• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 19 °C

Tedavi Edilmeyen Mesane Ve Rahim Sarkması Ciddi Durumlara Davetiye Çıkarıyor

Tedavi Edilmeyen Mesane Ve Rahim Sarkması Ciddi Durumlara Davetiye Çıkarıyor
Kadın Doğum ve Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Selahattin Kumru, tedavi edilmeyen mesane ve rahim sarkmasının ciddi durumlara davetiye çıkardığını belirtti.

Kadın Doğum ve Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Selahattin Kumru, tedavi edilmeyen mesane ve rahim sarkmasının ciddi durumlara davetiye çıkardığını belirtti.

Rahim sarkması, idrar kaçırma gibi durumların yaşlılığa bağlandığını veya utanılacak bir şey olarak görülerek gizlendiğini belirten uzmanlar, özellikle daha önce doğum yapmış kadınların rahim sarkması sorunu yaşama ihtimaline dikkat çekiyor. Uzmanlar, ihmal, utanarak gizleme veya kendi kendine teşhis koyma gibi nedenlerle, rahim sarkması sorununun erken dönemde tespit edilme şansının kaçtığının ve tedavisinin güçleştirdiğinin altını çizerek, kasık ağrısı, vajenden sarkan kitle vb. gibi anormal her durumda mutlaka bir kadın doğum ve hastalıkları doktoruna başvurulması gerektiğini belirtiyor. Tedavi edilmeyen rahim sarkması durumunda, böbreklerin de zarar görme ihtimalinin olabileceği belirtiliyor.

"Doğum yapmış kadınlar risk grubu"

Özellikle doğum yapmış kadınların risk altında olduğunu belirten Kadın Doğum ve Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Selahattin Kumru, yaşla birlikte rahim sarkma sorununu arttığını ancak doğum yapmamış genç bir kadında da dokularının dayanıklılığı ya da sürekli karın içi basıncını artıran aktiviteler (kronik öksürük, ağır kaldırma vb) nedeniyle sarkma sorunlarının bulunabileceğini söyledi. Kumru, aynı zamanda yaşa bağlı olarak görülme sıklığının önemine dikkat çekerek, "40'lı yaşlarında olan kadınlarda her 4 kadından 1'inde görülürken, 60'lı yaşlarda görülme sıklığı her 3 kadından 1'ine artmakta, 80'li yaşlara geldiğimizde ise bu oran her 2 kadından 1'ine çıkmakta. Rahim ve idrar torbası sarkmalarının tedavileri mevcuttur ve erken dönemde teşhis bazı sorunların ortaya çıkmasından önce tedaviye fırsat sağlamaktadır" dedi.

"İdrar kaçırmak ve şişlik gibi durumlarda dikkat"

Rahim sarkması olan kadınlarda vajina bölgesinde şişlik ya da dışarı uzanan kitlesel bir doku bulunduğunu belirten Kumru, kadınların kendilerini basitçe muayene edebileceklerini söyledi. Selahattin Kumru, "İdrar kaçırma, kasık ağrısı ve cinsel fonksiyon bozukluğu, kabızlık sorunu ile kendini gösteren rahim sarkması sorunu yaşayan kadınlarda özellikle ağır bir eşya taşırken ya da uzun süre ayakta durma ya da yürüme durumlarında vajinadan bir şey çıkma hissi ile kendini gösterir. Böyle bir durumda doktora başvurmak gerekir" şeklinde konuştu.

"Tedavisi modern tıp imkanları ile oldukça kolay ve etkili"

Kumru, tedavi planlanırken sarkan kompartımanın durumuna, hastanın yaşına, kondisyonuna ve hastanın isteğine göre hastanın durumunun bir bütün olarak değerlendirildiğini, rahim sarkması tedavisinin oldukça kısa süreli ve etkin ameliyatlar ile çözümlenebildiğini söyledi. Tedavi edilmeyen durumlarda, sarkan dokunun üzerindeki mukozanın yara olduğu, kabalaştığı ve sarkan dokunun içeri tekrar konamayacak kadar büyüdüğü durumlar ile karşı karşıya kalınma ihtimalinin söz konusu olabileceğini belirten Kumru, ayrıca idrar torbasındaki değişiklikler nedeniyle idrar pasajının bozularak sık idrar yolu enfeksiyonları, idrarın böbreğe doğru geri birikmesi ve hatta böbrek yetmezliğine kadar gidebilen sorunların görülebileceğini vurguladı.

Kumru, kadınları bu tür şikayetlerinin olması durumunda doktora gitme konusunda utangaç davranmamaları ve tedavi için çaba harcamaları konusunda uyardı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 452 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim