• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Tam Gün Yasası Meclis'e Geliyor

Tam Gün  Yasası Meclis'e  Geliyor
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, Tam Gün Yasası İçin YÖK ile Beraber Çalıştıklarını Söyledi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, Tam Gün Yasası İçin YÖK ile Beraber Çalıştıklarını Söyledi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, Tam Gün Yasası için YÖK ile beraber çalıştıklarını söyleyerek "Bunun Sağlık Bakanlığı ile ilgili tarafı tamamlandı. YÖK'ün ve üniversitelerin görüşlerini alıyoruz. Sanırım birkaç ay içinde meclise gelecek. Bizim açımızdan iş tamam. Bunun YÖK ve üniversiteler için de milat olmasını istiyoruz" dedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Tam Gün Yasası için YÖK ile beraber çalıştıklarını söyledi. Yasa tasarısının Sağlık Bakanlığı'na ilişkin kısmının tamamlandığını ifade eden Prof. Dr. Tosun, "YÖK'ün ve üniversitelerin görüşlerini alıyoruz. Yasa çıkarken onların motivasyonuyla çıksın diyoruz. YÖK ile bakanlığımızdan bir ekip her gün çalışıyor. Karşılaşılabilecek aksaklıklar ve buna karşı mevzuat görüşülüyor" diye konuştu.

-TIP FAKÜLTELERİ SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNDEN FAYDALANABİLECEK-

Müsteşar Vekili Prof. Dr. Tosun, tam gün yasasında yeni kurulan veya mevcut tıp fakültelerinin Sağlık Bakanlığı hastanelerinden faydalanmasına ilişkin hüküm de konulacağını belirterek "Tıp fakülteleri bizim hastanelerimizi hasta bakmak için de eğitim için de kullanabilecek" dedi. Prof. Dr. Nihat Tosun şunları söyledi:

"Kastamonu, Çankırı, Erzincan, Yozgat, Tekirdağ ve Adıyaman'da iyi hastaneler var. Örneğin buralarda yeni tıp fakülteleri de açıldı. Buraları öğrenciler tercih ettiğinde "nerede çalışacağız' diyecekler. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışabilecekler. Aynı bizim personelimizin özlük haklarına sahip olacaklar. Öte yandan şu anda 62 eğitim hastanemizde 700 civarında doçent, 130 kadar da profesör var. Bu akademisyenler sadece kendi hastanelerindeki 7 bin asistana eğitim veriyor. Öyle bir şey olduğunda tıp fakültelerinden gelen öğrencilerin eğitimine de katkıda bulunmuş olacaklar. Dolayısıyla öğretim üyesi paylaşımı açısından da faydalı olacak."

-EĞİTİM HASTANELERİ YAYGINLAŞTIRILACAK-

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, eğitim hastanelerinin üç büyük il dışındaki orta derecedeki illere de yaygınlaştırılacağını, dolayısıyla oradaki fakültelere de katkıları olacağını belirterek şöyle devam etti:

"Zaten gelişmiş birçok ülkede tıp fakültelerinin kendi hastaneleri yok. Sadece fakülteleri var.Yakınlarında ya vakıf hastaneleri ya da diğer kamu hastaneleri var. Bir eğitim kurumu hastane işletmeciliğine soyunduğunda ciddi problemlerle karşılaşıyor. Şu anda iyi hastane işletmeciliği yapan az sayıda üniversite var. Biz bu hastanelerimizi üniversiteye devrettiğimizde işletmecilikte sorun olursa hastalarımız açıkta kalır. Biz de düzenli işleyen hastanemizi devretmek istemiyoruz; ancak bir yandan da onların hizmetine sunmak istiyoruz. Bunu yaparken de oraya gelip hasta bakan, asistan yetiştiren, eğitim verenlerin de özlük haklarından faydalanmasını istiyoruz. Gelişmiş ülkeler zamanında bunu gördüler. Hem hastane işletmeciliği hem de eğitimi bir arada yapmıyorlar. Yeni düzenlemede hastanelerin yönetimi bizde olacak. Ancak kamu hastanesine gelen öğretim üyesi oranın da kurallarına uyacak. Performanstan ve diğer haklardan yararlanacaklar. Bunlar belirli bir protokolle belirlenecek. Hem hastane hem de üniversite için iki başlılık oluşturmayacak şekilde düzenlenecek. Bir çekişme ve çatışma ortamına izin verilmeyecek."

-BİR PROFESÖRÜN ORTALAMA MAAŞI 10 BİN YTL CİVARINDA OLACAK-

Bu yasa ile üniversitelerin eğitim kalitesinin artacağını kaydeden Prof .Dr. Nihat Tosun, "Üniversitedeki akademisyenler çok daha iyi bir ücret alabilecek. Bir profesörün ortalama maaşı 10 bin lira olabilecek. Bu da kötü bir para değil" dedi. Sağlık Bakanlığı'nda görevli doktorların performans ücretlerinin emekliliklerine yansıması için de Maliye Bakanlığı ile görüşmeler sürdüğünü bildiren Prof. Dr. Tosun, "Zaten pirim ödeme sistemine geçildiğinde bir sorun olmayacak. Ne kadar pirim yatırıyorsa o kadar maaş alacak. Ama şu anda devam edenler için bir iyileştirme yapılmasına yönelik teklifimizi Maliye Bakanlığı'na götürdük. Onların değerlendirmesi devam ediyor." diye konuştu.

Bu haber toplam 1888 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim