• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Tatile Çıkmadan Dişlere Check Up Şart

Tatile Çıkmadan Dişlere Check Up Şart
Dr. Aylin Sezen Yalçın, tatile çıkma hazırlıklarının yapıldığı bahar aylarının dişlere check up yaptırmak için ideal olduğunu belirtti.

Dentram Diş Klinikleri Kurucusu Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, tatile çıkma hazırlıklarının yapıldığı bahar aylarının dişlere check up yaptırmak için ideal olduğunu belirtti. Yılda en az bir defa check up yaptırmak gerektiğini belirten Yalçın, diş muayenesi sırasında diabetten kemik erimesine kadar pek çok ciddi rahatsızlık belirtilerinin önceden teşhis edildiğine dikkat çekti.

Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, dişlerinin sağlıklı olduğunu düşünen ve sorun yaşamayan kişiler de dahil olmak üzere, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyin, senede en az 1 kez, ideal olarak senede 2 kez dişlerine check-up yaptırması gerektiğine dikkat çekti. Yalçın, Dental Check Up'ın çok önemli olduğunu belirterek, "Bazı ciddi sistemik hastalıklar ağız içinde çeşitli şekillerde belirti vermektedir. Diş muayenesi sırasında, vitamin eksikliği ve demir eksikliği, kemik erimesi (osteoporoz) , bazen de şeker hastalığı (diabet), ağız kanseri, aids (HIV) gibi ciddi hastalıklar bir diş muayenesi sırasında teşhis edilebilir" dedi. Yalçın, "Rutin diş hekimi kontrollerinizde diş taşı temizliği, koruyucu flor uygulamaları gibi geleneksel tedaviler yapılarak dişlerinizle sağlıklı olarak yaş almak için geleceğe yatırım yapabilir ve bazı ciddi hastalıkları erken teşhis edilebilmesine olanak sağlarsınız" şeklinde konuştu.

Yalçın, Check up sırasında hangi muayene yöntemlerini kullandıklarını anlattı:

Yumuşak doku muayenesi Yanaklar,dişeti, dil, yumuşak damak kontrol edilir. Kırmızılık,şişlik, 15 gün yada daha fazla zamandır devam eden iyileşmeyen yaralar tespit edilir
Eski protezler,dolgular kontrol edilir
Çene eklemi muayenesi yapılır. Ağız açma kapama fonksiyonu incelenir, ilgili kaslar elle muayene edilir
Özellikle dişeti iltihabı, dişeti çekilmeleri, protez vurukları, yüksek dolgular, kırık dişler tespit edilir

Yalçın, dişler ve çevre dokuların muayenesi için kullandıkları en önemli teşhis aracının "panoramik röntgen" olduğunu belirtti. Yalçın, panoramik röntgende ne gördüklerini ise şu şekilde özetledi:

Gizli çürükler,
Kök ucu iltihapları,
Kemik erimesi,
Dişeti hastalıkları,
Kistler
Çene eklemi travmaları,
Gömük veya fazla dişler,
Süt dişleri değişmemiş çocuklarda sürekli dişlerin durumları
Ağız kanserleri

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6790 defa okunmuştur
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim