Dünyanın ilk yapay organ naklini gerçekleştirerek tıp tarihine geçen İsveç'in Karolinska Enstitüsü'ndeki ekipte iki de genç Türk bilimadamı yer alıyor. İsveç'in başkenti Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü Nobel ödüllerinde de belirleyici rol oynayan bir kurum... Burada geçen yıl gerçekleştirilen ameliyat ise tıp literatürüne geçti. Soluk borusu kanseri olan ve ölümüne kesin gözüyle bakılan 36 yaşındaki Afrikalı bir hastaya, kendi kök hücresinden geliştirilen sentetik soluk borusu takıldı. "Organ naklinde devrim" olarak nitelendirilen bu tekniği geliştiren 28 kişilik ekipte, 31 yaşındaki biyomühendis Dr. Tolga Sütlü ile Hücre ve Gen Tedavisi Merkezi'nin başındaki Doç. Dr. Evren Alıcı da yer aldı.
TÜRKİYE 11'İNCİSİ OLMUŞTU
Tolga Sütlü, 2000'de Kadıköy Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Türkiye 11'incisi olarak kazandığı Sabancı Üniversitesi'nde burslu olarak Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik okudu. Master çalışmalarını Stockholm Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü'nde tamamlayan Sütlü, doktora için kazandığı TÜBİ- TAK bursuyla Karolinska Enstitüsü'nde Hücre ve Gen Tedavisi Merkezi'ne girdi. Burada doktor oldu. 7 yıldır Karolinska'da çalışan Sütlü, halen kansere karşı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesiyle ilgileniyor.
1993'te İzmir Amerikan Koleji'nden, 2001'de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Evren Alıcı ise 2008'den bu yana Karolinska Enstitüsü'nde Hücre ve Gen Tedavisi Merkezi'nin başında bulunuyor. Liderliğini Prof. Dr. Paolo Macchiarini'nin yaptığı bir ekiple, dünyada ilk kez sentetik soluk borusu naklini gerçekleştiren Dr. Tolga Sütlü, tıp literatürüne geçen çalışmalarını SABAH'a aktardı. Afrikalı kanser hastasının Karolinska'ya geldiğinde ölmek üzere olduğunu belirten Sütlü şunları anlattı: "Hasta solunum cihazına bağlıydı. Daha önce birkaç kez ameliyat olmuş, radyoterapi ve kemoterapi görmüştü. Ancak hiçbiri kanserin ilerlemesini önleyememişti. Hastanın soluk borusunun özelliklerini bilgisayarlı tomografiyle çıkarıp İngiltere'ye gönderdik. İskeleti orada hazırlanıp bize yollandı. Gelen iskeletin üzerine kök hücre koyup, içinde besi sıvısı bulunan biyoreaktör denilen aletin içine yerleştirdik. Sürekli dönen bir aletin içinde iki gün hücreler büyütüldü. Bu organ için üretilmiş özel bir alet. Daha sonra hastaya nakledildi." Operasyonda, hücrelerin yapılandırılması, karakterizasyonu, hastanın nasıl cevap verdiğiyle ilgilendiğini belirten Sütlü, "Bu ekipte yer almak benim için büyük bir şans. Kariyerim için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Araştırmalarımı Türkiye'ye dönüp kendi ülkemde sürdürmek istiyorum" diye konuştu.
ÖLÜYORDU, 6 AYDA İYİLEŞTİ
Tekniğin nasıl geliştirildiği, ameliyatın tüm ayrıntıları dünyanın en prestijli tıp dergilerinden Lancet'te sayfalarca yayımlandı. Buna göre; operasyon kapsamında, önce 3 boyutlu görüntüleme sistemleriyle Afrikalı hastanın soluk borusu incelendi. Soluk borusunun çapı ve uzunluğu belirlenerek, ölçüleri çıkarıldı. Sonra da alınan bu ölçüler İngiltere'ye Londra Üniversitesi'ne gönderildi. Yapay soluk borusunun iskeleti, hastanınkiyle birebir aynı ölçülerde polimer malzemeden üretildi. Oluşturulan iskelet daha sonra tekrar İsveç'e gönderildi. Bu iskeletin üzeri, hastanın kemik iliğinden alınan kök hücrelerle kaplandı. Hazırlanan yapay organ, 12 saat süren bir operasyonla kanserli soluk borusunun yerine hastaya nakledildi. Ve hasta 6 ayda normal yaşamına döndü.
Tarihe geçen ameliyatta iki Türk...

İsveç'te yapılan ilk yapay organ naklinin kahramanları arasında yer alan 2 genç Türk bilim adamından Dr. Tolga Sütlü, "Bu kariyerimiz için çok önemli adımdı. Çalışmalarıma Türkiye'de devam etmek isterim" diyor.
Kaynak: 
Bu haber toplam 6872 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
20 doktorun planladığı 11 saatlik ameliyatla hayata tutunduİbrahim Kral, genetik hastalığa bağlı kalbinde ve damarlarında oluşan ağır sorunlar nedeniyle geçirdiği kapsamlı operasyonla sağlığına kavuştu. Ameliyat, çok sayıda branştan uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi.
14 Mart’a özel köprüler ve tarihi yapılar kırmızı ışıkla aydınlatıldıSağlık Bakanlığı tarafından 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında düzenlenen etkinliklerde, çeşitli bakanlıklar ve kurumlarla iş birliği yapılarak köprüler ve tarihi mekanlar ışıklandırıldı, futbol müsabakalarında ise sağlık personeli sahaya çıktı.
800 yıllık Gevher Nesibe Şifahanesi ziyaretçilerini tıp tarihine götürüyorI. Gıyaseddin Keyhüsrev’in, kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine 1206 yılında yaptırdığı tarihi yapı bugün Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak hizmet veriyor.
SEAH Tüp Bebek Merkezi binlerce aileye umut oluyorSakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Tüp Bebek Merkezi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere tedavi imkanı sunuyor. Merkezde tedavi gören 10 aileden 4’ü bebek sahibi oluyor.- 12:46 - 20 doktorun planladığı 11 saatlik ameliyatla hayata tutundu
- 12:43 - 14 Mart’a özel köprüler ve tarihi yapılar kırmızı ışıkla aydınlatıldı
- 12:37 - 800 yıllık Gevher Nesibe Şifahanesi ziyaretçilerini tıp tarihine götürüyor
- 12:32 - SEAH Tüp Bebek Merkezi binlerce aileye umut oluyor
- 12:10 - Bir bankamatik yanında gördüğü çocuklar hayatını değiştirdi
- 11:54 - Çanakkale’de şehit düşen hekim ve tıp öğrencileri anıldı
- 11:47 - Göz doktoru sanatla hem kendini hem hastaneyi iyileştiriyor
- 11:43 - DSÖ Başkanı: Hastane ve okulları bombalamak savaş suçudur
- 11:42 - Doktor milletvekillerinden 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
- 11:39 - Üniversitelerde sosyal sorumluluk projeleri arttı
- 16:42 - Acil servislerde 7/24 görev: “Saniyelerle yarışıyoruz”
- 16:39 - Doğum izni 24 haftaya çıkıyor, sosyal medyaya 15 yaş düzenlemesi gündemde
- 16:36 - İzmir Şehir Hastanesi’nden Dünya Böbrek Günü etkinliği
- 16:34 - Bakanlıktan kronik böbrek hastalığı uyarısı
- 16:31 - Uzmanlardan böbrek sağlığı uyarısı
- 16:30 - Japonya’da tedavi hatası: Lösemi hastası hayatını kaybetti
- 16:17 - Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokolde Değişiklik Yapılması Hakkında Duyuru
- 16:11 - Türkiye’de yaşlı nüfus 5 yılda yüzde 20,5 arttı
- 16:09 - Dr. Av. Şehmus Ertekin Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı oldu
- 16:06 - SGK: 560 Bin Kişi Sahte Sigortalı Olarak Tespit Edildi, 12 Bin 209 Emeklilik İptal Edildi
- 16:05 - ÖSYM Hafta Sonu 3 Sınav Düzenleyecek: 120 Bini Aşkın Aday Katılacak
- 15:15 - Uzmanlardan Uyarı: Uyku Bozuklukları Akciğer ve Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor
- 15:13 - Uzmanlar Uyardı: Genç Hekim Ölümlerinin Ardında Ağır Çalışma Koşulları Var
- 15:11 - Türk Nöroloji Derneği: Uyku Vazgeçilebilir Değil, Temel Bir Biyolojik İhtiyaç
- 15:09 - Oligodonti Hastasına Kalçadan Kemik Nakliyle Yeni Gülüş
- 15:05 - Sivas’taki Kolluca Köyü “Doktorlar Köyü” Olarak Anılıyor
- 15:59 - Uçakta Rahatsızlanan Yolcuya Anında Müdahale: Prof. Dr. Dilek Özcengiz’den Örnek Hekimlik
- 15:35 - Eskişehir’de Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Eğitimi: Teoriden Staja Uzanan Uygulamalı Yaklaşım
- 15:34 - İlaçlarda Uygulanacak Kamu Kurum İskontosu Baremlerinin Değiştirilmesi
- 15:31 - Araştırma: GLP-1 İlaçları Kalp Krizi Sonrası İyileşmeyi Destekleyebilir
- 15:30 - İran’da Eğitim ve Tıp Merkezi Saldırılarda Ağır Hasar Gördü
- 15:25 - BioNTech Kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci Görevlerini Devretmeye Hazırlanıyor
- 15:23 - Uzmandan Adanalılara Obezite Uyarısı: Ciğer, Kebap ve Şırdan Tüketimine Dikkat
- 15:21 - DSÖ: Orta Doğu’daki Çatışmalar Sağlık Sistemlerini Baskı Altına Alıyor
- 15:18 - Uzmanlardan “Az uyuyorum ama idare ediyorum” uyarısı: Uyku lüks değil zorunluluk
- 14:08 - Glokom Sinsi İlerliyor: Erken Teşhis Görme Kaybını Önleyebiliyor
- 13:51 - Dünya Uyku Günü 13 Mart’ta “İyi Uyu, Daha İyi Yaşa” Temasıyla Kutlanacak
- 13:49 - Doğumsal Kalp Hastası Bebek Uçak Ambulansla Konya’ya Sevk Edildi
- 15:41 - İlber Ortaylı’nın Yoğun Bakıma Alındığı Açıklandı
- 15:40 - Araştırma: Aşırı Sıcaklar Yaşlıların Günlük Yaşamını Giderek Daha Fazla Zorluyor
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim









































