• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Tam Gün: İlk yarı GS'de, ikinci yarı FB'de oynanmaz

Tam Gün: İlk yarı GS'de, ikinci yarı FB'de oynanmaz
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya: Tam günün üniversitelere olumlu etkileri de olumsuz etkileri de olur. Mevcut sağlık uygulama tebliğleri perspektifinden bakarsak, bazı tıp dallarında Sosyal Güvenlik Kurumunun özel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya: Tam günün üniversitelere olumlu etkileri de olumsuz etkileri de olur. Mevcut sağlık uygulama tebliğleri perspektifinden bakarsak, bazı tıp dallarında Sosyal Güvenlik Kurumunun özel sektöre tatmin edici ödemeler yaptığını görüyoruz.

SGK’nın yaptığı fiyatlandırma politikalarında bazı özel sağlık kurumları kendilerini o yönde geliştirdiler ve bunun finansmanında da iyi noktalara geldiler. Örneğin kalp cerrahisi, kardiyoloji, organ nakli, hemodiyaliz, fizik tedavi. Bu branşlarda öğretim üyeleri dışarıdan daha cazip teklifler olması halinde üniversiteden kaçma arzusunda olabilir. Yani bu branşlarda yetişmiş insan gücünü korumakta zorlanabiliriz. Bu kısa sürede üniversitelere zarar verecektir ama tıp uygulamalarında ve tıp eğitiminde “adanmışlık” ilkesi geçerlidir, adanmış insanlar mutlaka geriden yetişecektir.

Tam gün uygulamasını biz üniversiteler olarak destekliyoruz. Ancak öğretim üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesi, hekimlerin özlük haklarının iyileştirilmesi ve bunun iş güvencesiyle birlikte emekliliğe de yansıyacak şekilde düzenlenmesi öncelikli taleplerimiz. Bu performansa dayalı ücretlendirmelerle iyileştirilecekse tam gün hiç gelmesin daha iyi. Siz hastaya ne kadar işlem yaparsanız o kadar ücret alırsınız mantığında düzenleme yaparsanız, herkes hasta peşinde koşup, yeni hastalıklar icat eder. Bu hem hastaya hem eğitime zarar verecektir.
Ben, merkezdeki üniversitelerden daha fazla istifa geleceğini düşünüyorum. Çünkü merkezi yerlerde daha donanımlı, öğretim üyelerini istihdam edecek sağlık kuruluşları var. Periferdeki fakülteler daha fazla zarar görür öngörüsüne ben katılmıyorum.

Üniversiteler maddi açıdan şu anda büyük bir dar boğazda. Sürekli giderleri artıyor ve bu giderler döner sermaye üzerinden karşılanıyor. Döner sermaye ise sadece sunulan sağlık hizmetlerinden elde ediliyor. Şu anda gelir-gider dengesindeki makas açılıyor. Üniversiteler ekonomik açıdan çok zor durumda. Devletin katma bütçesinden bakım ve onarım için bir kuruş para gelmiyor. Biz bakım-onarım giderlerini tedavi maliyetlerine yansıtamıyoruz. Yani hızla batmaya doğru gidiyoruz.

Maliye Bakanlığının da sanırım öngörüsü, üniversite hastanelerinin döner sermaye işletmelerini özelleştirme eğiliminde.
Yeterli ücret verildiğinde tam güne neden karşı olsun hekimler? Hizmetini insanlar ikiye bölemez ki. Bir futbolcu aynı sezon aynı maçta ilk yarı Galatasaray’da, ikinci yarı Fenerbahçe’de oynayabilir mi?

Bu haber toplam 1847 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim