• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Tatlı Sonrası Bir Bardak Su Çürükleri Önler

Tatlı Sonrası Bir Bardak Su Çürükleri Önler
Büyük küçük demeden herkes için bayramın en güzel yanı ziyaretler sırasında ikram edilen çikolata, şeker ve tatlılardır. Ancak diş sağlığınız ...

Büyük küçük demeden herkes için bayramın en güzel yanı ziyaretler sırasında ikram edilen çikolata, şeker ve tatlılardır. Ancak diş sağlığınız aynı şeyi söylemiyor. Tükettiğiniz her şeker diş sağlığınız açısından tehdit oluşturabiliyor. Çürükleri önlemek için ise birkaç noktaya dikkat etmeniz yeterli. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Dt. Aslı Tapan, şeker, bayramda tatlı ikramları konusunda uyararak çürüklere karşı nasıl önlem alınabileceği hakkında bilgi verdi.

Şeker bayramınız mümkünse şekersiz olsun
Tatlı tüketimi bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazları arasında yer alan geleneklerimizdendir. Yapılan ziyaretlerde ya da eve gelen her misafir ile tatlı tüketme alışkanlığına öncelikle dur demelisiniz. Bu günlerde tatlılar ile beraber tüketilen asitli içecek tüketimi de artıyor. Bu türdeki bir tüketim diş çürüklerinin hızlandırıcısıdır. Unutulmamalıdır ki; en güzel koruma yolu ısrarlara hayır deyip şekerli gıdaların az tüketimi ve düzenli fırçalanan dişler için diş ipi kullanmanızdır. Böylece tatlının yaratacağı problemi ortadan kaldırmış olursunuz.

Tatlıya hayır diyemiyorsanız
Bayramda ev sahibinin ısrarına hayır diyemediniz ve tatlıları maalesef aşırı tükettiniz. Böyle bir durumda şekerli gıdalar diş yüzeyine yapışıp bakteriler tarafından kolaylıkla aside dönüşebilirler. Bu da diş çürüğü oluşumunu hızlandırmaktadır. Bayram ziyaretlerinde şekerli gıdadan sonra dişleri fırçalamak mümkün olamayacağından dolayı basit birkaç öneri koruyucu vazifeyi üstlenebilir.

Tatlı sonrası su için ya da bir parça peynir yiyin
İkramlardan sonra ağızı bol su ile çalkalamak veya biraz su içmek bir çözüm olabilir. Bir diğer alternatif şekersiz sakız çiğneyerek ağızda oluşacak asidik ortamın önüne geçmektir. Bunların yanı sıra ağıza atılan bir parça peynir sizi çürükten koruyacaktır.

Asitli içecek sonrası diş fırçalanmaz
Özellikle çocuklarımızın kola ve asitli yiyeceklerden uzak tutulması önemlidir. Hatta içme alışkanlıkları gelişim çağındaki çocuklarımızın dişlerine zarar vermektedir. Asitli yiyecek ve içeceğin dişle teması sonucu diş minesi geçici olarak yumuşar bu yumuşama zamanla önemli bir aşınmaya ve dolayısıyla diş minesinin incelmesi beraberinde dişlerde duyarlılığa neden olmaktadır.

Günlük yaşantımızda çok tükettiğimiz şekerli ve şekersiz tüm asitli içecekler bunlara taze sıkılmış veya hazır meyve suları dahil dişlerde madde kaybına yol açıyor. Asitli yiyecek ve içecek tüketim sonrası hemen diş fırçalamak ise dişlerdeki aşınmayı daha da hızlandırıyor. Biraz su içmek daha iyi bir koruyucu olur.

“Çocuktur tatlı yesin” demeyin
Şekerli içecekler, yiyecekler ve yanlış beslenme alışkanlıkları özellikle çocuklarda erken dönemde oluşan yoğun çürüklerinde habercisidir. Bunun için bayram dahil günlük yaşantılarında ailelerin bunları göz ardı etmemelerini öneriyoruz.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3879 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim