• BIST 9524.59
  • Altın 2492.517
  • Dolar 32.5097
  • Euro 34.7184
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Tedavisi olmayan hastalık kalmayacak

Tedavisi olmayan hastalık kalmayacak
Hastalıkların anlaşılması ve yeni tedavilerin önünü açmak için 9 yıldır sürdürülen genetik araştırma tamamlandı. İnsana ait en ayrıntılı gen haritası analiz edildi.

Bilim dünyasının en büyük hedeflerinden biri olan insan DNA’sının ayrıntılı analizi sonunda tamamlandı.

Yeşil çay hafızayı güçlendiriyor

ABD, İngiltere, İspanya, Singapur ve Japonya’dan 400 bilim adamının 9 yıllık araştırması, genetik kodların biyolojik olarak aktif olan kısmının sanılandan daha büyük olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları analizin, hastalıkların anlaşılması ve tedavisi için ye ni bir dönemin kapısını açtığını bildirdi. Tıp dünyasında yılın en büyük keşfi olarak görülen araştırma 30’dan fazla uluslararası alanda lider bilim dergilerinde eşzamanlı olarak yayımlandı. DNA Unsurları Ansiklopedisi ile ile ilgili çalışma 2003 yılında başlatılmıştı. Çalışmanın hedefi insan gen tam haritasındaki işlevsel elemanların bulunmasıydı.Haritanın yüzde 1’ini kapsayacak şe-kilde yapılan bir pilot projenin sonuçları, 2007 yılında yayımlanmıştı. Encode adını son proje kapsamında, DNA diziliminin bütününü oluşturan üç milyar gen şifresi çifti inceledi. Bilim genome olarak anılan bütünün yüzde 80’ninin belli bir işleve sahip olduğunu belirledi. Geçmiş çalışmalar ancak genome’un yüzde 2’sini oluşturan protein-şifreleme genleri üzerinde yoğunlaşmıştı.

Kalp, şeker ve beynin kapısı açıldı

Araştırmalara göre genler DNA’nın küçük kısımları olarak talimatlar içeriyor. Bu talimatlarda genlerin üretmeleri gereken kimyasal ve protein maddeler var. Encode ekibi, ‘Junk DNA / Gereksiz DNA’ olarak anılan ve gen haritası genome’da çok büyük bir alan kaplayan ancak hakkında en az şey bilinen kısmı analiz etti. Cambridge Üniversitesi Avrupa Biyoenformatikler Enstitüsü’nden Dr. Ewan Birney, “Sonuçlar, Junk DNA teriminin çöpe atılması gerektiğini gösteriyor. alışmalarımız genome’un daha, çok daha büyük bir kısmının biyolojik olarak aktif olduğunu ortaya koydu” dedi. Araştırmada 4 milyon anahtar geni belirleyen bilim adamları genlerin açık ya da kapalı olup olmadığını da açığa çıkardı. Bilim adamları anahtarların genome üzerinde kontrol ettikleri genlerden çoğu zaman uzak mesafelerde bulunduğunun bilgisini verdi. Dr. Ewan Birney “Analiz, insan biyolojisini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak. Belirlediğimiz bu anahtarların büyük bölümü kalp, şeker ve akıl sağlığıyla ile ilintili risk koşulları ile sıkı ilişki halinde. Hangi hastalıkta hangi gene müdahale edeceğimizi biliyoruz. Bundan sonra hastalıkların tedavisinde yepyeni bir döneme giriyoruz” dedi.

Tıptaki yöntemleri değiştirecek

Encode ekibinin bir diğer üyesi Dr. Ian Dunham elde edilen verilerin yepyeni ilaçların geliştirilmesine ya da var olan tedavilerin daha da etkinleştirilmesine yol açabileceğini müjdeledi. Sonuçları değerlendiren Wellcome Vakfı Sanger Enstitüsü Başkanı Prof. Mike Stratton ise “Encode, pek çok araştırmacının bilimsel çalışma yöntemlerini değiştirecek; aynı şekilde, genetik varyasyonların genome ile bağlantılı aksaklıklara yol açtığı hastalıkları anlamaya yönelik kavrama yeteneğimizi güçlendirecek” diye konuştu.

İlaçta ‘ucuza’ yönlendirme hasta eder

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim