• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

TEİS: 1 Temmuz Sabotaj Günü Oldu

TEİS: 1 Temmuz Sabotaj Günü Oldu
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, bugün itibariyle eczanelerden sadece karekodlu ilaçların satışına izin verildiğini belirterek, 1 Temmuzun Kabotaj Bayramı değil de adeta İTS ile eczacılara ve vatandaşlara uygulanan bir Sabotaj günü olduğunu söyledi. -Say

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczanelerden sadece karekodlu ilaçların satışına izin verildiğini belirterek, 1 Temmuz'un "Kabotaj Bayramı" değil de adeta İlaç Takip Sistemi (İTS) ile eczacılara ve vatandaşlara uygulanan bir "Sabotaj" günü olduğunu söyledi. Saydan bu sistemin, ilacı eczanede olmasına rağmen alamayan hastaları ve eczacıları ilk günden mağdur ettiğini, özellikle diyabet hastalarının insülin iğnelerini almadığına dikkat çekti.


TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada, bugün itibariyle eczanelerden sadece karekodlu ilaçların satışına izin verildiğini belirterek, "1 Temmuz tarihine kadar eczanelerimizde bulunan karekodsuz ürünlerin ilaç firmaları tarafından geçici karekodla etiketlenmiş olması gerekirken halen birçok firma yasal düzenlemelere aykırı olarak bu görevi yerine getirmemiştir" dedi.

-"DİYABET HASTALARININ İNSÜLİN İĞNELERİ ÖDENMİYOR"-

Bugün başlayan ve karekodsuz ilaç satışına izin vermeyen sistemin, özellikle ilk günde yaşanan en büyük sıkıntının halk arasında "Şeker Hastalığı" olarak bilinen diyabet hastalarının insülin kartuşlarını, iğne uçlarını ve şeker ölçüm çubuklarını ödemeyerek mağduriyetlere sebep olduğuna işaret ederek, hastaların bu ilaçları kullanmadıklarında "Şeker Koması"na girebilecekleri söyledi.

-"HASTALARA SERUM VE ENJEKTÖR BİLE VERİLEMİYOR"-

Sorunun sadece insülinlerle de sınırlı olmadığına dikkat çeken Saydan, hayati öneme haiz ve anında kullanılması gereken serumlar ve reçeteye ampul formunda yazılan ilaçların yapılabilmesi için verilecek olan enjektörlerin de ödenemediğini belirtti. "Bu da sıkıntının ne denli büyük ve aciliyetle çözülmesi gerektiğini gözler önüne sermektedir" diyen Saydan açıklamasına şöyle devam etti:
"Üstelik bu durum Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki koordinasyon eksikliği dolayısıyla meydana gelmiştir. SGK tarafından istisnai durumdaki ilaç ve malzemelerin sisteme kaydedilip satış izni verilinceye kadar da sorun devam edecektir.


TEİS olarak, resmi kurumlar tarafından hayata geçirilen sistemlerin ne amaçla olursa olsun, vatandaşın sağlığına ve kullandığı ilaçlara ulaşmasına engel olmaması gerektiğini savunmaktayız. Masa başında yapılan uygulamalar sonucu hasta vatandaşlarımız mağdur olmakta ve biz eczacıların da vermek zorunda olduğu ilaç hizmeti aksamaktadır.
 

Bu yüzden 1 Temmuz 'Kabotaj Bayramı' değil de adeta İTS ile eczacılara ve vatandaşlara uygulanan bir 'Sabotaj' günü olmuştur. Bu yüzden uygulamanın meşru ve hukuka uygun taleplerimiz doğrultusunda ertelenmesinin önünde hiçbir engel olmadığı gerçeğinin bir kez daha altını önemle çiziyor, halk sağlığını olumsuz etkileyen uygulamanın sorumlusunun eczacılar olmadığını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2410 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim