• BIST 10058.63
  • Altın 3038.428
  • Dolar 34.8698
  • Euro 36.7145
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Tedavi tebliğinde neler değişti?

Tedavi tebliğinde neler değişti?
Devlet memurlarının ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin tedavi giderleri ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri doğrultusunda çıkarılan "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği" ile düzenlenmektedir. Söz konusu bu tebliğde 5 Eylül 2009 tarihi itib

Devlet memurlarının ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin tedavi giderleri ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri doğrultusunda çıkarılan "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği" ile düzenlenmektedir. Söz konusu bu tebliğde 5 Eylül 2009 tarihi itibariyle değişiklik yapılmıştır.

Daha önce, Danıştay, özel diş sevkini kaldıran tebliğin yürürlüğünü durdurmuştu. Yeni düzenlemede torba kanunla yapılan düzenlemenin verdiği yetkiye dayanılarak özel diş sevki bir kez daha kaldırılmıştır.

Anayasa Mahkemesi 21 Eylül 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5234 sayılı Kanunun şu hükmünün yürürlüğünü durdurmuştur:

"Tedavi kurum ve kuruluşlarında yapılan tedavilere (diş tedavileri dahil) ilişkin ücretlerle sağlık kurumlarınca verilen raporlar üzerine kullanılması gerekli görülen ortez, protez ve diğer iyileştirme araç bedellerinin kurumlarınca ödenecek kısmı ve buna ilişkin esas ve usuller Sağlık Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca tespit edilir. "

Yüksek Mahkeme, tedavi bedellerinin kurumlarınca ödenecek kısmını ve bu konuya ilişkin esas ve usulleri belirleme konusunun tamamen idareye bırakılması dolaysıyla bu hükmün yürürlüğünü durdurmuştur.

Bu karar öncesinde Danıştay özele diş sevki halinde Devletin vermiş olduğu katkı payının tebliğ ekindeki fiyat listesi ile değil Diş hekimleri odasının belirlediği fiyat listesi üzerinden ödenmesi gerektiğine karar vermiştir. Danıştayın bu kararı sonrasında Maliye Bakanlığı yayımladığı "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği (Sıra No: 8)" ile özele diş sevkini tümüyle kaldırmıştır.

İzmir Dişhekimleri odası 8 sıra nolu tebliğin iptali istemiyle dava açmıştır. Dava devam ederken Anayasa Mahkemesi kararı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Danıştay, Anayasa Mahkemesinin kararını gerekçe göstererek, tebliğe dayanak olan hükmün iptal edilmiş olması nedeniyle, 8 sıra nolu tebliğ hakkında yürürlüğü durdurma kararı vermiştir.

Diğer taraftan, 10 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5917 sayılı torba kanun ile Anayasa Mahkemesinin kararına uygun olarak Maliye Bakanlığına yeniden yetki verilmiştir. 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 8. madde şu şekildedir:

"a) 5510 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen sağlık hizmetlerinin verilmesi nedeniyle oluşacak bedellerin, ilgililerin kurumlarınca ödenmesi esastır.
b) 5510 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinde belirtilen sağlık hizmetlerinin bedeli ilgililerin kurumlarınca ödenmez.
c) Tıp eğitimi, hizmet basamağı, alt yapı ve kaynak kullanımı ile maliyet unsurları dikkate alınarak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlar, verdikleri sağlık hizmetlerinin fiyatlandırılmasına esas olmak üzere sınıflandırılabilir ve bu sınıflandırmalar dikkate alınarak sağlık hizmetleri için farklı fiyat tespit edilebilir.
d) Sağlanacak sağlık hizmetleri nedeniyle oluşacak bedelin ilgililerin kurumlarınca ve kendileri tarafından karşılanacak kısmının belirlenmesinde sağlık hizmetinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, kanıta dayalı tıp uygulamaları, maliyet-etkililik ölçütleri ve Devletin mali kaynaklarının yeterliliği dikkate alınır.
e) İlgililer, sağlık hizmetlerini Maliye Bakanlığınca sözleşme yapılan sağlık kurum ve kuruluşlarından alırlar. Alınan bu hizmetlerin bedelleri Maliye Bakanlığı ile bu sağlık kurum ve kuruluşları arasında yapılan sözleşmeler çerçevesinde kurumlarınca ödenir. İlgililer almış oldukları sağlık hizmetleri karşılığında ilgili mevzuatında düzenlenen katılım payları hariç kurumlarına herhangi bir bedel veya ücret ödemezler. Ancak ortez, protez ve diğer iyileştirme araçlarının sağlık kurum ve kuruluşlarınca temin edilemediği hallerde, ilgililerce temin edilerek ödenen bedellerden Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kısmı katılım payı kesintisi hariç kurumlarınca kendilerine ödenir"

Maliye Bakanlığı buradan aldığı yetkiyle yeni bir düzenleme yapmış ve söz konusu düzenleme 5 Eylül 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Danıştay Maliye Bakanlığına, Diş odasının belirlediği fiyatlar üzerinden ödeme yapmasını zorunlu koştuğundan, bu düzenlemede özel diş sevki bir kez daha yürürlükten kaldırılmıştır.

Memurlar.net

Bu haber toplam 2570 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim