• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Tam Gün Yasası vatandaşın lehinedir

Tam Gün Yasası vatandaşın lehinedir
Sağlık Bakanı Recep Akdağ: "Kılıçdaroğlu vatandaşların muayenehanelerde çile çekmesini istiyor", "Doktorlara hakaret ediyorlar", "Tam Gün Yasası vatandaşın lehinedir"

"Hekim ile vatandaş arasındaki para ilişkisinin kalkmasını istemiyorlar"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: "Kılıçdaroğlu vatandaşların muayenehanelerde çile çekmesini istiyor", "Doktorlara hakaret ediyorlar", "Tam Gün Yasası vatandaşın lehinedir"

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, bu sabah Tv8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan’ın sunduğu, Erkan Tan ile Başkent’ten programının konuğu oldu.

Bakan Akdağ, CHP ile Türk Tabipler Birliği'nin ortak hareket ettiğini söylerken, "Bunlar vatandaşın doktora para vermesini istiyorlar. Hekim ile vatandaş arasındaki para ilişkisinin kalkmasını istemiyorlar” dedi.

Bakan Akdağ, "Biz bu kanunu yaparken CHP’li iki arkadaşımla beraber çalıştık büyük ölçüde mutabık kaldık" derken, sözlerine şöyle devam etti: "Genel kurula gelirken Sayın Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ettim. O gün de Sayın Kılıçdaroğlu bana; üniversite öğretim üyeleri çok gelip gidiyorlar ne olacak diye sordu"

Bakan Recep Akdağ, Kılıçdaroğlu'na bir de soru sordu: "Sayın Kılıçdaroğlu, Muayenehane açmak isteyen az sayıdaki öğretim üyesinin mi siyasetini yapıyor yoksa halkın mı siyasetini yapıyor?"

"Kılıçdaroğlu, lobicilik faaliyetinin etkisi altında kaldı"
CHP ve Kılıçdaroğlu'nun lobicilik faaliyetinin etkisi altında kaldığını ifade eden Bakan Akdağ, "Bu lobiciliği yapanlar da muayenehanesinde çok para kazanan kişilerdir. CHP’nin bu konuda halka söyleyebileceği bir tek kelime yoktur. Kanun Anayasa Mahkemesinde görüşülürken bir çok kere Sayın Kılıçdaroğlu’na şunu geri çekin diye çağrı yaptım. O zaman emir kuluydunuz. Sayın Baykal size talimat vermiş olabilir. Sayın Baykal Üniversitedeki yakınlarından dolayı baskı altında olabilir. Kendilerine sosyal demokrat diyorlar. Muayenehanecilik ilişkisi devam etsin istiyorlar” şeklinde konuştu.

İşte Bakan Akdağ'ın konuşmalarından bazı notlar:

 “Sayın Kılıçdarğlu, biz de Tam Günden yanayız diyor. Hukuka uygun bir tam gün getirsinler beraber yapalım diyor. Bu samimiyetsizliktir. Gerekçelerine baktığımız zaman, doktorların mesai sonrasında çalışmaları veya yarım gün çalıştıktan sonra çalışması en tabii hakkıdır diyor. Hem Anayasa Mahkemesi’ne gideceksiniz hem bunu bir daha yapalım diyeceksiniz. Bunun nasıl mümkün olacağını Sayın Kılıçdaroğlu biliyorsa söylesin de görelim. CHP ve TBB bütün söylemleriyle ters düşmüş durumdadır. Siyaset konuşmakla yapılan bir iş değil. Siyaset icraatla yapılan bir iştir. Konuştuğunuz zaman mangalda kül bırakmıyor olabilirsiniz. Ben sosyal demokratım demekle, ben halkçıyım demek laftan ibaret. Samimiyseniz icraatınıza yansıtacaksınız"

Kemal Kılıçdaroğlu vatandaşın muayenehanelerde çile çekmesini istiyor

“Hukukun yorumlarının arkasına neden sığınıyorsunuz? Eğer Anayasa kamuda çalışan bir doktorun muayenehane açmasını gerektiriyorsa; hatta siz deyin ki sosyal demokratlar olarak; gelin bu Anayasa’yı da değiştirelim arkadaş böyle iş olur mu? Neden bir takım lobi çalışmalarının arkasına sığınarak vatandaşın muayenehanelerde çile çekmesinin devamını istiyorsun ey CHP ey Kemal Kılıçdaroğlu? Gel anlat da anlayalım”

Profesör olmayınca iyi hekim olunmuyor mu?

"Tam gün yasası gelirse profesörlerin hastaneden istifa edip, muayenehanelere gitmesi, dolayısıyla hastanelerde iyi profesörlerin kalmaması endişesine karşılık, Türkiye’de zaten belli sayıda profesör olduğunu söyleyenler var. Bu şekilde konuşanların bütün doktorlara hakaret etmiş oluyor. Profesör olmayınca iyi hekim olunmuyor mu? "

"Tam Gün Yasası vatandaşın  lehine bir yasadır. Türkiye’de uzun zamandır doktorların devlet hastanesinde çalışırken muayenehane açması serbestti. Bunun için kanun vardı. Devlet memurları ikinci iş yapamazlar. Bu kanundan sonra,  diğer memurlar da ikinci iş yapabilir mi diye tartışılıyor. İşi buralara getirirsek Türkiye’deki yapıyı tamamen zedelemiş oluruz o zaman zaten."

“Doktorlar nasıl ikinci iş yapabiliyorlardı? Üniversitelerden çıktıklarında muayenehanelerine gidebiliyorlardı? Çünkü bunu düzenleyen, 657’ye istisna getiren bir kanun vardı, 2368 ismiyle. Bunun tabi sonucu; eğer doktorun muayenehanesi varsa ve siz de üniversite hastanesinde hizmet alacaksanız, o muayenehaneye gitmek zorunda kalabiliyordunuz”

"Tercihinizi yapın"

“Biz doktorlara önce ilave ödemeler önererek, sen vatandaştan alma, muayenehaneni kapat gel, biz sana ödeyeceğiz dedik. Doktorların %88’i kapattılar. %12’lik bir kesim diyor ki; ‘ben çok kazanıyorum, bu bana yetmez. Muayenehane çalıştırıp kazanmam lazım.’ Onlara diyoruz ki; ‘olabilir lütfen kamu kaynaklarını kullanacak şekilde, hem devletin hastanesinde çalışıp hem  muayenehane açmayın tercihinizi yapın. Bu vatandaşın aleyhine oluyor”


“Şu anda sigara içme özgürlüğü var. Kimseyi dumanıyla rahatsız edemiyorsun. Onların da rahatsız olmama özgürlüğü var. Eskiden kapalı mekanlarda içilince rahatsız olup, içme rahatsız oluyorum deme şansınız yoktu.”

Devlet Hastanelerindeki Doktorların Muayenehaneleri Zaten Kapalı  

Peki ben işçiyim, emekliyim, yeşil kartlıyım, memurum. Gelirim 600 TL-800TL. her ay muayenehaneye güç yeter mi? dolayısıyla hekimlerimizi teşvik ederek, onlara performans ödemeleri yaparak, çoğunun  muayenehanelerini kapatmayı sağladık. Geriye kalanlar için kanun değiştirmek gerekti. Kanun ortadan kalkınca hastanede doktorlar, 1 Ağustos'tan itibaren artık muayenehane çalıştıramayacaklar” sözlerini kaydetti.

Vatandaşın lehine oldu

“Biz geldiğimizde uzman doktorların hemen hepsinin muayenehanesi vardı. Üniversitedekilerin belki o kadar değil çünkü; üniversite hastanelerinin içinde de muayenehanecilik var. Bu da 30 Ocak’ta ortadan kalkacak. Üniversite hastanelerinde çalışan bir öğretim üyesinin muayenehanesi olmasa bile; hoca parası dediğimiz, özel muayene dediğimiz, döner sermayeye para ödeyerek bir hizmet verme yolu var. Dolayısıyla ben buna üniversite hastanesinde muayene diyorum. Kanunla ortadan kalktı bu. Vatandaşın lehine oldu. Hekimlerden bir kısmının muayenehanesi varken, bu kamu imkanını muayenehanesi lehine kullanmadığı olmaz mı? Tabi ki olabilir, öyle hekimlerimiz de var ama sistem bataklık. Yanlış bir yapı ve yanlış bir sistem orada dururken biz vatandaşı koruyamayız”

Eğer üniversite öğretim üyesi öğleden sonra muayenehaneye giderse öğrencisiyle, asistanıyla nasıl alakadar olacak?


Buradaki mesele; üniversite öğretim üyelerini asli mesleğine bağlayacak olan ‘tam gün çalışmadır.’ İkili çalışma insanın fikrini ve zihnini böler. İsterse şu anda, dışarıda özel çalışan bir hekim, üniversitede sözleşmeli olarak ders verebilir. Bizim mani olmaya çalıştığımız kamuda çalışan kişinin, bu gücünü muayenehanecilik yoluyla vatandaşı sıkıntıya sokmasının önüne geçmektir”

"Müthiş bir istihdam sağladık, tarihi bir yanlışı ortadan kaldırdık"

"Kamu hastanesinde çalışan, memur olmayan, temizlik, yemek işlerinde çalışan 11 bin kişi ile başladık. Biz müthiş bir istihdam sağladık. Bu sayı 120 bine ulaştı. 4bin 500 Muayenehane var ortalama. Hepsinde iki kişi çalışabilir. Hepsi kapanmasa da 3000 kapattı diyelim. 6 bin kişi işinden olmuş olur. Doğrusu burada 73 milyon vatandaşın çektiği çileyle kıyaslayamayız. Ama biz tarihi bir yanlışı yani; Hekimle hastası arasındaki para ilişkisini ortadan kaldırmış oluruz."

Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği ödülün önemi çok büyük

Dünya Sağlık Örgütünün Başbakan Tayyip Erdoğan’a verdiği ödül hakkında konuşan Akdağ, ödülün öneminin çok büyük olduğunu, bu konuda dünya ülkelerine örnek olduğumuzun altını çizdi.

Dünya Sağlık Örgütünün 2011’i alkole karşı mücadele yılı ilan ettiğini söyleyen Akdağ, Alkole ve sigaraya karşı mücadele ve eylem planından bahsederek, yasaklanmanın söz konusu olmadığını sadece tüketimin azaltılıp, gençlerin hiç başlamaması için çabaladıklarını vurguladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2690 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim