• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Taşeron sistemi kaldırılmıyor, disipline ediliyor

Taşeron sistemi kaldırılmıyor, disipline ediliyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, taşeron sisteminin kaldırılmayacağını, disipline edileceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bulunan taşeron ve madenlerde yeraltında çalışanlarla ilgili düzenlemeleri de içeren Torba Yasa Tasarısı üzerinde taleplerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ileten işçi konfederasyonları başkanları, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve Kapusuz ile dün gece saat 02.00'ye kadar süren bir toplantı yaptı.

Kapusuz, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, işçi sendikalarının temsilcilerinin ardından bugün de işveren sendikalarıyla görüştüklerini söyledi. Genel olarak işçi sendikalarının düzenlemeden memnun olduğunu, ancak mevcut yasadaki değişikliklere rezervleri olduğunu anlatan Kapusuz, içinde taşeron maddesinin de bulunduğu bazı konularda değişiklik yapılmasını istediklerini ifade etti.

Tasarı üzerinde alt komisyonun çalışmasının sürdüğüne işaret eden Kapusuz, taşeron sisteminin kamu tarafından iyi kullanılmadığını, disipline edilmesi gerektiğini söyledi. "Asıl işi yapan bir yerde, iki farklı ücretle çalışan olamaz" diyen Kapusuz, örnek olarak Sağlık Bakanlığı'nı göstererek, ebe ve hemşirelerin asıl işi yaptığını, ancak temizlik hizmetlerinin ise tali iş olduğunu kaydetti. Bu ayrımın karıştığını ve davalara konu olduğunu, yargının konuyla ilgili verdiği kararlar bulunduğunu belirten Kapusuz, kamuda 660 bin taşeron işçi olduğunu, bunların 600 bine yakınının tali iş yaptığını söyledi.

Sendikalarla mutabakat sağlayarak yasayı çıkaracaklarını belirten Kapusuz, "Tabii itirazlar var. İşveren sendikalarının bazı noktalarda itirazları var ama düzenlemede bir mutabakat var. Tasarıda bazı değişiklikler yapılacak. İlke olarak bir mutabakat sağlamış olduk. İşverenlerin itirazları devam ediyor ama ağırlıklı olarak işçi sendikalarıyla mutabakat sağladık" dedi.

Türkiye'de taşeron sisteminin sağlıklı bir zemine oturması gerektiğine işaret eden Kapusuz, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar yapılan yanlışlıklara fırsat vermemek, bir disiplin sağlamak, öncesinde hangisi işin asli, hangisinin tali iş olduğu belirlenecek. Alt işveren ve asıl iş sahibinin yapacağı işlerin neler olduğu belli olacak. Taşeron sistemi kaldırılmıyor, disipline ediliyor. Sağlık Bakanlığı'nda temizlik işi asli iş sayılır mı, sayılmaz. Ama Sağlık Bakanlığı'nda hemşire ve ebenin yaptığı iş asli iştir. Siz onu temizlik şirketine alarak öbür tarafta çalıştırmamalısınız. Bunların hepsi belirlenmiş olacak. Hükümet, sendikalardan da görüş alarak asli iş ile tali iş ayırımını belirleyecek. Bu belirlemeye göre ihaleye çıkılan iş, öncesinden taşeron tarafında biliniyor olacak. İhale izni Maliye Bakanlığı'ndan çıkacak. Asli iş, tali iş olarak ihale edilmeyecek. Bütün bunlar denetimden geçirilecek. Bir işyerinde aynı işleri yapanlar aynı haklara sahip olacak. Zaten bu yönde mahkemelerin verdiği kararlar var. "

İşverenlerin yeraltında çalışan madencilerin günlük 6 saat çalışma süresine itiraz ettiğinin hatırlatılması üzerine Kapusuz, yeraltına inmeden önce işçilere verilen brifingin bu süreden sayılmaması talebinin geldiğini kaydetti. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3345 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim