarda da azalma görüyoruz. Buna karşılık daha az riski olan branşlarda da puan artışları görüyoruz. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğümüz ve ekiplerimizle beraber bu konuyu çalışıyoruz. Risk analizini, eğitim boyutunu, maliyet analizini değerlendirerek, emeği, tecrübeyi, riski, morbiditeyi koymamız lazım, aksi takdirde kimse de o işle uğraşmak istemez." dedi.

"Tıpta Uzmanlık Dallarının Sorunları Çalıştayı"nın açılışında konuşan Gümüş, 2017'de başlayan uzmanlık alanları müfredatlarının Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından kabul edildiğini, bütün eğitimi kapsayan müfredat çalışmalarının tamamlandığını anlattı.

Gümüş, Türkiye'de üniversitelerde, kamunun eğitim hastanelerinde 3 bin 500'e yakın eğitim programı bulunduğuna ve programların Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından denetlendiğine değindi.

Türkiye'de 458 branş derneği bulunduğunu kaydeden Gümüş, 86'ya yakın branş olduğunu ve bir branşta birkaç dernek de olabildiğini dile getirdi.

Gümüş, toplantıda konuşulacak konulardan biri olan "meslek standartları ve board uygulamaları"na işaret ederek, "Biz, hekimlerimizin sürekli kendilerini yenilemelerini istiyoruz. Çünkü tıp sürekli gelişen, kendini yenileyen bir alan. Derneklerimize de bu konuda önemli görevler düştüğüne inanıyoruz. Kendini yenileyen, geliştiren meslektaşımızla, kendini geliştirmemişi de ayırmamız lazım. Teşvik etmemiz lazım. Bu mekanizmaları, sınavları geçen ve kendini update eden meslektaşlarımızı ödüllendirelim istiyoruz. Meslektaşlarımızın gönüllülük esasına dayanarak bu sınavlara girmelerini, kendilerini update etmelerini arzu ediyoruz." diye konuştu.

- "Uzun emek gerektiren işlemlerin karşılığını vermemiz lazım"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının güncellenmesi konusunda yürüten maliyet esaslı çalışmanın bir aya kadar sonuçlandırılarak Ekonomi Koordinasyon Kuruluna getirileceğini bildiren Gümüş, derneklerle de bu konuda değerlendirme yapmak istediklerini ifade etti.

Gümüş, performansa dayalı ek ödemeyle ilgili sorunlar bulunduğuna değinerek, şunları söyledi:

"Burada da branş bazında baktığımızda hakkaniyetsizlikler olduğunu görüyoruz. Performans sebebiyle bazı branşların hekim gücü açısından zayıfladığını da görüyoruz. Örneğin çok komplike işler yapan branşlar, malpraktis korkusu olan branşlarda Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girişlerde puanlarda da azalma görüyoruz. Buna karşılık daha az riski olan branşlarda da puan artışları ve oraya karşı bir aktivite görüyoruz. Burada performansın etkisi de var. '8 lira alacaksam ve daha az riskli olan branş 9 lira alacaksa, niye yüksek riskli bir işle uğraşayım? Daha yüksek ücret alabileceğim veyahut da riskim az olacak olan alanlara gireyim.' şeklinde bir trend de oluştu. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğümüz ve ekiplerimizle beraber bu konuyu çalışıyoruz. Risk analizini, eğitim boyutunu, maliyet analizini değerlendirerek, emeği, tecrübeyi, riski, morbiditeyi koymamız lazım, aksi takdirde kimse de o işle uğraşmak istemez. Bunu yeniden doğru hale getirmemiz lazım. Örneğin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı puanlarımız çok düşüyor. Beyin cerrahisi, kalp damar cerrahisi puanları düşüyor ve istek azalıyor. Diğer taraftan cildiye, göz trendi var. Dengelememiz lazım. Tabii ki her türlü işlem risklidir tıpta ama uzun emek gerektiren işlemlerin karşılığını vermemiz lazım."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6486 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim