• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Tam Gün Yasa Taslağı Yabancı Hekimlere Kapıyı Açıyor

Tam Gün Yasa Taslağı Yabancı Hekimlere Kapıyı Açıyor
Sağlık Bakanlığınca hazırlanan sağlık personelinin tam gün çalışmasına ilişkin esasları düzenleyen yasa taslağında yabancı uyruklu hekimlerin çalışabilmesine de olanak sağlanması öngörülüyor.

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan sağlık personelinin tam gün çalışmasına ilişkin esasları düzenleyen yasa taslağında yabancı uyruklu hekimlerin çalışabilmesine de olanak sağlanması öngörülüyor.

Sağlık Bakanlığınca Başbakanlığa gönderilen ''Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' taslağı, sağlık personelinin çalışma sürelerinden ek ödemelere kadar çeşitli düzenlemeler içeriyor.

209 sayılı Döner Sermaye Kanunu'nda değişiklik öngören taslağın 1. maddesi, personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden döner sermayeli sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli memurların yanı sıra sözleşmeli personele de ek ödeme yapılabilmesini öngörüyor.

Bu ödemenin oranıyla esas ve usullerinin Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesi düzenlenen taslakta, nöbet hariç, mesai saatleri dışında çalışan personele tavan oranların yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde ek ödeme yapılması yer alıyor.

Yeni düzenlemeyle, üniversitelerdeki sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki (hayvan sağlığı hariç) doçent ve profesörler için kısmi statü kaldırılıyor. Bu görevliler, özel mevzuatıyla belirlenen görevler ile araştırma-geliştirme faaliyetleri, seminer, konferans gibi faaliyetler ve telif hakları hariç olmak üzere, kamu kurumları dışında gelir getirici olarak veya bir bedel karşılığında mesleklerini icra edemeyecekler.

Taslak, askeri hekimleri tam gün çalışma kapsamı dışında tutuyor. Buna göre, Türk Silahlı Kuvvetleri emrinde görev yapan tabip, diş tabibi ve uzman tabipler çalışma saatleri dışında meslek ve sanatlarını serbest olarak icra edebilecekler.

Taslağın yasalaşması halinde, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 1. maddesi değişecek. Tasarıyla bu maddedeki, Türkiye sınırları dahilinde hasta tedavi edebilmek için gerekli olan ''Türk bulunmak'' şartı kaldırılıyor.

Yeni düzenlemeye göre, Türkiye Cumhuriyeti dahilinde tıp mesleğini icra edebilmek için, Türkiye'deki tıp fakültelerinden veya yetkili kurumca ilgili mevzuatına göre denkliği onaylanan yabancı tıp fakültelerinden diploma sahibi olmak ve diplomaların Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilmesi yeterli görüldü.

Taslağa göre, yabancı tıp fakültelerinden alınan diplomaların denkliğini YÖK verecek.

Taslak, aynı yasanın hekimlerin serbest çalışabilmesine olanak sağlayan 12. maddesinin 2. ve 3. fıkralarında da değişiklikler içeriyor. Buna göre, tabipler birden fazla yerde muayenehane açamayacak.

Bu haber toplam 3642 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim