Sosyal güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT), 29/9/2007 tarih ve 5457 sayılı 2007/ 71 No’lu Genelge ve 13/6/2007 tarih ve 5087 sayılı 2007/ 46 No’lu Genelgede değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır.
1- 2007/ 71 No’lu Genelge eki EK-1 Listesinde yayımlanan “Paket İşlem Fiyat Listesi” (EK-9) nin “Periferik Angiografi” başlığı altında yer alan “P802350” ile “P802720” arasındaki (P802350 ve P802720 dahil) işlemlerin (*) işareti kaldırılmıştır.
2- SUT eki EK-9 Listesinde yer alan “P614860”, “P614.880” ve “P614960” kodlarının açıklama bölümüne “(Nörostimulatör Hariç)” ibaresi eklenmiştir.
“Tıbbi malzemelerin kullanım süreleri; işitme cihazı için 5, vücut organ protezleri (vücut dışında kullanılanlar) için 5, meme protezi için 2, myoelektrik kontrollü kol protezleri için 10, motorlu malul arabası için 10, standart tekerlekli sandalye için 5, akülü tekerlekli sandalye için 10, gözlük çerçevesi için 2, konuşma cihazı için 5 yıldır.”
4- SUT’un (24.1.3.2) numaralı maddesinin “Acil sağlık hizmetleri” fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
·İş kazasına yönelik sağlık hizmetleri
·Adli vakalara verilen sağlık hizmetleri
·Trafik kazazedelerine verilen sağlık hizmetleri
5- SUT’un (25.2) numaralı maddesinde yer alan “hiperbarik oksijen tedavileri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile ağız protez tedavileri” ibaresi, 2007/46 No’lu Genelgenin (3.2) numaralı maddesinin son fıkrasındaki “ekstrakorporeal fotoforez” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ağız protez tedavileri” eklenmiştir.
24 Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi, Adana Onkoloji
25 Özel Bayındır Hastanesi, Ankara Hematoloji
26 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Pediatrik
27 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi, Ankara Onkoloji
8- SUT’un (12.7) numaralı maddesi ile SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listelerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
a. SUT’un (12.7.5) numaralı maddesinin (b) bendinin son fıkrası aynı maddenin (c) bendi olarak değiştirilmiştir.
“5. Pubertal dönemde veya öncesinde geçirilmiş olan beyin ameliyatına (hipofiz bölgesi ameliyatları, hipotalamus-hipofiz aksını etkileyen ameliyatlar gibi) bağlı büyüme hormonu eksikliği olan hastalarda, epifizlerin açık olması dışında yukarıda sayılan şartlar aranmaz.”
c. SUT’un (12.7.13) numaralı maddesinin (A) bendinin (2) numaralı maddesinin (b) alt bendinin birinci fıkrasının son cümlesinden sonra gelmek üzere “Ancak interferon kontrendikasyonu var ise raporda belirtmek kaydıyla, Sağlık Bakanlığından izin alınarak ribavirin tek başına reçete edildiğinde de bedeli ödenir.” ibaresi eklenmiştir.
d. SUT’un (12.7.13) numaralı maddesinin (A) bendinin (5) numaralı maddesine son fıkra olarak “Antiviral tedavi almakta olan hastaların raporlarının yenilenmesinde, HBV DNA ve ALT yüksekliği bulunması koşulu aranmadan, başlama kriterlerine uygun olduğunu gösteren, teşhisin konulduğu raporun fotokopisinin yeni rapora eklenmesi veya başlama kriterlerine uygun olduğunu gösteren, teşhisin konulduğu raporda belirtilen HBV DNA ve ALT değerleri ile raporun tarih ve sayısının, yeni raporda açık olarak belirtilmesi yeterlidir. İbaresi eklenmiştir.
e. SUT’un (12.7.27) numaralı maddesinin (A) bendinin son fıkrası “Faktör VIIa, hastanın tanısı, faktör düzeyini (glanzmann trombastenisi hariç), varsa inhibitör düzeyini belirten hematoloji uzman hekimi tarafından düzenlenen ilaç kullanım raporuna dayanılarak; yatan hastalarda prospektüs onaylı endikasyonlarında hafif-orta şiddetteki kanamalarda 3 doza kadar, ciddi kanamalarda ve cerrahi operasyonlarda 12 doza kadar uzman hekim tarafından reçete edildiği takdirde bedeli ödenir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
f. SUT’un (12.7.28) numaralı maddesine “Raporlu hastalarda raporun yenilenmesi durumunda, yapılan tetkik sonucu dikkate alınmadan, daha önce alınmış ilacın teminine esas olan önceki raporun fotokopisinin rapora eklenmesi veya tedaviye başlama tarihi ve başlama değerlerinin raporda belirtilmesi yeterlidir. Ancak yeni yapılan tetkikin sonucu başlama değerlerine uygunsa önceki rapora ait bilgilere gerek olmadan ilgili ilaçların 1X1 dozda reçete edilmesi halinde bedeli ödenir.” İbaresi (E) bendi olarak eklenmiştir.
g. SUT’un EK-2/B listesindeki (39) numaralı maddesi “L-Ornithin- LAspartat parenteral formları (İç hastalıkları veya pediatri uzman hekimleri tarafından Sağlık Bakanlığınca onaylanmış endikasyonlarında reçete edilir.)” şeklinde değiştirilmiştir.
h. SUT’un EK-2/C listesine, “L-Ornithin- L- Aspartat oral formları (İç hastalıkları veya pediatri uzman hekimi tarafından düzenlen ilaç kullanım raporuna dayanarak bu hekimlerce Sağlık Bakanlığınca onaylanmış endikasyonlarında reçete edilir.)” ibaresi eklenmiştir.
…/4/2008 Şb.Md.Ecz.A.TAMER
…/4/2008 GSS Gn.Md.V.Dr.S.TÜRKOĞLU