• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Tavşan Hastalığı Salgını

Tavşan Hastalığı Salgını
Önce Kuş sonra Domuz Gribi... Şimdi de Tavşan Hastalığı salgını başladı.

Kırşehir'in Hamit kasabasında, halk dilinde Tavşan (kemirici hayvan hastalığı olarak bilinen) tıp biliminde ise Tularemi hastalığı olarak adlandırılan salgın hastalık tespit edildi.
Son üç günde, biri bayan olmak üzere 4 kişi bu hastalıktan dolayı hastaneye kaldırıldı. Hastalık bulaşan Nursel Alur (45), Ozan Rıfat Efendioğlu (16), Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Hastalık bulaşan Nursel Alur ve Ozan Rıfat Efendioğlu adlı hastalar ameliyata alındı. İlk etapta hastaların boyun kısmında oluşan 5 santim büyüklüğündeki şişme (yağ bezelerindeki sıvı) ameliyatla alındı. İki hastanın da ameliyat sonrasında durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Sedat Kaygusuz'un başkanlığında bir ekip kurularak hafta içinde Hamit kasabasında araştırma yaptı.
Ortaya çıkan durum karşısında şaşıran doktorlar, bu hastalığın İç Anadolu Bölgesi'nde görülmesinin oldukça ilginç ve tehlikeli olduğunu ifade etti. Köyün içme suyundan örnek alınmasıyla beraber, durumu ciddi olan dört hastadan ikisi, Kırşehir Devlet Hastanesi'ne, diğer iki hasta ise Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Köyde alınan su numunelerinin pozitif çıkması uzmanları sevindirdi.

TULAREMİ NEDİR? TULAREMİ HASTALIĞI
Ön planda kemirgenlerde (tavşan, fare, sincap vb.) öldürücü nitelikte olan bu hastalığın etkeni Pasteurella Tularensis'tir. Hastalık hayvanlardan doğrudan temasla geçe­bildiği gibi sinek ve kenelerle de taşınabilir.
Kuluçka devresi: Ortalama üç gün.
Tularemi Hastalığının Belirtileri: Hastalık birdenbire hızla yükselen ateş, şid­detli baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishalle ortaya çı­kar.
Süreci: Pasteurella Tularensis yeri saptanamayan genel mikroplanmalara neden olduğu gibi, deride, gözde, akciğerler­de, ve sindirim yolunda da yerelleşebilir. Dış tularemide bulaş­manın başladığı yerler eller, gözler ve ağızdır. Buralarda önce küçük bir kabarcık oluşur, sonra ur şeklinde büyüyerek par­çalanır. Bulaşma yeri nedeniyle bu bölgelerdeki lenf bezleri şişer ve ağrır. İç tularemi ise, akciğer tüberkülozu ya da bağır­sak nezlesine benzeyen bir seyir izler. Böylece, vücuttaki tüm lenf bezleri şişip ağrıyabilir. Ateş durumu çok değişkendir. Çoğu kez kızamığa benzer deri döküntüleri ateşi izler. Tedavi edil­meyen hastalık 2-4 hafta sürer. En sık görülen yan etkisi lenf bezlerinin iltihaplanmasıdır.
Tularemi Hastalığı Tedavisi: Ölüm oranı ilaç tedavisi nedeniyle oldukça düşük­tür. İyileşme kimi zaman aylar sürebilir. Antibiyotikler aracı­lığıyla hastalığın tedavisinde büyük aşamalar sağlanmıştır» Lenf bezlerinin iltihaplı durumlarında cerrahi tedavi gereke­bilir.
Korunma Yolları: Hastalık ve ölüm halinde sağlık kuruluşlarına bilgi verilmesi gereklidir. Salgın durumlarında hastalık yapan hayvanların yok edilmeleri zorunludur.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10656 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim