• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Tam gün çalışmaya Batı'daki hastaneler tepkili, Doğu sıcak

Tam gün çalışmaya Batı'daki hastaneler tepkili, Doğu sıcak
Sağlık sektörünün son günlerdeki gündem maddesi "Tam Gün Yasa Taslağı" hekimleri, Sağlık Bakanlığı'nı ve özel sektörü karşı karşıya getirdi.

Sağlık sektörünün son günlerdeki gündem maddesi "Tam Gün Yasa Taslağı" hekimleri, Sağlık Bakanlığı'nı ve özel sektörü karşı karşıya getirdi.

Hekimlerin tam gün esasında sadece ya özel hastanelerde ya da kamuda çalışmasını ön gören taslak Batı'daki özel hastaneleri endişelendirirken, Doğu'da iyiye işaret olarak görülüyor.

Türkiye'deki 40 bin uzman hekimden 35 binini temsil eden 29 Tıp Uzmanlık Derneği dün düzenledikleri toplantıyla ve gazete ilanıyla "Tam Gün Yasa Taslığı"na karşı çıktı. Hekimlerin ortak açıklaması yasa ile sağlık sisteminde daha çok sorun çıkacağı yönünde oldu. Hekimler devlet veya özel sektörü tercih etmek zorunda bırakılmanın özlük haklarına aykırı olduğunu bildirdi. Ayrıca hekimler, cerrahi müdahale kısıtlaması ve doktora çalışma izni gibi nedenlerle 2500 dal merkezi ve 23 bin muayenehanenin kapanmasıyla beraber 100 bin yardımcı sağlık personelinin işsiz kalacağına işaret etti.
Özel sektör için tam gün yasasının bir çözüm olabileceğini belirten Erzurum Buhara Tıp Merkezi başhekimi ve sahiplerinden Dr. Serdar Kömeç ise "Doktorların da kamu ve özel dışında başka alternatifi olmayacağı için Doğu'daki doktor maaşları da aşağıya çekilebilecek. Kamudaki maaşlar belli. Biz biraz üstünde bir rakam ile doktor bulabileceğiz" açıklamasını yaptı.
 
Yabancı doktor yolu açılıyor
Uzun süredir tartışılan Tam Gün Yasa Taslağı'na göre hekimler ya kamuda ya da özel sektörde hizmet verebilecek. Kamuyu tercih eden doktorlar muayenehane de açamayacak. Muayehane açanların ise ileride gelebilecek eklemelerle birlikte cerrahi müdahale şansları da olmayacak. Sadece muayene ücretine tabi kalacak.
Türk Oftalmoji Derneği Genel Başkanı Nevbahar Tamçelik Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde halen kısmi olarak çalışan doktorların, tam gün çalışmaya geçtiklerinde sadece 1 saat fazla çalışacaklarını belirterek "Hekimlerin daha önce özel kurumlarda vermiş oldukları ek hizmetler ortadan kalkacak ve hekimlerin iş gücü kısıtlanacak" dedi. Tamçelik, bu uygulamanın yabancı doktorların yolunu açacağını ifade etti.
Türk Jinekoloji Ve Obstetrik Derneği Başkanı Bülent Tıraş ise Tam Gün Yasası'ndan en çok da Doğu ve Güney Doğu'nun zarar göreceğini, bölgedeki uzmanların kamudan ayrılacağını dile getirdi.
Türk Nöroloji Derneği eski Başkanı Kubilay Varlı ise özel dal merkezlerinin son dönemde 3 milyar dolarlık tıbbi cihaz yatırımı yaptığını belirterek, "Bu merkezler kapanınca Türkiye tıbbi cihaz çöplüğüne dönecek" dedi.
 
Yatırım isteğini azaltır
Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Hizmetler Direktör Yardımcısı Levent Atay, özellikle ana kadrolarında kamudan yarım gün hekim istihdam eden yeni hastanelerin zor durumda kalacağını söyledi. "Yeni öne çıkmaya başlayan yan dallarda çok az hekim var. Bu alandaki hekimlerin çoğu da henüz üniversite ve eğitim hastaneleri ile ilişkilerini koparmak istemiyor. Yasa ile yeni açılacak hastanelerin bu dallarda kadro bulmaları zorlaşacak. Dolayısıyla ruhsatlandıramayacakları için hasta kabulü yapmaları imkansızlaşacak" diyen Atay, yasa ile özel hastanelerin sadece belli uzmanlık alanlarında poliklinik ve yataklı tedavi hizmeti vermek zorunda kalacağını belirtti. Atay ayrıca yasa sağlık sisteminde devletin ulaşamadığı ve yeterli yatırım yapamadığı alanlarda özel sektörün isteğini azaltacağını vurguladı.
 
Doğu'da özel sektöre yarar

"Tam Gün Yasası"nın en çok Doğu ve Güneydoğu illerindeki sağlık hizmetini etkilemesi bekleniyor. Yüksek maaş tekliflerinin cazibesine kapılan kamu hekimleri, şu anda da özel sektörü tercih ediyor. Ancak yine de bölgede yaşanan hekim sıkıntısına karşılık Erzurum Buhara Tıp Merkezi başhekimi ve sahiplerinden Dr. Serdar Kömeç, özel sektör için Tam Gün Yasası'nın bir çözüm olabileceğini söyledi. Doğu'da özel hastaneye doktor çekebilmek için 20 bin YTL'ye varan maaş teklifleri yaptıklarını belirten Kömeç, kamu hekimlerinin muayenahane açamayacak olmasıyla birlikte, daha düşük maaşlara razı olacaklarını söyledi. Kömeç, şu an için kamudan 3 bin 500 -5 bin YTL arasında maaş alan hekimlerin, alternatifsiz kalmasıyla, özel sektörde maaşların düşeceğini vurguladı.

Bu haber toplam 2255 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim