• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

SUT'taki değişiklikler gaziler için olumlu

SUT'taki değişiklikler gaziler için olumlu
TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Komutanı Tuğgeneral Bacanlı: "1 Ekim 2014'te yayınlanan sağlık uygulama tebliğinde gazilerimize yönelik ciddi olumlu değişiklikler yapılmıştır"

TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Komutanı Tuğgeneral Celalettin Bacanlı, 1 Ekim 2014'te yayınlanan sağlık uygulama tebliğinde gazilerimize yönelik ciddi olumlu değişiklikler yapıldığını söyledi.

Tuğgeneral Bacanlı, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle getirilen yenilikler hakkında bilgi verdi.

Gazilerin çoğunluğunun rehabilitasyon merkezinde sağlık hizmeti aldığını, ortez ve protezlerin önemli ölçüde burada yapıldığını anlatan Bacanlı, bu nedenle gazilerin uygulamadan kaynaklı sorunları tespit edilerek ilgili makamlarla paylaşıldığını belirtti.

Genelkurmay Başkanlığınca bu sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik olarak Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak çalışmalar da yapıldığını aktaran Bacanlı, Sosyal Güvenlik Kurumunca hazırlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nin düzenlenmesine de teknik destek sağladıklarını bildirdi.

Tuğgeneral Bacanlı, şunları söyledi:

"Bu kapsamda 1 Ekim 2014'te yayınlanan sağlık uygulama tebliğinde gazilerimize yönelik ciddi olumlu değişiklikler yapılmıştır. Örnek vermek gerekirse, gazilerimizin fizik tedavide uygulanan bölge ve seans sınırlamaları kaldırılmış, tıbbi malzemelerin listesi ihtiyaçlarına yönelik olarak 10 kalemden 75 kaleme çıkarılmış, ortez ve protezlerin yenilenme süreleri kısaltılmıştır. Yine gazilerimizin çok ihtiyaç duydukları tekerlekli sandalyeler listelere dahil edilmiştir. Ayrıca tüp bebek uygulamasında deneme sayısı 2'den 3'e, diş tedavilerinde implantlar için alınan 90 lira 700 liraya çıkarılmıştır."

-"Gazilerimiz Türk milletinin onur timsalidir"

Gaziler için yapılan bu olumlu düzenlemelerin sağlık sisteminde görev yapan tüm çalışanlar tarafından iyi anlaşılmasını, uygulamada sorunlar yaşanmamasını ve olası olumsuzlukların ilgili makamlar nezdinde ivedilikle çözümlenmesini umut ettiklerini belirten Bacanlı, "Genelkurmay Başkanlığınca gazilerimize sağlık alanında en iyi hizmetin ve ihtiyaç duyacakları yeni teknolojik tıbbi cihazların sağlanmasında olduğu gibi gazilerimize ilişkin diğer konularda da ilgili kurum ve kuruluşlarla yakın işbirliğimiz ve çalışmalarımız devam edecektir. Çünkü gazilerimiz Türk Silahlı Kuvvetlerinin ayrılmaz birer parçasıdır. Türk milletinin onur timsalidir. Gazilerimizin mağdur değil mağrur şekilde hayat sürmeleri en önemli hedefimizdir" diye konuştu.

Rehabilitasyon Merkezinde tedavi gören gazi er Hayati Figengil de özellikle tüp bebek uygulamasıyla ilgili düzenlemeden çok mutlu olduklarını belirtti. Deneme sayısının 2'den 3'e çıkarılmasının önemli gelişme olduğunu dile getiren Figengil, buna karşın bazılarının 3 denemede çocuk sahibi olamadığını anlattı. Kendisinin 9'uncu denemede tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabildiğini belirten Figengil, bu nedenle 3 denemede çocuk sahibi olamayan gazilere daha fazla hak tanınmasını istediklerini söyledi.

Gazi er Yavuz Yücel de protezlerin yenilenme süresinin kısaltılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti.

Gazi Yarbay Bahadır Bartu ise Sağlık Uygulama Tebliği'nde çok olumlu düzenlemeler bulunduğunu, pek çok gazinin bunlardan faydalanacağını aktardı.

Kendisinin yıllardır tekerlekli sandalyeye mahkum yaşadığını ve bu şekilde yaşayan birisi için tekerlekli sandalyenin çok önemli olduğunu ifade eden Bartu, tekerlekli sandalyenin ağırlığının, boyutlarının büyük önem taşıdığını söyledi.

Tekerlekli sandalyede 1-2 kilogramlık farkın bile kişinin başkasına bağımsız yaşaması için önemli olduğunu vurgulayan Bartu, hayatı kolaylaştıracak kalitedeki bir sandalyenin ücretinin de fazla olduğunu anlattı. Bartu, bu nedenle tebliğde tekerlekli sandalye için belirlenen ücretin yeterli olmadığını, bunun yeni bir düzenlemeyle artırılmasını istediklerini kaydetti.

Bu haber toplam 3243 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim