Kamuoyunda ''Tam Gün Yasası'' olarak bilinen, kamudaki hekimlerin muayenehane açmasına yasak getiren tasarıyla ilgili görüşleri sorulan hekimlerin yüzde 70'i, yasanın çıkması halinde tercihlerini kamu hastanelerinden yana kullanacaklarını bildirdi.
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu ve Sağlık Kurumları Yönetimi Anabilim Dalı doktora öğrencileri, tasarı hakkında vatandaşın ve hekimlerin ne düşündüğünü araştırdı.
Ocak ayında Ankara'da Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastane, bir üniversite hastanesi ve bir özel hastanedeki 278 hekim ile başkentin değişik semtlerinde 384 vatandaşla anket yapıldı.
Ankete göre, vatandaşın yüzde 31'i, hekimlerin yüzde 38'i tasarı hakkında yeterli bilgiyi sahip olduğunu, vatandaşın yüzde 45'i, hekimlerin ise yüzde 27'si kısmen bilgi sahibi olduğunu bildirdi.
Tasarı hakkında bilgiye, vatandaşın yüzde 40'ı, hekimlerin ise yüzde 27'si basından, vatandaşın yüzde 27'si ve hekimlerin yüzde 35'i internetten ulaştığını ifade etti. Vatandaşın yüzde 9'u, hekimlerin ise yüzde 10'u, tasarı hakkında Sağlık Bakanlığı kanalıyla bilgi sahibi olduğunu bildirdi.
Vatandaşın yüzde 58'i, yasanın kamuoyu tarafından destekleneceğine inandığını, yüzde 14'i ise aksini savundu. Hekimlerin yüzde 14'ü, tasarının kamuoyundan destek göreceğine inandığını belirtirken, yüzde 45'i aksi yönde görüş beyan etti.
Hekimlerin yüzde 70'i, ''Tam Gün Yasası çıkarsa çalışma tercihiniz nasıl olacaktır'' sorusuna ''kamuyu tercih ederim'', yüzde 30'u ise ''özel sektörü tercih ederim'' cevabını verdi.
Altındağ, Çankaya, Etimesgut ve Keçiören'de gerçekleştirilen araştırmaya katılan hekimlerin yüzde 26,6'sının 32 yaş ve altında, yüzde 36,3'ünün kadın, yüzde 79,1'inin tam gün kamu hastanesinde çalıştığı bildirildi.
-PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU-
Çalışmayı öğrencileriyle birlikte gerçekleştiren Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Tam Gün Yasa Tasarısı'na vatandaşın büyük bir kesiminin desteği bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Ancak hekimler aynı düzeyde bu düzenlemeye sahip çıkmıyor. Hekimlerden part-time çalışanların çoğu yasaya destek vermezken, destek veren kesim ise genellikle full-time çalışanlardan oluşuyor. Araştırmanın bir başka çarpıcı sonucu; vatandaş, bu yasanın çıkması halinde özel hastanelerde uzman hekim sıkıntısı yaşanmayacağını savunuyor. Vatandaşın çoğunluğu, bu yasa yürürlüğe girerse kamudaki iyi doktorların özel hastanelere geçeceği görüşüne katılmıyor. Vatandaşın yüzde 70'i, yasanın, hasta memnuniyetini artıracağına inanıyor. Hekimlerde bu oran yüzde 42'de kalıyor. Bu düzenleme konusunda özellikle üniversite hastanelerindeki hekimlerin çekinceleri bulunuyor. Hekimlerin yüzde 57'si, yasanın hekimlerin çalışma özgürlüğünü kısıtlayacağını düşünüyor.''
Zaman