• BIST 10802.23
  • Altın 3582.029
  • Dolar 36.6738
  • Euro 40.1568
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 11 °C

Tedavi edilmeyen glokom, görme kaybına yol açabilir

Tedavi edilmeyen glokom, görme kaybına yol açabilir
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Giray Ersöz, tedavi edilmeyen glokomun optik sinire kalıcı zarar vererek görme kaybına yol açabileceğini belirtti.

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Giray Ersöz: "Glokom, göz içi basıncını düşüren göz damlaları, lazer tedavileri ve cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilen bir hastalık. Ancak tedavi, ancak hastalık erken evrede tespit edilirse etkili olabilir"

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına yol açabilen glokom, göz sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Giray Ersöz, halk arasında "göz tansiyonu" olarak bilinen glokomun, dünya genelinde yaklaşık 80 milyon insanı etkileyen, görme sinirine zarar vererek körlüğe yol açabilen bir hastalık olarak tanındığını, bu sayının 2040 yılına kadar 100 milyonu aşmasının beklendiğini aktardı.

Glokomu "sinsi" bir hastalık olarak niteleyen Ersöz, "Glokom, göz içi basıncının artması sonucu görme sinirine zarar verir. Başlangıçta hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak tedavi edilmediğinde, optik sinire kalıcı zarar vererek kalıcı görme kaybına ve körlüğe yol açabilir. Özellikle 40 yaş üstü bireylerde daha yaygın olan glokom, genellikle belirti vermeden ilerliyor, bu da hastalığın tespit edilmesini zorlaştırıyor." ifadelerini kullandı.

Ersöz, glokomun ilerlemesi sırasında hastaların, çevresel görme alanlarında daralma, gece görüşü sorunları gibi şikayetler yaşayabilmesine rağmen çoğunun, görme kaybı yaşamadan önce hastalığı fark etmeyebileceğine değindi.

- "Erken teşhis ve tedavi çok önemli"

Erken teşhis ve tedaviyle glokomun önlenmesinin mümkün olduğunu kaydeden Ersöz, "Glokom, göz içi basıncını düşüren göz damlaları, lazer tedavileri ve cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilen bir hastalık. Ancak tedavi, ancak hastalık erken evrede tespit edilirse etkili olabilir. Erken tanı ve tedavi, kalıcı görme kaybını önlemede kritik öneme sahip. Göz muayenelerinin düzenli olarak yapılmasını tavsiye ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Ersöz, 40 yaş üstü bireylerin, ailede glokom öyküsü bulunanların, yüksek göz tansiyonu, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları yaşayan kişilerin glokoma yakalanma olasılığının daha fazla olduğunu, özellikle 40 yaş ve üstü kişilerin yıllık göz muayenelerini düzenli yaptırması gerektiğini kaydetti.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 534 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim