• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Tansiyon çok yükseldiğinde ne yapılmalı?

Tansiyon çok yükseldiğinde ne yapılmalı?
Üç ilaç kullanmanıza rağmen tansiyonunuz hâlâ olması gerekenden çok yüksekse muhtemelen dirençli tansiyonuz var

Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Bölümü’nden Dr. Tansel Erol anlattı:

Tansiyon ilacının etkili olduğu nasıl anlaşılır?

Dr. Tansel Erol: Hastayı evde kendi tansiyon aletiyle ölçüm yapmaya teşvik ederiz. Bunun için nasıl ölçüm yapması gerektiğini anlatırız. Tansiyon takipleri yapıldıktan sonra ilacın etkinliğini değerlendiririz.

Tansiyon çok yükseldiğinde ne yapılmalı?

Dr. Tansel Erol: Tansiyonun aniden normale düşürülmesi tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Aniden düşen tansiyon beyine giden kan miktarını düşürüp inmeye (felç) neden olabilir. Bu nedenle eskiden kullanılan çok hızlı tansiyonu düşüren ‘nifedifin’ etken maddeli dilaltı tansiyon ilaçları artık kullanılmıyor. Yapılacak şey şu: Tansiyon saatler içinde kademeli düşürülmeli. Çok yüksek tansiyonlularda ‘kaptopril’ içerikli tansiyon ilacı çiğnenebilir. Bununla beraber hasta sakin bir ortamda dinlenmeli.

Hedeflenen tansiyon nedir?

Dr. Tansel Erol: Büyük 12, küçük tansiyon 8’in altında olması ideal tansiyondur. Genel olarak büyük tansiyonun 14, küçük tansiyonun 9’un altında olması yeterli. Ancak bazı durumlarda daha düşük tansiyonlar hedeflenir. Şeker, kalp ve böbrek hastalarında hafif tansiyon yüksekliği bile ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle bu hasta grubunda hedeflenen tansiyon büyük için 13, küçük için 8’in altıdır.

Tedavi süresi ne kadar olmalı?

Dr. Tansel Erol: Hipertansiyon tedavisi ömür boyu devam etmeli.

Dirençli hipertansiyonu kimlerde görülür?

Dr. Tansel Erol: Dirençli hipertansiyon, 3 tansiyon ilacı (bunlardan birisinin idrar söktürücü olması gerekli) alınmasına rağmen tansiyonun kontrol altına alınamamasıdır. Birçok nedeni olabilir. İlaçların düzensiz kullanılması, diyete uyulmaması, aşırı tuz tüketimi en sık görülen sebeplerdir. Bu kişilerde sekonder hipertansiyon olabileceği akılda tutulmalı ve ileri araştırmalar yapılmalı. Böbrek, hormon rahatsızlıkları, uyku apnesi gibi sorunlar dirençli hipertansiyona yol açabilir. Dirençli hipertansiyonu olanlarda kalp ve damar hastalıkları daha sık ortaya çıkar.

Hipertansiyon tedavisinde gelecekte değişiklik bekliyor musunuz?

Dr. Tansel Erol: Yakın bir gelecekte belki farklı ilaçlar piyasaya sürülebilir. Esas beklenen gen tedavisi ve hipertansiyon için geliştirilmekte olan aşıdır. Ancak şu an için klinik çalışmalara ihtiyaç var. İlerisi için ümit verici olabilir.

HAZIRLAYAN: Özgür Gökmen ÇELENK
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 171469 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim