• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

TEB, internet üzerinden ilaç satışı konusunda vatandaşları uyardı

TEB, internet üzerinden ilaç satışı konusunda vatandaşları uyardı
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, vatandaşları, internet sitelerinden yapılan ilaç satışları konusunda uyararak, "İnternet üzerinden ilaç adı altında satılan, büyük bir kısmının içeriği, kim tarafından ve hangi ortamlarda üretildi

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, vatandaşları, internet sitelerinden yapılan ilaç satışları konusunda uyararak, "İnternet üzerinden ilaç adı altında satılan, büyük bir kısmının içeriği, kim tarafından ve hangi ortamlarda üretildiği bile belli olmayan bir ilaca, ucuz olduğu için yönelmek kişinin hayatını tehlikeye sokacak büyük bir risktir" dedi.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, internet sitelerinden yapılan ilaç satışları konusunda vatandaşları uyardı. Son günlerde, bazı internet sitelerinden, hangi ortamlarda nasıl üretildiği bile belli olmayan ilaçların satışı yapılarak milyonlarca kişinin hayatının tehlikeye sokulduğunu kaydeden Çolak, "Teknolojiyle birlikte gerek bilgiye ulaşmada gerekse hayatın diğer alanlarında yaşamın kolaylaştığı yadsınamaz bir gerçektir. Ancak ne var ki sanal ortamın denetlenemezliği kötü niyetli kişileri dünyanın en büyük pazarı olan ilaç konusunda harekete geçirmiş; aynı zamanda ilacı rekabet unsuru haline dönüştürmelerine sebep olmuştur" dedi.

Çolak, Avrupa Güvenli İlaca Erişim İttifakı'nın yaptığı son araştırmaya göre, özellikle internet yoluyla reçetesiz satılan ilaçların yüzde 62'sinin sahte ya da gerekli miktarın altında etkili madde içerdiği; geriye kalan ilaçların yüzde 16'sının yasa dışı yollardan ithal edildiği, yüzde 33'ünün ise tüketiciye yönelik bilgilendirme broşürü (prospektüs) içermediğini ifade etti.

Hastaların, çoğu zaman rekabet amacı taşıyan reklam unsurlarıyla yanlış bilgilendirildiğini, hastalığını tedavi edeceğini düşündüğü ilaca, hekim tarafından kontrol ve tetkikleri yapılmadan, reçetesi olmadan, gelişigüzel, oturduğu yerden ulaşabildiğini vurgulayan Çolak, şöyle devam etti: "Böylece kendi sağlığı için büyük bir risk almaktadır. Oysa, ilaç hangi ortamlarda, kim tarafından üretildiği, etken maddesinin ve yan etkisinin ne olduğu klinik deneylerle kanıtlanmış stratejik bir üründür.

Ancak, hekim tarafından kişinin tüm tetkikleri yapıldıktan sonra, reçete ile verildiği takdirde başarı sağlanır. Bir kişinin kullanıp fayda gördüğü bir ilaçtan bir başka kişinin de aynı derecede fayda göreceği söylenemez. İlaç uygun dozda uygun koşullarda kullanılmadığında fayda değil, zarar sağlar. İlaç, etkinliği kişiye göre değişkenlik gösteren dinamik bir ürün olduğu gibi hastanın başka bir hastalığı bulunup bulunmaması, yaşı, cinsiyeti, kullandığı diğer ilaçlar gibi etmenler ilacın etkinliğini değiştirir. Bu nedenle hastanın kullanacağı ilaç mutlaka hekim tarafından reçete edilmeli ve eczacı danışmanlığında eczaneden alınmalı ve son derece dikkat edilmelidir."

İLAÇ TAKİP SİSTEMİ, İLAÇ SAHTECİLİĞİNİ ENGELLEYECEK!

Sahte ilaçlara karşı vatandaşların algılarının açık olması, kupürü önceden kesilmiş ilaçları satın almaması, son kullanma tarihine dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Çolak, ilaçların eczanelerden alınması gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın 2009 yılında yürürlüğe koyacağı İlaç Takip Sistemi ile 2 milyar kutu ilacın takip ve incelemesinin yapılacağını söyleyen Çolak, "Karekod" ve "Barkod" ile ecza depoları, eczaneler, ithalatçılar ve ilaç üreticileri ile birlikte yürütülecek olan bu yeni sistemin, sahte ilaç dolaşımına engel olacağını kaydetti.

Çolak, "İnternet üzerinden ilaç adı altında satılan, büyük bir kısmının içeriği, kim tarafından ve hangi ortamlarda üretildiği bile belli olmayan bir ilaca, ucuz olduğu için yönelmek kişinin hayatını tehlikeye sokacak büyük bir risktir! Sağlık alanında hizmet veren ve bunu son derece önemseyen bir mesleğin temsilcileri olarak, ilaç sahteciliğiyle her zaman mücadele vereceğimizin bilinmesini isteriz. Altını önemle çizmek isteriz ki; bu mücadeleyi, vatandaşlarımızla birlikte vermek, bu tür suç şebekelerinin azalmasını sağlayacaktır. Bu sebeple, ilacı hekim yazdıktan sonra güvenilir bir yerden yani eczaneden almak en doğru davranış olacaktır" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1682 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim